Dijous, 31 d'octubre de 2024



Castellano  


Mor el filòleg i professor Alberto Blecua als 79 anys
acecc29/1/2020



(Foto:)
 

El filòleg i professor Alberto Blecua ha mort aquest dimarts als 79 anys d'edat. Nascut a Saragossa el 1941, era doctor en Filologia Romànica i va ser professor de Filologia Espanyola a la Universitat Autònoma de Barcelona fins al 2014, data de la seva jubilació.

 

Després de la tesi doctoral, dedicada al poeta renaixentista Gregorio Silvestre, Blecua va ser professor visitant a Harvard i a La Sorbona (París), i també va donar classes durant una temporada a la Universitat de Santiago de Compostel·la abans de quedar-se a l'Autònoma. "Un professor de literatura ha de saber transmetre l'amor pels llibres –explicava–. L'única manera d'aprendre a donar classes és veient i escoltant els professors. En aquest sentit, un dels meus mestres va ser Martí de Riquer".

 

El filòleg es va especialitzar en el Segle d'Or espanyol, i entre els autors que va estudiar –i als quals va dedicar obres i articles– hi ha Miguel de Cervantes, Garcilaso de la Vega, Luis de Góngora, Lope de Vega i Francisco de Quevedo. També va escriure sobre Rafael Alberti i Jorge Guillén, i va prologar i anotar edicions castellanes de la Retòrica i la Poètica d'Aristòtil.

 

Blecua era fill del filòleg José Manuel Blecua Teijeiro (1913-2003) i germà petit de José Manuel Blecua Perdices, nascut el 1939. Tal com recordaven en una entrevista, els joves Blecua es van aficionar a la lectura llegint còmics i literatura popular, sobretot les novel·les sobre El Coyote de José Mallorquí. Era membre corresponent de la Reial Acadèmia Espanyola i de nombre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Era també jurat del premi Planeta des de fa més de tres dècades. Enguany encara va participar en la roda de premsa de Javier Cercas i Manuel Vilas, guanyador i finalista de l'edició 2019.

 

Entre els llibres d'Alberto Blecua destaquen Manual de crítica textual (Castalia, 1983), les edicions del Lazarillo de Tormes i el Libro de Buen Amor i tota la feina al capdavant del grup PROLOPE, que des del 1989 va editar l'obra dramàtica completa de Lope de Vega.

 

"La literatura diu més que tota la filosofia i tota la història del món –opinava–. T'ensenya molt. També sobre les passions, perquè l'ésser humà ha canviat poc. Si penseu que no és així, llegiu Aristòtil".

 

 

Jordi Nopca
ARA



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2