Dijous, 31 d'octubre de 2024



Castellano  


Mor el músic i escriptor Pau Riba als setanta-tres anys d'edat
acec7/3/2022



(Foto:)
 
Pau Riba ha mort aquest diu­menge als 73 anys víctima d’un càncer de pàncrees que li van diagnos­ti­car fa pocs mesos i que ell mateix va fer públic. Músic, poeta i escrip­tor, és autor d’una vin­tena de dis­cos d’entre els quals ’Diop­tria’ (1971), con­si­de­rat la pri­mera referència del rock en català i el millor àlbum del segle XX en aquesta llen­gua. A finals dels sei­xanta va crear el Grup de Folk amb Jaume Sisa i Jaume Arne­lla, va par­ti­ci­par al Canet Rock i es va anar fer un nom en l’esfera més trans­gres­sora i lliure del món cul­tu­ral català. L’artista, nas­cut a Palma el 1948, també va cul­ti­var la poe­sia, la nar­ra­tiva i l’assaig. Els dar­rers anys s’havia aliat amb l’Orques­tra Fire­luche, banda amb la qual havia de pre­sen­tar el nou disc a l’Stre­nes.


Pau Riba ha mort d’un càncer de pàncrees que li va diagnos­ti­car al desem­bre, com ell mateix es va encar­re­gar de fer públic poc després, tot anun­ci­ant a les xar­xes que el tumor “no es podia extir­par”. Aquest era, de fet, el segon càncer que patia el músic, després d’haver superat anys enrere un càncer de còlon. El can­tant ha mort després d’una llarga car­rera com a músic i amb incur­si­ons en el món lite­rari, sem­pre com un vers lliure dins de l’escena cul­tu­ral. Hippy confés, Riba va viure uns anys a For­men­tera abans d’ins­tal·lar-se a Bar­ce­lona i fun­dar, a finals dels anys 60, el Grup de Folk. Poc abans, els Setze Jut­ges -d’Espinàs, Ser­rat o Maria del Mar Bonet- no l’havien accep­tat com a part del ’grup’ en con­si­de­rar que no hi havia prou coin­cidència estilística.


Ales­ho­res, ja havia edi­tat una sèrie d’EP, entre els quals el seu debut ’Taxista’ (1967) i ’Noia de por­ce­llana’ (1968), aquesta segona una de les cançons més recor­da­des del músic i que va ser inclosa al seu disc més des­ta­cat, ’Diop­tria’, publi­cat entre el 1970 i el 1971 amb el grup Om, amb Toti Soler, Romà Esca­las i Jordi Sabatés. Va par­ti­ci­par en totes les edi­ci­ons del Fes­ti­val Canet Rock (històric) i es va con­so­li­dar com un refe­rent de l’escena alter­na­tiva en català. El mallorquí va seguir cre­ant música i publi­cant àlbums des d’ales­ho­res i fins al final.


En con­junt, una vin­tena de dis­cos on ha con­ser­vat sem­pre l’espe­rit con­tra­cul­tu­ral i com­ba­tiu dels pri­mers anys. Un exem­ple n’és ’Jisàs de Net­ze­rit’, un con­cert de Nadal amb un relat alter­na­tiu i laic de la tra­dició que va estre­nar al tom­bant de segle i que va esde­ve­nir una cita obli­gada pel can­tant (amb De Mor­ti­mers) per fes­tes des de fa vint anys. L’espec­ta­cle es va con­ver­tir també en un lli­bre-disc. Tot i aquest per­fil alter­na­tiu, Pau Riba ha estat un nom propi en l’eco­sis­tema cul­tu­ral català, amb reco­nei­xe­ment popu­lar i presència sovin­te­jada –i col·labo­ra­ci­ons- als mit­jans de comu­ni­cació. Va fer alguna incursió en el món de la inter­pre­tació prin­ci­pal­ment als anys 80 i 90, i va diri­gir dos espais cul­tu­rals a TV3 i el Canal 33.


L’artista va tenir bona afi­ni­tat amb artis­tes de la seva gene­ració i poste­ri­ors com Pas­cal Come­lade i Albert Pla, amb els quals va col·labo­rar en diver­ses oca­si­ons. També va col·labo­rar en els ini­cis del grup de dos dels seus cinc fills, Pauet i Caïm (Pas­tora). L’aliança amb els giro­nins ’Orquesra Fire­luche –un con­junt ins­tru­men­tal amb ins­tru­ments de joguina- ha estat clau en els últims anys de la seva vida, tal com havia expli­cat ell més d’una vegada. Amb ells va publi­car dos àlbums, el dar­rer dels quals aquest mateix 2022, i seguia actu­ant-hi fins fa pocs dies.


Escrip­tura

Net de Car­les Riba i Cate­rina Arde­riu –per part paterna-, Riba també va cul­ti­var l’escrip­tura. En con­cret és autor d’una quin­zena de títols, entre els quals diver­sos poe­ma­ris la novel·la ’Ena’ (Qua­derns Crema, 1987), alguns reculls d’arti­cles, assaigs i, els dos dar­rers, un sen­tit home­natge a la seva mare -’Sa meu mare’ (Ara Lli­bres, 2014)- i la seva visió sobre el cos­mos a ’Història de l’uni­vers’ (Males Her­bes, 2021). De fet, Riba tenia a punt un altre lli­bre sobre la història de la música del segle XX, “és a dir, sobre l’electrònica”, tal com n’havia par­lat en una ocasió.


El Punt/AVUI


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2