Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


Carles Sala guanya el premi Vaixell de Vapor i Jesús Castillón, el Gran Angular
19/10/2023



(Foto:)
 
Del premi Vai­xell de Vapor, per al públic infan­til, i el Gran Angu­lar, per a joves, ja se n’han fet 39 i 33 edi­ci­ons, res­pec­ti­va­ment. Bones xifres. En tots dos casos dotats d’11.000 euros i publi­cats per Cruïlla.


Els gua­nya­dors d’aquest any han estat Car­les Sala amb Madame Esvelt (Vai­xell de Vapor) i Jesús Cas­tillón Motta (Gran Angu­lar) amb Pre­des­ti­nats. Tots dos és quei­xen, entre ria­lles, que han estat uns quants mesos sense poder expli­car a ningú que havien gua­nyat, però ara tenen els lli­bres a les mans quan s’ha fet públic el vere­dicte. En el cas de Sala, il·lus­trat per Anna Baquero.


Car­les Sala (Girona, 1974) és un prolífic autor , d’èxit asse­gu­rat, de lite­ra­tura infan­til amb una qua­ran­tena llarga de títols i pre­mis com ara el Bar­ca­nova (el 2007 i els 2009), el Gui­llem Cifre de Colo­nya, el Josep M. Folch i Tor­res (el 2012 i 2021), el White Ravens i, ara, després del 2009, repe­teix i gua­nya el premi Vai­xell de Vapor.


“L’infan­til és el públic amb què em sento més còmode, per les situ­a­ci­ons, els per­so­nat­ges i els jocs de parau­les que puc crear”, comenta Sala, que sol par­tir d’un per­so­natge i no d’un tema perquè “els temes ja sur­ten sols”.


En aquesta ocasió narra la història de Madame Esvelt, una baro­nessa manada per l’estètica, obses­si­o­nada amb estar prima, que s’ha ins­tal·lat a viure en una mansió aban­do­nada. Una nena que es diu Arlet i el seu pro­fes­sor de violí esbri­na­ran l’efecte que tenen en els nens del poble unes estra­nyes man­don­gui­lles que la baro­nessa els dona. “Sem­pre que puc deixo mala­ment l’aris­tocràcia i, en canvi, volia mos­trar algú que estu­dia violí i música clàssica i no és repel·lent, al con­trari”, explica.


Per la seva banda, Jesús Cas­tillón Motta (Bar­ce­lona, 1971) ha gua­nyat una vin­tena de pre­mis de nar­ra­tiva i ara, amb la seva segona novel·la, Pre­des­ti­nats, el Gran Angu­lar, que con­si­dera “el més impor­tant”.


La novel·la par­teix d’un conte previ i és “una història clàssica de viat­ges en el temps i un home­natge a la lite­ra­tura que vaig lle­gir de nen i de jove”. Cas­tillón, amb una trama futu­rista en què la soci­e­tat està for­mada exclu­si­va­ment per dones, ha creat una estruc­tura sintètica plena de gan­xos perquè el lec­tor no deixi anar el lli­bre.






   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2