Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


Gabriel Ferrater, reportatge en el record
acec13/4/2022



(Foto:)
 

 El poeta de Palamós Josepmiquel Servià recupera ‘on-line’ el reportatge sobre Gabriel Ferrater, publicat el 1978 a Pòrtic i absolutament introbable



El poeta de Palamós Josep-Miquel Servià recu­pera en versió on-line gratuïta el seu repor­tatge sobre Gabriel Fer­ra­ter, publi­cat per Pòrtic el 1978, i abso­lu­ta­ment intro­ba­ble. Servià ens explica que vol ser la seva petita apor­tació al cen­te­nari de Fer­ra­ter, que coin­ci­deix aquest abril amb el seu suïcidi a Sant Cugat. El lli­bre resulta com­ple­men­tari amb la bio­gra­fia, assa­jos d’apro­xi­mació i ree­di­ci­ons de la seva obra que s’estan publi­cant o ree­di­tant.


Hau­ria estat molt bé que alguna edi­to­rial hagués recu­pe­rat aquesta edició de poc més de cent pàgines, amb pròleg de Josep Maria Cas­te­llet i infi­ni­tat de decla­ra­ci­ons d’amics, cone­guts i admi­ra­dors, des del seu edi­tor Joa­quim Horta als J.V. Foix, Jaime Gil de Biedma, Antoni de Seni­llosa, Xavier Amorós, Maria Aurèlia Cap­many, Narcís Coma­dira, Car­los Bar­ral, Joan Vinyoli, Antoni Comas, José Agustín Goy­ti­solo, Sal­va­dor Oliva, Josep Maria Nadal, Helena Valentí, Anna Bofill, Joa­quim Molas, Ramon Bar­nils i el seu germà, Joan Fer­raté. Tots refle­xi­o­nen sobre la pèrdua de l’influ­ent poeta reu­senc i algu­nes de les cau­ses de la mort. El seu germà Joan opina que “la gent atri­bu­eix al meu germà dues obses­si­ons que són fal­ses: les dones i l’alco­hol. Les dones eren tan impor­tants per a ell com per a qual­se­vol home hete­ro­se­xual. I les rela­ci­ons que hi tenia eren tan freqüents o infreqüents com ho són les d’un altre. La gent creu que es pas­sava el dia per­se­guint noie­tes. Men­tida! Jus­ta­ment en Gabriel les res­pec­tava moltíssim. Si t’hi fixes, en la seva obra sur­ten tres noms feme­nins només. Quant a l’alco­hol, sí, és cert que bevia molt, però en això també se l’ha miti­fi­cat. A la gent els agrada fixar-se en aques­tes coses. Així els dona com a resul­tat una imatge més romàntica. (...) Mira, del que estic segur és del fet que no es va suïcidar perquè fos un alcohòlic, ni perquè estigués malalt. Els perquès no hi ha manera de saber-los. Pot­ser cal rela­ci­o­nar-los amb l’edat.”


Servià ens explica que “no el vaig conèixer per­so­nal­ment. Sí, per des­comp­tat, literària­ment: fins al punt d’haver-me après, de memòria, alguns dels seus poe­mes! No vaig tenir, però, per exem­ple, el goig de fruir de les seves clas­ses a la Uni­ver­si­tat Autònoma –jo estu­di­ava a ««la Monòtona»», com en dèiem ales­ho­res, diver­ti­da­ment–, i tam­poc fora d’aquesta, tal­ment com ho feren com­panys meus, avui cone­guts poe­tes, entre els quals esmen­taré Lluís Urpi­nell, Vicenç Altaió, Jaume Creus, Miquel Des­clot, etc., que, d’una manera o altra, que­da­ren impac­tats pel seu tan per­so­nal mes­tratge.” També que “per aca­bar de deci­dir-me, només em fal­tava el panegíric que me’n feia, ben sovint, el gran poeta Joan Vinyoli, ja fos, a l’estiu, a Begur, on jo, fill de Palamós, hi pujava sovint i hi pas­sava algu­nes nits, o, a l’hivern, al bar de la plaça de Sarrià, de Bar­ce­lona, on uns quants lle­tra­fe­rits fèiem, al vol­tant de Vinyoli, el nos­tre ver­mut domi­ni­cal. I vaig pen­sar que la millor manera d’esca­tir com era, –amb les seves clarors i les seves ombres la con­tro­ver­tida per­so­na­li­tat de Fer­ra­ter, més enllà o més ençà dels ver­sos que jo ja li conei­xia–, era inda­gar quina opinió en tenien els que més de prop l’havien cone­gut o trac­tat: des del seu germà, el també poeta i tra­duc­tor Joan Fer­raté (aquest, sense la erra final), fins a la gent més pròxima a ell en l’àmbit pro­fes­si­o­nal o, fins i tot, afec­tiu.”


El resul­tat va ser un lli­bre, que als lec­tors de Les dones i els dies ens va revo­lu­ci­o­nar. El retrat final és molt pròxim i encer­tat, lluny d’aspec­tes de mal gust, que també cir­cu­la­ven ales­ho­res, espe­ci­al­ment entre els estu­di­ants que ens avorríem sobi­ra­na­ment a l’Autònoma. Val­dria la pena recu­pe­rar Gabriel Fer­ra­ter. Repor­tatge en el record. Es faria justícia amb un lli­bre de peri­o­disme poètic tan encer­tat.


Una edició ampliada

Servià presenta el seu volum dient-nos que “el resultat d’aquell assaig de recerca que, avui, a les envistes del Dia mundial de la poesia i com una petita aportació personal a l’Any Ferrater –encertadament emmarcat entre els cent anys del seu naixement i els cinquanta de la seva mort–, goso fer-vos arribar, a l’espera d’una monografia més actualitzada sobre ell— bo i recordant-vos, però, que el millor homenatge que es pot retre a un poeta sempre és llegir i fer conèixer els seus poemes.”


Al pròleg, Castellet ens diu que la “recerca de Josepmiquel Servià sobre Gabriel Ferrater es clou, com passa sempre en aquest tipus d’indagacions, amb una lleu incertesa. Del testimoniatge d’un grup d’amics en surt un Ferrater inevitablement mític, allunyat en molts aspectes de l’home que va viure cinquanta anys d’incertituds, d’angoixes vitals, de somnis, de dificultats econòmiques, de tempteigs intel·lectuals, de fracassos amorosos, d’il·lusions, de solitud i de voluntària marginació, és a dir, del complex teixit del qual estem fets els homes”. És molt interessant, així mateix, l’antologia de poemes sobre Ferrater, de grans firmes com Estellés, Gil de Biedma, Costafreda i J.M. Valverde, a més de molts dels esmentats. Resulta sorprenent que tots els autors entrevistats o seleccionats siguin encara en actiu o presents a la nostra cultura.


David Castillo - El Punt-AVUI






   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2