Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


Setzena edició del festival Nacionat de Poesia. Sant Cugat del 16 al 23 d'octubre
acec12/10/2016



(Foto:km)
 
La força d’una mà estesa, oberta, franca. Una mà que som nosaltres i és l’altre. Una mà que conté els colors del món. La pols que som i a la qual tornarem... Kim Manresa, l’autor de la fotografia del cartell d’aquesta setzena edició del Festival Nacional de Poesia, ens permet especular amb l’element que ens retorna a uns certs orígens del fer poètic, la seva materialitat intrínseca.

Pels grecs la poesia, la literatura, era poiesis, és a dir, alguna cosa que es feia, quasi en un sentit físic, com la sèrie que ens ofereix el fotògraf santcugatenc, on assistim d’espectadors al procés de creació d’escriptures abstractes, geomètriques, africanes. En francès antic escrire tant significa «escriure» com «dibuixar». Paraules, textures, imatges, colors..., que diuen i escriuen el món, que el creen i el recreen.

Com la poesia. Amb la fotografia i amb aquest viatge visual que ens proposa Manresa, ens endinsem en una nova disciplina artística que esdevé emblema, fil conductor del Festival, com l’any passat ho va ser la música. Enguany la fotografia és una de les dimensions poètiques explorades pel Festival. Fotografies acompanyades de poesia (Carles Duarte), de fragments textuals diversos (Berta Vallribera), fotografies de poetes o poetes fotografiats (com la sèrie Generació (H)original)... La fotografia, com la poesia, immortalitza un moment, el rescata, el fixa, el crea.

Si Foix escrivia que «quatre colors aparien el món », en aquesta nova edició, el Festival s’omple de color i s’obre a altres aliances estètiques i plenes de color. Amb propostes performatives i digitals al voltant del mateix Foix amb telepoemes animats, la continuació de l’slam poètic, amb el toc sempre avantguardista, trencador i sorprenent de Carles Santos amb Francesc Parcerisas, Marta Pessarrodona i Ester Xargay. Amb la nòmina dels poetes convidats a la Nit de poesia que dirigirà Pau Carrió, Víctor Sunyol, Mireia Vidal-Conte, Marc Granell, Biel Mesquida, Gemma Gorga, Jordi Llavina, Vinyet Panyella i Blanca-Llum Vidal, que diran els seus versos en un espectacle multidisciplinari amb factura santcugatenca.

I també, és clar, amb la força de la poesia musicada que enguany ens portaran Borja Penalba i Mireia Vives, Laia Martinez i Lopez i Cap de Turc, Joan Dausà, Arnau Tordera, Sergi Carós i Adrià Sàbat, Cesk Freixas i Ivan Brull, Josep Tero... Perquè la música dóna Presentació una nova vida a les paraules, i perquè també la poesia és so, cant i color. I, com deia Coleridge, totes les arts són diferents tipus de poesia. Artesania, tècnica, escriptura i escriptures diverses com les propostes innovadores sobre la tradició que ens ofereixen Enric Casasses i Josep Pedrals amb Llull, l’exercici de literatura comparada que Biel Mesquida, Pepa López i Carme Caillol duen a terme amb «Cos a cos » de Llull a Verdaguer i fins a Vinyoli, traçant una línia de relacions poètiques de primera magnitud.

Relacions poètiques que també establim entre poetes i crítics, com l’entre nosaltres de D. Sam Abrams i Pere Rovira o el viatge pels viaranys de la traducció, comptant entre els referents de la ciutat i del país a una figura com la de Gabriel Ferrater i la facultat de traducció de la UAB, que va esdevenir far i referent per aquest àmbit quan la UAB es forjava a redós del claustre de Sant Cugat... En aquesta línia de remembrances, el FNP també es fa ressò i altaveu d’efemèrides i commemoracions com l’Any Llull, present des de la inauguració amb Manel Camp i amb una forta presència dins el Festival, proporcional a la magnitud de la figura, però també amb els homenatges a Pere Quart, Montserrat Roig, Caterina Albert, Vidal Alcover, Carles Hac Mor o Ventura Ametller. I després de tants colors i de tants matisos, el festival també ofereix duets de poesia entre Roser Porter i Víctor Obiols, Joan Margarit i Emília Rovira o Margarida Ballester i Bel Granya. Tancarem el festival amb la llum que transita entre generacions de poetes, amb Pere Gimferrer i Josep Pedrals i l’acompanyament de Gerard Claret al violí. La fragilitat d’unes mans. Els tornaveus d’un color. La potència de la poesia.

Benvinguts a quinze setmanes d’intensitat poètica amb seixanta activitats, recitals, conferències.. i set exposicions d’alt voltatge poètic en una trentena d'espais diferents de la ciutat que esdevé, a la tardor, el veritable epicentre poètic nacional!

Mercè Conesa Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès
Laura Borràs Directora de la Institució de les Lletres Catalanes

Programa

   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2