Barcelona acull una sèrie d’activitats amb motiu del centenari de Jorge Semprún, pensador, escriptor i polític nascut a Madrid el 1923 i mort a París el 2011, que s’inicien avui amb la preestrena del documental Las mil vidas de Jorge Semprún, d’Albert Solé. La projecció es farà al CCCB, que dedica un cicle al també exministre, i es complementarà amb una conversa entre persones que el van conèixer, com ara el filòsof Josep Ramoneda i el cantant Raimon.
Amb motiu del centenari, el Born Centre de Cultura i Memòria, la Filmoteca, el Museu d’Història de Catalunya i el CCCB han preparat un programa públic per “rendir-li un homenatge merescut, reivindicant la vigència de la seva obra i el seu llegat com el d’una gran figura de la cultura i la política europea del segle XX”, segons van fer públic dijous.
La Filmoteca de Catalunya li dedicarà un cicle entre el 13 i el 30 de desembre que evocarà els seus vincles amb cinema, amb la presència dels cineastes Costa-Gavras i François Thomas. El Museu d’Història de Catalunya inaugurarà el dia 14 de desembre l’exposició Jorge Semprún: una vida europea del segle XX , comissariada per la Fundació Ettersberg i en cartell fins al 4 de febrer del 2024.El 13 de novembre es faran dues taules rodones sobre la vigència de l’obra de l’autor. Aquell mateix dia, a la llibreria Laie del CCCB es podrà adquirir Destino y memoria. Cien años de Jorge Semprún (Tusquets), una obra publicada en el marc d’aquest centenari, amb edició de Mayka Lahoz, i que aborda l’escriptor com “un testimoni crucial de la memòria i la història europees”.Els dies 15 i 16 de desembre s’organitzarà el simposi, Jorge Semprún, Buchenwald, Europa y el fascismo hoy, centrat en la seva experiència com a deportat al camp de Buchenwald i en “la situació actual de l’avenç de l’extrema dreta a tot Europa”.