Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


Amistat idealitzada
acec25/8/2021



(Foto:)
 
Més que un repte impos­si­ble, el lli­bre Car­tas olvi­da­das de Jane Eyre y Anna Kare­nina és un joc a qua­tre mans sig­nat per les escrip­to­res Eugènia Tus­quets i Marga Iri­arte per posar en con­tacte dues heroïnes lle­gendàries en el ter­reny lite­rari, pro­ta­go­nis­tes d’obres de Char­lotte Brontë i Lev Tols­toi. Publi­ca­des aquest estiu per l’edi­to­rial Funam­bu­lista, són epísto­les a l’amor i a la cre­ació davant la incom­prensió social.


La idea va sor­gir durant les llar­gues hores de la pandèmia i així ho reflec­tei­xen en el pròleg de l’edició: “El març del 2020, durant el con­fi­na­ment i l’estat d’alarma gene­ral, parlàvem per telèfon de les lec­tu­res i de com orga­nitzàvem el temps a casa. Relle­gir novel·les clàssi­ques es va con­ver­tir en objecte de con­versa recur­rent. Jane Eyre i Anna Kare­nina, les dues novel·les del segle XIX que pre­nen com a títol el nom de les pro­ta­go­nis­tes, figu­ra­ven entre les nos­tres pre­fe­ri­des. No sabem què va fer aflo­rar la idea d’escriure sobre totes dues mit­jançant el recurs epis­to­lar com a tècnica nar­ra­tiva. De seguida vam fer feina; va que­dar clar des del prin­cipi qui ves­ti­ria de Jane i qui d’Anna. Des de la pri­mera carta, les per­so­na­li­tats de les pro­ta­go­nis­tes es van encar­nar en nosal­tres. Tan vívida era la seva presència que ens contàvem les peripècies com si en rea­li­tat fos­sin pròpies. En això con­sis­teix la lite­ra­tura.”


El resul­tat és un expe­ri­ment que tra­vessa gèneres entre la ficció i la rea­li­tat, un exer­cici que pren la vida com a prin­ci­pal objecte de reflexió a par­tir de l’ori­gi­nal refic­ci­o­nat. Les auto­res sin­te­tit­zen que “filar dues soci­e­tats, l’anglesa i la russa, dos models de pro­ta­go­nis­tes literàries –la pri­mera sim­bo­litza el coratge davant les injustícies; l’altra, la insa­tis­facció amo­rosa i la rebel·lia estèril–, ha exi­git una lec­tura atenta de les dues obres i, el més impor­tant, la sin­to­nia men­tal i emo­ci­o­nal amb elles. El per­so­natge de Jane Eyre el va cons­truir Char­lotte Brontë i les seves vivències són un arte­facte potent que des­munta les apa­ren­ces de novel·la romàntica; denun­cia un sis­tema social abu­siu, el qual sot­met les dones a l’escla­vi­tud econòmica i social. A l’altra banda, Lev Tols­toi s’ima­gina Anna Kare­nina i la fa adúltera, perquè vol –i ho acon­se­gueix– des­pu­llar la hipo­cre­sia, el cinisme i les desi­gual­tats soci­als que emer­gei­xen al llarg de la novel·la.”


En la trans­fi­gu­ració de per­so­nat­ges que es con­fes­sen dins aquesta novel·la epis­to­lar, infi­ni­tat de situ­a­ci­ons de les novel·les ori­gi­nals sor­gei­xen del text com en un truc de màgia. Per evi­tar ser vícti­mes dels exces­sos de trans­gre­dir una ficció tan exi­gent, Tus­quets i Iri­arte han por­tat cap a aspec­tes ideològics alguns dels com­por­ta­ments de les dues heroïnes de ficció, espe­ci­al­ment el com­po­nent femi­nista, pre­ci­sa­ment perquè “les dues obres van cons­ti­tuir un punt de par­tida per des­lli­gar la camisa de força que cons­tre­nyia les dones”. “Nosal­tres volem res­ca­tar la memòria de totes dues i, amb això, treure de l’oblit aque­lles que van ser qua­li­fi­ca­des d’excèntri­ques o inde­co­ro­ses.”


La veri­tat és que la lec­tura resulta esti­mu­lant, també com a relec­tura o, si no conei­xen les obres ori­gi­nals, com a ini­ci­ació a fac­tors fona­men­tals. Esta­ria bé que repe­tis­sin l’experiència, pot­ser amb dones més pre­sents en el nos­tre ima­gi­nari i en la nos­tra lite­ra­tura. S’ima­gi­nen les anti­heroïnes de Rodo­reda i Víctor Català man­te­nint un diàleg epis­to­lar sobre els anys en què van coin­ci­dir, el pre­sent i el pas­sat, el canvi de valors cul­tu­rals, l’inici de segle de Cate­rina Albert i la guerra i post­guerra de Rodo­reda? L’aven­tura de les car­tes entre Eyre i Kare­nina no és només una idea ori­gi­nal sinó que obre esti­mu­lants recer­ques per a la inter­pre­tació de temes clàssics, encara ben actu­als.






Foto: Dani Cajal



   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2