Dimarts, 26 de novembre de 2024



Castellano  


Els escriptors es mobilitzen davant el desmantellament de la Institució de les Lletres Catalanes
9/6/2011



Reunió informativa celebrada ahir a l'Ateneu Barcelonès (Foto:ACEC)
 
Els presidents de les associacions d’escriptors ACEC i AELC i la presidenta del PEN Català van exposar ahir, 8 de juny, davant més d’un centenar d’escriptors i persones lligades al món de la literatura la situació de perill en què es troba la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) arran de l’anunci del Govern de la Generalitat de desmantellar aquesta entitat. Les tres associacions van acordar en l’assemblea informativa d’ahir que no renunciaran a la categoria jurídica de la ILC com a entitat autònoma, ja que l'Avantprojecte de Llei de simplificació, d'agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l'activitat econòmica, en la seva secció 35, deroga la norma del 1987 i la substitueix per quatre articles que defineixen la ILC com un "òrgan col·legiat" del Departament de Cultura, sense cap autonomia.
 
Miquel de Palol (ACEC), Guillem-Jordi Graells (AELC) i Carme Arenas (PEN) van explicar als assistents a la sala Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès la trobada amb el secretari general de Cultura, Xavier Solà, en la reunió de la junta directiva de la Institució d’aquella mateixa tarda. Davant el malestar del sector cultural exposat per les tres associacions, Solà va assegurar que el Govern està disposat a negociar tots els punts de l'avantprojecte, tret el de l'actual categoria jurídica d'entitat autònoma, que vol abolir. “'El departament no es tanca a negociar el nou reglament que haurà de regir la Institució –explicava ahir Francesc Parcerisas, degà de la ILC– però no hi ha ni una sola ratlla escrita sobre aquest reglament” i les associacions només compten amb les promeses del Govern. En aquest sentit, Palol adevertia que “no ens podem refiar d’aquestes promeses” i va dir amb contundència: “Es tracta de la segona derogació de la ILC, la primera va ser l’any 1939”.

Per la seva banda, les associacions d’escriptors no només consideren irrenunciable l’autonomia de la Institució, sinó que defensen la proposta de proposició de llei que van aprovar l'any passat, després de més de dos anys de reflexió, per a reformular l’ens i dotar-lo precisament de més autonomia, com a una empresa pública de dret privat, que és el rang que té l'ICIC, tal com explicava ahir Graells, que va afirmar que “nosaltres no baixarem ni una coma d’aquesta proposta que vam fer”. Aquesta proposta de proposició de llei es va presentar a la Conselleria, a la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya i, posteriorment, als partits polítics durant la campanya electoral.

L’ACEC, l’AELC i el PEN, que ja han recollir centenars d’adhesions per defensar la ILC, presentaran al·legacions a l’avantprojecte i insten als particulars a fer-ho també. La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, va assegurar que “no recularem davant la proposta” i va recordar que “nosaltres demanem fer un salt cap endavant i donar més força a la ILC”. A finals de juny començarà el tràmit parlamentari per aprovar el text.


Llegiu el text publicat al web de l’AELC

Articles publicats a la premsa:

Manifiesto en defensa de la Institució de les Lletres catalanes (La Vanguardia)

Cultura es nega a negociar el caràcter d'entitat autònoma de la Institució de les Lletres Catalanes (VilaWeb)

Francesc Parcerisas, degà de la ILC, indignat per la ignorància i la supèrbia de Cultura (VilaWeb)

Tres 'premis d'honor' defienden la Institució de les Lletres (El País)

Decanos y Premios de Honor piden continuidad de Institució Lletres Catalanes (ABC)

L'òmnibus i les lletres catalanes
(Público)

El Gobierno catalán contra las Letras Catalanas (Cuaderno de notas de A.T)



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2