www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
  núm. 6 /  21 de desembre de 2007  

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


Els autors de la primera promoció són nomenats Socis d'Honor de l'ACEC

Drets: Antonio Rabinad, Manuel Pujales, Beatriz Doumerc, Maria José Buixó (dona del Pere Voltes), José Carol, Miguel Reija Garrido, Àngels Cardona , Carme Comas, Jesús Martínez Cajal, Anna M Pi Buixeda, Ramón Gil Novales, Felio Antonio Villarrubias, Montserrat Conill, Julio Manegat, la neboda de Mercedes Salisachs, Rosa Katz, Juana Trullás, Rafael Abella, Enrique Badosa. Asseguts: Jean Schalekamp, M. Teresa Llobert (esposa de Jordi Colomer), Marcela Sánchez Coquillat, Roser Berdaguer i José M. Portugués

L'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) ja té entre la seva família els Socis d'Honor. Es tracta dels 31 associats de la primera promoció, que, en un senzill però emotiu acte celebrat a l'Ateneu Barcelonès el passat 12 de desembre, van ser nomenats Socis d'Honor de l'entitat. La iniciativa, impulsada per la Junta Directiva, tenia com a objectiu reconèixer les trajectòries d'aquest grup d'escriptors i traductors, que van creure des dels inicis en l'existència i funcions de l'ACEC.

Els autors homentjats amb la distinció són: Rafael Abella, Concha Alós, Enrique Badosa, Roser Berdaguer, Sara Berenguer, Àngels Cardona, José Carol, Jordi Colomer Fonts, Carme Comas, José Corredor-Matheos, Beatriz Doumerc, José García López, Ramón Gil Novales, Rosa Katz, Julio Manegat, Ana Maria Matute, Jesús Martínez Cajal, Anna M. Pi Buixeda, Carmen Pleyán, José María Portugués, Manuel Pujales, Antonio Rabinad, Miguel Reija Garrido, Luís Romero, Mercedes Salisachs, Marcela Sánchez Coquillat, Jean Schalekamp, Juana Trullás, Felio Antonio Vilarrubias, Pere Voltes i Matilde Zagalsky. En la llista de nomenaments prevista per la Junta estava inclós també Francisco Candel, mort el passat 22 de novembre.

 

La major part dels flamants Socis d'Honor van assistir a l'acte, si bé alguns, en trobar-se fora de Barcelona o indisposats, no van poder ser-hi, tot i que han rebut en els seus domicilis el diploma i el record que acredita la seva nova condició. La cerimònia, amb caràcter informal, va constituir una excel·lent oportunitat de trobada entre socis que han compartit al llarg dels anys experiències associatives i professionals.

La presidenta de l'entitat, Montserrat Conill, i el secretari general, José Luis Giménez-Frontín, van efectuar el lliurament dels diplomes i van destacar que, "mitjançant aquest reconeixement simbòlic es realça la gran trajectòria d'aquests escriptors i traductors, tot i les dificultats professionals", segons paraules de Conill. En l'acte va intervenir el soci número 1 de l'ACEC, Julio Manegat, que va despertar els somriures els assitents amb l'explicació de diverses anècdotes profesionals i que va proclamar que "si ja ens honorava ser socis de l'ACEC, amb aquests diplomes, encara ens en sentim més orgullosos". Un dels homenatjats, Antonio Rabinad, va ser l'encarregat de fer el brindis de l'acte. Acabat els lliuraments i les intervencions, els nous Socis d'Honor es van fer una foto de família als jardins de l'Ateneu.

