Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


La vida de la Juliana, amagada en una caixa
acec20/5/2023



(Foto:)
 
L’any 2009 va morir la Maria Can­tenys Pla. Tres anys després, la seva neta Marina Ramió Suñer, amb qui man­te­nia un vin­cle molt espe­cial, va tro­bar a casa de l’àvia una caixa molt grossa i amb molts papers. Amb la mare van començar a des­triar-los: hi havia records fami­li­ars però també docu­ments ofi­ci­als, amb tam­pons i segells, que són els que ator­guen vera­ci­tat a la història. D’entre aquesta pape­rassa, que en altres famílies s’hau­ria cre­mat o sim­ple­ment llençat, hi havia un docu­ment amb la sig­na­tura de Rosa Pujol Coro­mi­nas (1867-1953) sota el logo­tip d’Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya.


Sin­di­ca­lista i femi­nista

La Rosa Pujol era cone­guda pels veïns com la Juli­ana, un sobre­nom vin­cu­lat al mas Julià de Boa­de­lla i les Escau­les, on havia nas­cut i s’havia criat i d’on se n’havia anat per casar-se amb en Martí Suñer, un pagès de la Vajol amb qui va tenir cinc fills: la Cons­tança, l’Elvira, la Pri­mi­tiva, en Miquel i en Joan.


La història de la seva rebesàvia és, per a la Marina Ramió, “un tatu­atge pen­dent”. Hi ha mar­ques a la pell que l’han fet ser qui és, des de la de la mare Trini o la tia Montse, i sobre­tot l’àvia Maria Can­tenys, casada amb un net de la Juli­ana, i la dona impres­cin­di­ble en aquesta història, ja que va fer de baula trans­mis­sora d’una memòria molt fràgil, la de les dones, i en espe­cial les que s’han fet for­tes a pagès.


L’àvia expli­cava a la neta ado­les­cent que ales­ho­res tenia altres coses al cap, “la gran dona que havia estat la Juli­ana”. Entre els papers de la caixa de casa l’àvia Maria també hi havia una donació en vida i un tes­ta­ment segons el qual el mas Julià el va here­tar la Rosa i el seu marit, Martí. També els esta­tuts del sin­di­cat agrícola de Boa­de­lla i el trull de l’oli durant la República on consta la Rosa Pujol com a pre­si­denta. “Si amb la mare no haguéssim reme­nat papers fami­li­ars no hauríem sabut d’ella”, des­taca la Marina Ramió. Així, un cop feta la tro­ba­lla de l’avant­pas­sada, va voler recu­pe­rar el nom de la Juli­ana i situar-la al mapa de la memòria amb la novel·la La vida de la Juli­ana (Diver­si­dad Lite­ra­ria, 2022), escrita en cas­tellà perquè l’autora s’hi sent més còmoda a l’hora de nar­rar ficció. Basada en dades, fets i per­so­nat­ges reals, un 90% és ficció. L’objec­tiu és donar a conèixer un arbre fami­liar amb una arrel molt potent: la Juli­ana. Perquè la inves­ti­gació de la Marina Ramió es va topar amb el silenci dels qui ja no hi són. D’aquí el for­mat de novel·la històrica. Així entre­llaça noms pro­pis de la història com ara el del pre­si­dent Macià amb noms com els de la Juli­ana, als mar­ges de la història en majúscu­les. “També pretén ser una novel·la femi­nista”, i recorda que molts cops es bus­quen femi­nis­tes en llocs llu­nyans i les tenim molt a prop. “No és l’única. Estic segura que hi ha més Juli­a­nes.”


Marina Ramió Suñer és comer­cial de pro­fessió i el 2015 va ser esco­llida regi­dora per CiU a Boa­de­lla i les Escau­les; explica que la impli­cació en política prové de l’ADN de la Juli­ana. Col·labora en premsa i a Ràdio Vila­fant. El lli­bre es va pre­sen­tar el 21 de gener a Sant Miquel de Camp­ma­jor, població natal de l’autora i nexe d’unió amb la rebesàvia, ja que la seva mare, Ignàcia Coro­mi­nas Para­lols, també hi era nas­cuda. El 5 de maig es pre­sen­tarà a la bibli­o­teca de Pala­fru­gell a les sis de la tarda i el 12, a les tar­des literàries de Vila­fant a les set de la tarda.






   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2