Dimarts, 26 de novembre de 2024



Castellano  


CEDRO analitza les “repercussions negatives” de la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual
2/7/2013



(Foto: Onlain)
 

El Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) adverteix de les “conseqüències negatives” que suposarà la reforma de l’actual Llei de la Propietat Intel·lectual. La societat de gestió de drets d’autor considera, d’aquesta manera, que el govern espanyol hauria de “recapacitar la seva decisió” i analitzar minuciosament l’avantprojecte que va presentar el passat mes de març al Consell de Ministres abans de què s’aprovi definitivament al Congrés dels Diputats.

De fet, CEDRO creu que, si la reforma proposada pel govern central acaba aprovant-se, “Espanya quedaria aïllada internacionalment” en matèria de propietat intel·lectual. A més, “empobriria el seu sector creatiu i editorial, perdria potencial cultural i educatiu, i discriminaria als seus autors i editors respecte els d’altres països de la Unió Europea”.

Un dels punts més criticats per CEDRO és la restricció dels drets d’autor en l’àmbit educatiu, ja que l’avantprojecte permet que en qualsevol centre es fotocopiïn, es digitalitzin i es pugin a la Intranet fragments de tot tipus de publicació sense l’autorització prèvia dels seus autors i editors, i sense cap remuneració per a ells. Aquesta modificació suposa una greu violació dels drets d’autor.

En aquesta línia, CEDRO també critica la restricció del concepte de còpia privada, impulsada des del govern espanyol per reduir al mínim la compensació que correspon a autors i editors. I és que, amb la reforma, l’esmentada compensació ja no l’abonaran les indústries tecnològiques –que ho feien fins l’any passat, com en la resta de països de la Unió Europea–, sinó que recauran sobre tots els ciutadans mitjançant els pressupostos generals de l’Estat.

Finalment, CEDRO també denuncia el debilitament de la gestió col·lectiva voluntària dels drets de propietat intel·lectual, atès que l’avantprojecte introdueix una sèrie de mesures que persegueixen menyscabar la capacitat de la gestió col·lectiva al servei dels autors i editors.

L’entitat de gestió vol que tots aquests aspectes quedin resolts abans de l’aprovació definitiva de la reforma. Això implicaria “una remuneració adequada per a autors i editors davant qualsevol explotació secundària de les seves obres; una definició de còpia privada que inclogui tots els tipus de reproduccions; i mecanismes que enforteixin la gestió col·lectiva”. Si el text final no contempla aquestes aportacions, CEDRO demanarà la retirada total del projecte.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2