Dimarts, 26 de novembre de 2024



Castellano  


L'esperat homenatge a Cervantes
Álvaro Colomer6/12/2016



(Foto:lr)
 

La pasada setmana, en la Reial Acadèmia dels Bones Lletres, el conseller de Cultura, Santi Vila, va presidir un homenatge a Miguel de Cervantes Saavedra que, d'alguna forma, va servir per validar els rumors sobre cert gir conceptual en la política lingüística de la Generalitat, ja que, durant l'acte, va quedar palès l'interès del Govern per recalcar que la literatura castellana és una part imprescindible del patrimoni cultural català. No en va Santi Vila va dir davant l'auditori que 'l'Any Cervantes ha de servir per reivindicar la tradició cervantina a Catalunya'.

L'homenatge va consistir en la lectura de fragments de 'L'enginyós gentilhome el Quixot de la Manxa' en dotze idiomes diferents (català, castellà, francès, anglès, hebreu, aranès, rus, alemany, romanès, italià i portuguès) realitzada per sengles personalitats de la cultura barcelonina (Joandomènec Ros, Sergio Vilasajuan, Montserrat Porta, Salvador Oliva, Montserrat Forcano, Jusèp Boya, Marc Ruiz-Zorrilla, Marisa Siguan, Marcela Topor, Raffaele Pinto i Inês Castel-Branco respectivament).

Així mateix, els responsables del Departament de Cultura van lliurar al centenar d'assistents una publicació commemorativa que contenia reproduccions de les il·lustracions de la primera edició completa de 'El Quijote' (Barcelona, 1617) que es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

A més, l'homenatge va comptar amb parlaments del fundador de l'Associació Internacional de Cervantistas, el filòleg Alberto Blecua, que va resumir els capítols de 'El Quijote' en els quals la ciutat de Barcelona és l'escenari principal de les aventures del 'Caballero de la Triste Figura', i del director de cinema Albert Serra, que va desgranar la poètica de la seva pel·lícula 'Honor i cavalleria', en la qual s'especula sobre els moments d''intimitat i amistat' protagonitzats pel gentilhome i el seu escuder fora de la novel·la. Finalment, la cantautora Montse Castellà va interpretar la cançó 'Flor de las bellas ciudades del mundo' en homenatge a Cervantes.

En paral·lel a aquesta activitat, així com a unes altres que s'han anat celebrant al llarg dels últims mesos en diferents institucions vinculades a la Generalitat i a l'Ajuntament, la Biblioteca de Catalunya va anunciar recentment la creació d'un espai dedicat a l'obra cervantina al seu portal 'Memòria Digital de Catalunya'. De moment, i en previsió que augmentin, es podran consultar 44 documents relacionats amb Cervantes. Aquets material forma part d'una de les majors col·leccions sobre l'autor alcalaí existents al món, la qual va arribar a la Biblioteca quan, en 1914, el bibliòfil Isidre Bonsom, va cedir la seva col·lecció particular. En l'actualitat, aquesta col·lecció ha augmentat fins a 9.000 documents, entre els quals destaquen obres de Cervantes en llengua original, traduccions, material biogràfic i de crítica literari, i un altre fons igualment vinculat a la iconografia cervantina.




   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2