Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


Joan Fuster, sempre vigent
acec2/3/2022



(Foto:)
 
L’Any Fus­ter, impul­sat pel Depar­ta­ment de Cul­tura, està en marxa ja fa mesos i ahir se’n va fer la pre­sen­tació ofi­cial a càrrec d’Izaskun Arretxe, direc­tora de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes, i Enric Sòria, comis­sari a Cata­lu­nya. El matís geogràfic és perquè també es com­me­mo­ra­ran al País Valencià i les Illes Bale­ars els cent anys del nai­xe­ment de l’intel·lec­tual de Sueca Joan Fus­ter (1922-1992). Una data rodona a la qual es poden afe­gir els 30 anys de la seva mort i els 60 de la publi­cació de la seva obra més emblemàtica, Nosal­tres, els valen­ci­ans, pri­mer títol d’Edi­ci­ons 62, que han ree­di­tat l’obra en una versió que res­pecta més l’ori­gi­nal de l’autor valencià.


“Fus­ter és una figura cab­dal, un gegant de les nos­tres lle­tres, vigent i neces­sari”, va defi­nir Arretxe. “La cele­bració dels anys ser­veix per recu­pe­rar autors –sovint auto­res– obli­dats, com va ser el cas recent de Felícia Fus­ter, tor­nar a l’actu­a­li­tat autors que van ser popu­lars però ja no ho són, com Joan Perucho, i rei­vin­di­car autors que van ser i encara són pre­sents, com Joan Fus­ter.”


L’objec­tiu de l’Any Fus­ter és “apro­fun­dir i difon­dre el conei­xe­ment de l’obra fus­te­ri­ana, des­ta­car-ne la seva enorme importància i res­sal­tar-ne la vigència, com a impul­sora d’un pen­sa­ment crític, exi­gent i lliure”.


“Fus­ter, que opi­nava que l’assaig és lite­ra­tura d’idees, va ser un gran escrip­tor, sem­pre com­promès amb la cul­tura, la llen­gua, el diàleg i el país”, va recor­dar Enric Sòria, també valencià, i poeta, his­to­ri­a­dor, die­ta­rista, tra­duc­tor, pro­fes­sor, arti­cu­lista... i, natu­ral­ment, expert en l’obra de Fus­ter, sobre qui ha escrit una sèrie de tex­tos eru­dits. “Ell ho ree­xa­mi­nava tot i volem recu­pe­rar l’acti­tud insu­bor­na­ble en favor de la raó que tenia Fus­ter.”


Coin­ci­dint amb el 30è ani­ver­sari de la mort de Fus­ter, el 21 de juny, la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya i la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes orga­nit­zen una jor­nada d’home­natge i estudi cen­trada en la idea i la cons­trucció de país de Joan Fus­ter.


Entre els molts actes pre­vis­tos –tot i que encara en fal­ten per con­cre­tar–, hi haurà dues expo­si­ci­ons. Una serà una gran mos­tra impul­sada per la Con­se­lle­ria d’Edu­cació, Cul­tura i Esport de la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana, i es podrà veure a Bar­ce­lona durant l’últim tri­mes­tre de 2023. L’altra, Joan Fus­ter, una vida il·lus­trada, és una ini­ci­a­tiva de l’Acadèmia Valen­ci­ana de la Llen­gua que es podrà visi­tar a par­tir del juny.


També hi haurà un cicle de xer­ra­des a l’Ate­neu, orga­nit­zat per la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes amb l’Acadèmia Valen­ci­ana de la Llen­gua i l’Ate­neu Bar­ce­lonès, i, en l’àmbit acadèmic, s’acaba de cele­brar a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona el Sim­posi Joan Fus­ter. Figura d’un segle, i l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans té pre­vist orga­nit­zar a la tar­dor una jor­nada acadèmica.


Natu­ral­ment, hi haurà una gran quan­ti­tat de publi­ca­ci­ons i nove­tats sobre la seva obra i figura, a més de ree­di­ci­ons. Va publi­car una sei­xan­tena de lli­bres i uns 3.000 arti­cles.










   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2