Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


Mor Almudena Grandes
acec28/11/2021



(Foto:)
 
Fa poc més d’un mes que la novel·lista Almu­dena Gran­des (Madrid, 1960) va anun­ciar, en un arti­cle a la premsa (era col·labo­ra­dora habi­tual en dife­rents mit­jans de premsa i ràdio), que tenia càncer, una malal­tia que ahir va posar fi a la seva vida.


Almu­dena Gran­des és una de les auto­res actu­als en llen­gua cas­te­llana més ben valo­ra­des gràcies als seus retrats, cada cop més com­ple­xos, dels per­de­dors de la Guerra Civil espa­nyola, com a acti­vista d’esquer­res que era, com­ba­tiva i de llen­gua esmo­lada, con­tra alguns, i, en canvi, amb una empa­tia espontània amb els seus lec­tors.


Va debu­tar el 1989, quan va gua­nyar el premi de novel·la eròtica La Son­risa Ver­ti­cal amb Las eda­des de Lulú, que només un any després va dur al cinema Bigas Luna. L’èxit de la novel·la, traduïda a vint idi­o­mes i publi­cada per Tus­quets, com la resta de la seva obra, li va per­me­tre dedi­car-se a allò que havia somiat des de petita: escriure novel·les.


Amb una cadència regu­lar, va anar publi­cant títols com ara Te lla­maré vier­nes, Malena es un nom­bre de tango, Atlas de geo­grafía humana, Los aires difíciles, Cas­ti­llos de cartón, El corazón helado, Los besos en el pan i volums de relats com ara Mode­los de mujer i Esta­ci­o­nes de paso.


Cal des­ta­car el pro­jecte Epi­so­dios de una guerra inter­mi­na­ble, amb què Gran­des volia nar­rar amb sis novel·les inde­pen­dents moments sig­ni­fi­ca­tius de la resistència anti­fran­quista, entre el 1939 i el 1964, amb per­so­nat­ges de ficció bar­re­jats amb d’altres de reals i en esce­na­ris històrics. L’any pas­sat va sor­tir el cinquè, La madre de Frankens­tein, i encara no se sap si l’últim, Mari­ano en el Bida­soa, està prou avançat per publi­car-lo a títol pòstum.


Gran­des va debu­tar amb un premi, només seria el pri­mer dels quinze que va gua­nyar en 30 anys, a més d’altres honors, com ara que una bibli­o­teca i una escola infan­til por­tin el seu nom.





   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2