Martes, 26 de noviembre de  2024



Català  


24 edició del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat del 8 al 29 d'octubre
11/10/2024



(Foto:)
 

Ja és aquí la tardor i, per tant, una nova edició del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. Del 8 al 29 d’octubre, i sota el lema «La poesia d’un poble», la 24a edició del certamen rendirà homenatge a dos grans poetes que han deixat una empremta innegable en la poesia catalana del segle XX, Vicenç Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit, dels quals se celebra el centenari del naixement i de la mort, respectivament. Per aquesta raó, a la inauguració del festival, que tindrà lloc al Teatre-Auditori Sant Cugat el pròxim 15 d’octubre, els intèrprets Victòria Pagès i Jordi Boixaderas recitaran versos dels dos poetes acompanyats per l’Albert Bover Trio.


El 22 d’octubre, el Teatre-Auditori acollirà una part de l’homenatge a Estellés amb l’espectacle Coral Romput: basat en l’obra mestra del poeta, es tracta d’una peça musicalitzada per Ovidi Montllor i Toti Soler que acompanya amb la guitarra el recital de l’actor Pere Arquillué. A més, sota el títol Llegat Estellés s’arreplegaran diverses converses entre poetes que departiran sobre diferents aspectes de la poesia del poeta valencià i la seva influència. D’aquesta manera, Enric Casasses i Eduard Marco parlaran sobre Fer estelles el vers el 8 d’octubre; Josep Piera i Pau Sif dialogaran mirant cap a Itàlia amb D’italiana mida, el 16 d’octubre; i finalment, el 21 d’octubre, M. Josep Escrivà i Maria Isern dialogaran sobre L’Estellés que ens fascina. 


En aquesta edició també participaran poetes destacats del panorama contemporani català, com ara Mireia Calafell, que recitarà el seu poemari Si una emergència (Premi Carles Riba 2023) escortada pel músic Nil Ciuró, en la cloenda del festival. També hi haurà Josep Pedrals, que presenta conjuntament amb el músic Xavi Lloses La nit eufòrica: El Batec, un espectacle eufòric i festiu que busca reflexionar sobre l’ontologia i la història dels recitals de poesia, que ha passat per diversos formats, i que pretén establir un diàleg amb el públic per a entrar en el joc literari. El festival compta també amb la participació de la poeta santcugatenca Marta Pessarrodona, que conversarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya amb Pilar Aymerich i Àngels Gregori al voltant de l’amistat entre Montserrat Roig i Vicent Andrés Estellés.


Per la seva part, Jordi Lara dirigirà dos espectacles que homenatgen de manera inesperada a dos poetes que reclamen la nostra atenció: Àngel Guimerà –del qual se celebra enguany el centenari de la seva mort– i Àlex Susanna, que va morir el passat juliol. L’11 d’octubre, el rapsode Valentí Maymó interpreta Els llops d’Àngel Guimerà, un espectacle que neix amb la voluntat de reconèixer el Guimerà que va arribar a ser Mestre en Gai Saber abans de dedicar-se a la dramatúrgia. Es tracta d’un monòleg amb la veu d’en Manelic, protagonista de Terra Baixa, que explicarà la vida i les misèries del seu creador. D’altra banda, el 26 d’octubre tindrà lloc un homenatge a Àlex Susanna a l’Aula Magna del conservatori Victòria dels Àngels. Serà a través del recital d’un dietari que va escriure Jordi Llavina durant els últims mesos de vida del seu amic, i versarà sobre les converses que tenien a peu de llit. 

Finalment, no podem passar per alt el lliurament del 22è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, que aquest any s’ha atorgat a una de les veus més destacades del País Valencià, Eduard Marco, amb el seu poemari Dolors, una elegia a la seva mare i un cant d’amor a la seva terra i a la seva llengua. 


El Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat vol ser un pont entre la tradició i la modernitat, i per això ha desplegat aquesta varietat tan gran de músics i de poetes que reflexionen sobre la tradició i la poesia que els ha estat llegada. En total sumen una vintena d’activitats repartides per tota la ciutat, i gaudirem d’espectacles escènics, música, converses i recitals que no us voldreu perdre.







   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2