Dimarts, 26 de novembre de 2024



Castellano  


El CoNCA atorga la distinció més rellevant en l’àmbit cultural català a Antònia Vicens i a Enrique Vila-Matas
acec14/3/2016



(Foto:)
 

El CoNCA atorga la distinció més rellevant en l’àmbit cultural català a creadors de dins i fora del Principat, amb el Mediterrani com a denominador comú. Més enllà de les disciplines clàssiques, enguany també es reconeix la postproducció audiovisual, les arts de carrer, l’escenografia i la recuperació del patrimoni etnològic i la memòria històrica.

Tots els guardonats destaquen per l’excel·lència de la seva obra i la seva trajectòria, la perseverança en la seva tasca, la contemporaneïtat del seu treball i l’empremta que cadascun ha aportat i continua aportant al seu sector d’activitat. Deu referents que contribueixen a ampliar i enaltir el projecte cultural català i que suposen un model a seguir tant per al sector professional com per a la ciutadania.

 Antònia Vicens (Santanyí, 1941) Autora inquieta d’inicis autodidactes, es va donar a conèixer amb la novel·la 39º a l’ombra (1968), amb la qual va guanyar el Premi Sant Jordi. El 1981 li va ser concedit el Premi Ciutat de Palma per la novel·la Quilòmetres de tul per a un petit cadàver. Ha tastat també altres gèneres, com el de les memòries i la literatura infantil i juvenil. El 2005 va reunir la seva obra narrativa breu a Tots els contes (2005), i l’any 2007 va publicar Ungles perfectes. Algunes de les seves novel·les han estat traduïdes a l’alemany i a l’espanyol, i diferents narracions seves consten en antologies en italià, alemany i hongarès. El 2009 va publicar el seu primer poemari, Lovely, seguit de Sota el paraigua el crit (2013) i Fred als ulls (2015). L’any 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2004 la medalla Ramon Llull al conjunt de la seva obra, que refusà en protesta per la política lingüística del Govern Matas.

Enrique Vila-Matas (Barcelona, 1948)
Enrique Vila-Matas és un dels escriptors més prestigiosos i originals de la narrativa contemporània europea. Ha publicat gairebé una trentena de títols que inclouen contes, assaigs i novel·les, tots amb un denominador comú: la voluntat de desdibuixar constantment les fronteres de la ficció i crear un espai propi. Gran coneixedor de la literatura universal i hàbil narrador en llengua castellana, combina els gèneres de l’assaig i la novel·la en la seva creació, amb elogiades incursions en el món periodístic. Autor d’una vasta obra traduïda a més de trenta llengües, entre els seus llibres destaquen Historia abreviada de la literatura portàtil (1985), Recuerdos inventados (1994), El mal de Montano (2002), Kassel no invita a la lógica (2014), Marienbad électrique (2015)  Ha obtingut nombrosos reconeixements internacionals, entre els quals es troba el Premio FIL de Literatura en Lenguas Romances 2015 pel conjunt de la seva obra.  Té el càrrec d´Oficial de l’Ordre de les Arts i de les Lletres de França i Cavaller de la Legió d’Honor de França, i premis literaris internacionals com el premi Rómulo Gallegos, el premi Médicis, el premi Carrière, el premi Bottari Lattès Grinzane, el premi Formentor i el més recent, el premi de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara de l´any passat.

Els altres guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura 2016 són: Josep M. Aragonés i Rosa Fusté (Antaviana Films), Lola Badia, el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa, la companyia Los Galindos, Dani Karavan, el Quartet Casals, Clara Segura i Joan J. Guillén.

 



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2