Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


Mor als 82 anys Llum Ventura, activista social i fundadora del grup Dones del 36
acec5/7/2023



(Foto:)
 
Provenia d’una família de llarga tradició d’activisme polític i va ser consellera del districte de Ciutat Vella

Llum Ven­tura Gil, acti­vista social arre­lada espe­ci­al­ment a Ciu­tat Vella, ha mort als 82 d’anys. El femi­nisme va ser un dels grans camps de bata­lla de la his­to­ri­a­dora, que va dedi­car part de la seva vida a recu­pe­rar la memòria de les dones a la Guerra Civil. Va crear l’asso­ci­ació Dones del 36 i en els últims anys també va estar vin­cu­lada en acci­ons con­tra el racisme. La mort de Ven­tura l’ha anun­ciat el can­di­dat de Sumar Gerard Pisa­re­llo, en un acte dels Comuns, par­tit amb el qual va col·labo­rar l’acti­vista


Ven­tura, nas­cuda el 1941, pro­ve­nia d’una família de llarga tra­dició de l’acti­visme polític. El 1979 va obrir la per­ru­que­ria La Mar, un pro­jecte inno­va­dor i revo­lu­ci­o­nari. També era una bibli­o­teca gai­rebé clan­des­tina per a les dones del barri on es donava infor­mació sobre un dels temes que més pre­o­cu­pava en aquells anys, els avor­ta­ments clan­des­tins. Set anys després, l’acti­vista va obrir La Pelu, una altra negoci de per­ru­que­ria que volia tren­car els tòpics i la idea que s’havia estès que les dones hi havien d’anar cada set­mana.


Ven­tura també va ser durant sis anys als noranta con­se­llera inde­pen­dent del dis­tricte de Ciu­tat Vella. Va ser lla­vors quan va crear Dones del 36, una asso­ci­ació de memòria històrica per recu­pe­rar el tes­ti­moni de mol­tes lli­bertàries que en molts casos van haver-se d’exi­liar o van ser empre­so­na­des. També es va impli­car en el pro­jecte Gua­nyem Bar­ce­lona dels comuns, amb el desig, segons va mani­fes­tar, d’asso­lir “un canvi muni­ci­pa­lista”. El 2007, a causa de la seva avançada edat de mol­tes de les seves mem­bres, Dones del 36 es va dis­sol­dre, després d’haver rea­lit­zat un tre­ball que ha ser­vit per posar nom i cognoms a dones que van llui­tar per la lli­ber­tat i que d’una altra manera hau­rien que­dat en l’ano­ni­mat. En 2006 havien edi­tat un lli­bre “Les dones del 36 un silenci con­ver­tit en paraula” per fer-ne donació a les bibli­o­te­ques, arxius i uni­ver­si­tats.


El pare de Ven­tura va morir poc abans que nasqués ella i la seva mare ho va fer quan només tenia sis anys. El seu pare va ser anar­quista, la seva mare era de les Joven­tuts Lli­bertàries, el seu avi va estar al cos­tat dels tre­ba­lla­dors en la Set­mana Tràgica i el seu pare va ser un “auto­di­dacte”, segons va expli­car ella mateixa en una entre­vista a “El Periódico”.


L’acti­vista també va arri­bar a col·labo­rar amb la Fun­dació Pare Manel i a impli­car-se en el col·lec­tiu de Dones Lli­bertàries de la CGT cata­lana. Al barri on vivia, el Gòtic, va for­mar part també del grup d’impul­sors del col·lec­tiu pel dret a l’habi­tatge Resis­tim al Gòtic.






   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2