Dimarts, 26 de novembre de 2024



Castellano  


El taller de literatura y psicoanàlisi, una cita mensual amb Alejandro Gómez-Franco i Antoni Colom
20/3/2009



Alejandro Gómez-Franco i Antoni Colom (Foto:Carme Esteve)
 
El taller de literatura i psicoanàlisi, coordinat per Alejandro Gómez-Franco i Antoni Colom, arriba a la seva novena sessió, el proper 26 de març, a l’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès. Amb el títol “La creació literària i el concepte d’autor”, el taller es defineix com una modalitat d’investigació creativa on desplegar les diferents formes d’aproximació a la intersecció de literatura i psicoanàlisi.

“La intenció explícita que ens vàrem plantejar d’entrada és aprofundir en una vinculació, la de la psicoanàlisi amb la literatura, que està present des del començament de la psicoanàlisi. És ja una tradició del pensament psicoanalític servir-se de la literatura tant per a il·lustrar punts foscos de la teoria com per a fer-la avançar”, explica Gómez-Franco. Després de vuit sessions realitzades, la valoració dels coordinadors és molt positiva, ja que “s’ha establert una línia de treball que ja està molt consolidada, en la qual participen gent del camp de la literatura, psicoanalistes i, fins i tot, una persona que està fent el doctorat”, comenta satisfet Colom. En aquest sentit, Gómez-Franco afegeix que “encara estem en una primera etapa de posada a punt de qüestions preliminars, però ja es va perfilant una extracció, a partir de la lectura de l’obra d’autors únics del segle XX, d’alguns elements anticipants que, al vincular-los a la conceptualització psicoanalítica, fan possible una lectura de la realitat actual i les seves problemàtiques més inquietants, com la violència, el control de l’estat sobre l’individu, etc.”.

Cada sessió, detalla Colom, “intentem que sigui el més amena possible, afavorint la participació dels assistents i sistemàticament oberts a les aportacions i puntuacions d’altres camps d’estudi, més enllà de la psicoanàlisi”. La forma de treball del taller és la següent: un dels coordinadors desenvolupa un tema al voltant de l’obra d’un autor i després es debat, tot i que Gómez-Franco puntualitza que “estem en una primera fase d’establiment d’un saber comú del qual n’extraurem conseqüències” i avança la possibilitat d’editar un text “de compte del recorregut”.

Zweig i la psicoanàlisi

L’obra 24 Horas en la vida de una mujer, d’Stefan Zweig, i la correspondència que aquest autor va mantenir amb Freud han estat dos dels textos treballats al taller. “Zweig és un dels interlocutors principals per a la psicoanàlisi, ja que descriu el seu treball com a novel·la psicològica”, il·lustra Colom per explicar el perquè d’aquesta elecció. L’autor, que va produir tota una sèrie de novel·les breus en les quals tracta el tema de la sexualitat femenina inserint-la en el context social, aborda, segons Gómez-Franco, “un tema que està en les arrels de la psicoanàlisi, de tal manera que la seva denúncia social no fa perdre’s res del personatge. Això només ho pot fer un artista”.

El concepte d’autor i els límits del text són dos dels eixos principals del treball per a l’aproximació a aquesta intersecció entre literatura i psicoanàlisi, però els dos coordinadors coincideixen a matisar que no són els únics. Per una banda, Gómez-Franco remarca que “l’autor no està sempre com un jo conscient que dirigeix la producció de l’obra. En certa mesura pot dirigir el procés creatiu, però l’acte de creació, l’instant en què la metàfora sorgeix és independent del jo, és l’inconscient que produeix el text”. Per altra banda, Colom afegeix que “com a espai d’investigació, ens endinsem també en què és l’escriptura, en la qual els escriptors demostren el seu saber fer, segons Lacan, amb el llenguatge com a mitjà de creació”.

“No hem d’oblidar que la psicoanàlisi no és només una praxis terapèutica sinó també una eina de pensament que permet dilucidar les causes que produeixen el patiment de l’ésser humà. Aquestes causes estan indissolublement lligades a la paraula i la literatura les mostra en totes les seves vessants”, conclou Gómez-Franco per a apropar-nos al treball i a les intencions del taller.

La propera cita del Taller de literatura i psicoanàlisi, les sessions del qual tenen continuïtat en el bloc http://escrituraypsicoanalisis.blogpot.com, serà el dia 26 de març, a les 20 hores.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2