Dimarts, 26 de novembre de 2024



Castellano  


La tercera sessió reflexiona sobre el llenguatge del poeta per a comunicar “el que és incomunicable”
Crònica sessió 39/10/2008

El recital poètic va anar a càrrec de Gabriel Planella, Teresa Colom, Juan Antonio Masoliver Ródenas i Gustavo Vega.

L’escriptor i catedràtic de Literatura Juan Antonio Masoliver Ródenas i el poeta i traductor Rodolfo Häsler van desenvolupar ahir, dimecres 8 d’octubre, les ponències del tema plantejat en la tercera sessió de les Jornades Poètiques: “La poesia i l’imaginari col·lectiu”. L’acte, que es va celebrar a la Sala Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès, va incloure també la intervenció de José Ángel Cilleruelo, que va exposar la seva experiència com a escriptor a Internet. Gabriel Planella, Teresa Colom, el mateix Juan Antonio Masoliver Ródenas i Gustavo Vega van protagonitzar la lectura poètica.

Häsler va optar per parlar sobre l’imaginari col·lectiu de la violència i la rebel·lia que suposa la poesia contra el llenguatge del poder. Per fer-ho, va centrar la seva intervenció en un únic poema: Hay cadáveres, inclòs en el poemari Alambres (1987), de Néstor Perlongher, del qual en va fer un anàlisi i en va recitar alguns dels seus versos. Häsler va agafar l’exemple de Perlongher, autor argentí anarquista i molt implicat en la defensa dels drets, per explicar, a través del seu poema, el llenguatge que utilitza per contradir i rebel·lar-se contra el que utilitza l’opressor.

La conferència de Masoliver Ródenas va ser tota una classe magistral amb la qual va repassar els principals poetes des de l’Edat Mitjana fins ara, des de la poesia didàctica, moral i mística, passant per l’època del romanticisme, el surrealisme i la poesia de l’avantguardisme, per arribar als poetes actuals. El gran interrogant que va moure la seva intervenció va ser: “com és possible escriure una poesia que comuniqui sense que sigui possible explicar o comunicar la incomunicació?” y la gran dificultat que va plantejar va ser que “el problema per al poeta que vol comunicar experiències poc transitades és que ha de recórrer a un llenguatge poc transitat i fer-lo el més comunicatiu possible sense trair la seva experiència”. Per Masoliver Ródenas, “hi ha un llenguatge poètic exclusiu de la poesia, concebut per a ser comunicat, però a vegades el poeta cau en l’equivocació de simplificar per a comunicar”. El lector, però, “busca alguna cosa que l’enriqueixi, que el tregui de les regles del joc” i el gran poeta “no és el que comunica el més obvi, sinó el que troba el llenguatge per a comunicar el que és incomunicable”.


La poesia a la blogosfera

Una de les intencions de les Jornades Poètiques, segons expliquen els seus organitzadors, és donar cabuda a tots aquells mitjans que donen difusió a la poesia. Pe això, a banda de presentar publicacions poètiques, enguany s’ha parlat també d’Internet com a mitjà per escriure poesia. L’encarregat de fer-ho va ser José Ángel Cilleruelo, que va insistir sobretot en els principis que ha de seguir un escriptor que publica a Internet. Cilleruelo va explicar que “l’autor ha de mantenir el mateix rigor a Internet que el que té en paper, perquè el lector és el mateix”, tot i que “el que escriu ha d’adaptar-ho al suport que utilitza”. Per exemplificar-ho va utilitzar el seu propi blog, en el qual hi escriu poema en prosa.

La sessió d’ahir es va cloure amb la lectura de poemes a càrrec de Gabriel Planella, Teresa Colom, Juan Antonio Masoliver Ródenas, que va llegir poemes en llengua catalana després de més de 30 anys escrivint en castellà, i Gustavo Vega.



Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2