Dimarts, 26 de novembre de 2024



Castellano  


“Los días que hemos visto”, la culminació de l’obra poètica de Giménez-Frontín
25/2/2010



La Sala d'Actes de l'Ateneu Barcelonès va acollir la presentación de 'Los días que hemos visto' (Foto:Carme Esteve)
 
Amics, socis de l’ACEC i gent del món de la cultura van omplir, el passat 24 de febrer, la Sala d’Actes de l’Ateneu Barcelonès per a assistir a la presentació del llibre Los días que hemos visto, l’últim poemari de José Luis Giménez-Frontín (1943-2008), editat per la Fundación Jorge Guillén. L’acte, però, no va ser només una presentació, sinó un homenatge a la memòria de qui va ser “l’ànima i motor de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya”, tal i com va ressaltar Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC. José Corredor-Matheos, que ha prologat el llibre, José Maria Micó i Antonio Piedra, l’editor, van glossar la trajectòria poètica de Giménez-Frontín i van analitzar la poesia recollida en aquesta última obra. L’acte va cloure amb la lectura d’alguns dels poemes de l’autor, per part d’alguns dels socis de l’ACEC i amics de Giménez-Frontín.

“No es tracta només d’un acte formal, sinó que és un acte entranyable, emotiu i molt sentit”, va dir Corredor-Matheos abans d’abordar el contingut del poemari. Los días que hemos visto, que reuneix elegies inèdites i d’altres poemes ja editats en els seus quatre llibres anteriors, és “una culminació de tota la seva obra”, opinava Corredor-Matheos, i “tot i que ell hagués continuat escrivint poemes, ens permet veure la seva obra poètica d’una manera coherent i tancada en si mateixa”. El crític d’art i poeta va diferenciar dues parts en aquest llibre: “un llibre elegíac, amb una segona meitat, la del poema del Requiem de las esferas, ben diferent”. Corredor-Matheos va destacar els temes presents en els versos de Giménez-Frontín: “És un llibre de desaparicions, amb una presència de la mort relacionada amb el temps i vista des dels seus morts”. I juntament amb la mort, l’amor també hi juga un paper important, ja que els dos elements “són els que sustenten el cosmos”. Altres temes recurrents en aquesta obra són el bé i el mal, “els dos pols a través del quals es desenvolupa la vida humana”, i la solidaritat. Corredor-Matheos va qualificar el poemari de “manifestació de saviesa poètica i d’independència”.

José Maria Micó, amb una “visió personal d’afecte de lector”, va insistir en la idea de que “la bona poesia té tendència a l’elegia, es vulgui o no”, tal com passa en la poesia de Giménez-Frontín. Micó va descriure Los días que hemos visto com a “mostra de bona poesia que ja ningú escriu, amb una gran ambició formal i fins i tot ideològica” i va dir que el percep com un “llibre de celebració, el resultat d’una experiència de vida”. Repetint la idea de Giménez-Frontín de que “la gran motivació a l’hora d’escriure és la d’agradar als autors que ens han agradat”, Micó va acabar el seu parlament dient: “A partir d’ara aquesta idea en el meu cas té un nom afegit i jo escriuré per agradar a José Luis Giménez-Frontín”.

Antonio Piedra, editor de Los días que hemos visto, va expressar la seva emoció pel fet de trobar-se a l’ACEC, perquè “el meu amic Giménez-Frontín n’era la seva ànima”. Piedra va parlar del procés que va portar-lo a editar aquest poemari i va donar tres raons per haver-ho fet: perquè “en el llibre existeix una estranya intuïció dels darrers moments”; perquè “s’aborda de manera positiva”; i perquè “una vegada el tanques, et deixa una sensació de pau blanquíssima”. Piedra va explicar anècdotes viscudes amb Giménez-Frontín per a ressaltar-ne el seu esperit lluitador, amb ganes de fer coses i d’aprofitar cada moment de la vida.

La part més emotiva de l’acte va ser lectura de diferents versos de Giménez-Frontín, llegits per alguns dels companys de professió i amics: David Castillo, Neus Aguado, Ramon Andrés, Enrique Badosa, Dante Bertini, Anna Caballé, Pura Salceda, Manuel Serrat Crespo, Antonio Tello i Lluis Maria Todó. Pilar Brea, vídua de Giménez-Frontín, va tancar la trobada agraint les paraules i la lectura dels participants i també el suport que ha rebut durant tot aquest temps per part dels membres de la Junta Directiva de l’ACEC.

Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2