Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


Hàbits de lectura
acec18/1/2022



(Foto:)
 
“Es conformà a descriure amb «exactitud malenconiosa» la societat britànica”


Estem de sort els amants de la bona poe­sia, perquè Qua­derns Crema acaba de pre­sen­tar La vida amb un forat a dins, de l’escrip­tor britànic Phi­lip Larkin, anto­lo­gia bilingüe amb tra­ducció del poeta bada­loní Mar­cel Riera, premi Car­les Riba i incan­sa­ble res­pon­sa­ble d’acos­tar-nos clàssics de la lite­ra­tura anglesa. Larkin no és un des­co­ne­gut per al món edi­to­rial català. Ja als anys vui­tanta, Lli­bres del Mall i Eumo van publi­car Aquí: trenta poe­mes i la novel·la Jill. La mateixa Eumo edi­ta­ria a prin­ci­pis dels noranta una altra de les nou­ve­lles, Una noia a l’hivern. Les dues nar­ra­ci­ons, que con­vin­dria tor­nar a posar en cir­cu­lació, evo­ca­ven moments auto­bi­ogràfics amb per­so­nat­ges feme­nins poètics i amb les esta­ci­ons de l’any com a copro­ta­go­nis­tes. El mateix Riera tras­lla­da­ria al català un altre títol impor­tant de Larkin, Fines­trals (datat el 1974, una dècada abans del seu decés), aquest cop amb el segell LaBreu, i del qual el tra­duc­tor recu­pera una bona selecció.


És un esde­ve­ni­ment, aquest volum de gai­rebé 400 pàgines, perquè con­densa l’influ­ent lle­gat del popu­lar poeta anglès, bibli­o­te­cari i sagaç crític de jazz, que només va viure 63 anys. El lle­gat d’aquest gegant creix amb el temps i en dona fe la tria, que val molt la pena, perquè s’aprèn i s’entra en un ter­ri­tori de sen­sa­ci­ons: tar­des de fira, vida domèstica, l’ego­isme quo­tidià i, fins i tot, els hàbits de lec­tura, que expressa com ningú: “Quan ficava el nas en un lli­bre / em gua­rien mol­tes coses a falta d’escola, / valia la pena dei­xar-hi la vista / si això em donava una aure­ola, / i per­me­tia etzi­bar un ganxo de debò / als mal­pa­rits que en feien dos com jo.” Estem par­lant d’una altra època, en què la lec­tura era un plus en les rela­ci­ons amb l’altre sexe, no en aquests dis­sor­tats anys del reg­ga­e­ton. Qui havia de dir que el dis­cret bibli­o­te­cari i finíssim obser­va­dor de la rea­li­tat seria acu­sat de racista, miso­gin, mas­clista i pornògraf!


En el magis­tral pròleg de l’edició, Fran­cesc Par­ce­ri­sas ens diu: “No va creure [el poeta] que calgués pro­po­sar des­tins més alts als seus con­tem­po­ra­nis i es con­formà a des­criure amb «exac­ti­tud malen­co­ni­osa» la soci­e­tat britànica abas­se­gada per la Segona Guerra, per la llarga post­guerra i per la pèrdua dels antics ide­als con­ven­ci­o­nals (i de l’imperi). Tot ple­gat, sense aban­do­nar mai la seva talaia solitària, tímida, una mica remu­gaire davant els can­vis ine­vi­ta­bles. Pot­ser podríem dir que, en el fons, Larkin –política­ment con­ser­va­dor, orgu­llo­sa­ment con­ser­va­dor– és, sor­pre­nent­ment per a molts, el gran poeta de la democràcia popu­lar: el de l’indi­vi­du­a­lisme, el de la pèrdua de la fe en les grans veri­tats, el del para­do­xal amor per la vul­ga­ri­tat assu­mida i per l’exigència i fide­li­tat a la veri­tat. Li agra­dava viure a Hull perquè era un lloc sense pre­ten­si­ons, «sense tanta merda pels vol­tants com hi pugui haver a Lon­dres», i això li per­me­tia man­te­nir la seva vida aïllada i sense cap de les moder­nes –i, per a ell, exces­si­ves– ambi­ci­ons soci­als: la fama, la moda, la música, els viat­ges, els cos­tums novells…, coses, totes elles, que li sem­bla­ven d’un enre­nou per­so­nal difícil de com­por­tar. Fins i tot la con­vivència en pare­lla li sem­blava com­pli­cada, i la idea de viure sem­pre acom­pa­nyat, massa asfi­xi­ant –la qual cosa no vol dir que no tingués una vida amo­rosa tan vari­ada i diversa com desen­dreçada–.” Par­ce­ri­sas reflec­teix l’opinió dels lec­tors angle­sos, que el con­si­de­ren el poeta més repre­sen­ta­tiu de la segona mei­tat del segle XX. Tot ple­gat són menu­de­ses davant de la seva des­cripció superba de la melan­gia, on “les ombres s’allar­guen amb tris­tor” per acon­se­guir “fer-me incons­ci­ent del juny, i que els con­vi­dats arri­bes­sin i jo fos lluny”.







   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2