Imatges dels Socis d'Honor presents a l'acte d'homenatge

Rafael Abella     Enrique Badosa    
Roser Berdaguer     Àngels Cardona    
José Carol     Carme Comas    
Beatriz Doumerc     Ramon Gil Novales    
Rosas Katz     Julio Manegat    
Jesús Martínez Cajal     Anna M. Pi Buixeda    
José Maria Portugués     Manuel Pujades    
Antonio Rabinad     Miguel Reija Garrido    
M. Sánchez Coquillat     Jean Schalekamp    
Juana Trullás     Felio A. Villarrubias    

Imatges dels Socis d'Honor que no van poder assistir a l'acte d'homenatge

Concha Alós     Sara Berenguer    
J. Corredor-Matheos     José García López    
Ana María Matute     Carmen Pleyán    
Mercedes Salisachs     Luis Romero    
Matilde Zagalsky            

Fotos: Carme Esteve, Editorial Planeta, Epdlp.com, El País, xtec, webpages.ull.es, El Periódico de Extremadura

AGENDA D'ACTIVITATS

Migajas sentenciosas >

Presentació de l' edició de
Ma. Ángeles Cabré de l'obra de
Francisco Quevedo. Dimarts, 5 de febrer de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

 

consulti properes activitats

Concha Alós >

La Secretaria de l'ACEC (93 318 87 48) agrairà que qualsevol lector pugui informar-nos de l'adreça actual de l'escriptora Concha Alós, amb qui necessitem posar-nos en contacte. Moltes gràcies.

 

 

al sumari
   
   

El nou cànon digital per còpia privada no acaba de satisfer el sector reprogràfic

La proposta d'ordre ministerial exclou les impressores i redueix la tarifa compensatòria en els equips multifunció

Els ministeris de Cultura i d'Indústria han presentat, amb sis mesos de retard, a les entitats de gestió de drets d'autor la seva proposta per establir el llistat d'aparells digitals gravats amb un cànon compensatori per còpia privada. Aquest esborrany definitiu de l'ordre ministerial, segons la directora del Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO), Magdalena Vinent, "no s'ajusta a la realitat dels dispositius que són capaços de reproduir o emmagatzemar obres de text".

El llistat presentant pel govern no inclou les impressores, reclamació feta per CEDRO des de fa temps. A més, redueix d'un 47% el cànon en les impressores multifuncionals d'injecció de tinta, que passaria dels 15 euros actuals als 7,75 euros, i d'un 33% per a les impressores làser, que passaria dels 15 als 10 euros.

Per contra, per primera vegada a la història, el cànon inclou la participació de CEDRO en equips i aparells polivalents (DVD, CD i gravadores de CD i DVD). Aquesta ampliació, però, no compensarà les pèrdues que tindrà CEDRO i els autors per la reducció del cànon pel que fa als equips multifuncionals i la no inclusió de les impressores. Pel que fa als escànners, el Govern manté el seu cànon de 9 euros per unitat.

El responsable del gabinet jurídic de CEDRO, Javier Díaz de Olarte,   ha mostrat en una conversa amb El Quinzenal de l'ACEC la seva perplexitat davant la "injustícia" que suposa per als autors i els editors de llibres que "les impressores segueixin exemptes d'aquesta compensació per còpia privada" i assegura que el sector reprogràfic "deixarà d'ingressar un percentatge considerable" per drets de còpia privada amb la reducció de les quantitats d'altres aparells.

Tot i així, Vinent reconeix "l'esforç del Ministeri de Cultura per aconseguir una compensació justa per als autors i editors de llibres i publicacions periòdiques", i recorda que "durant alguns moments de la negociació han pesat més els interessos de la indústria tecnològica que els dels creadors". En aquest sentit, Díaz de Olarte adverteix que els autors "perdran la seguretat que tenien fins ara", ja que cada dos anys es revisarà aquesta ordre ministerial i això implica que cada dos anys serà una lluita per aconseguir que els seus drets no siguin trepitjats.

L'ordre ministerial, que l'Executiu preveu que entri en vigor a mitjan de gener i que es revisarà d'aquí un any, s'inclou en la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual que va entrar en vigor el 29 de juliol de 2006. Haurà de ser aprovada posteriorment pel Ministeri d'Economia i el Consell de Consumidors i Usuaris. Es tracta d'una mesura per compensar als creadors pels ingressos que deixen de rebre arran de les còpies digitals d'ús privat. La quantitat del cànon, però, es paga una vegada, quan es compra el producte. En el cas del sector reprogràfic, CEDRO només recapta els cànons aplicats a les fotocopiadores, els escànners i els equips multifuncionals i distribueix aquests diners entre tots els autors, invertint-ne una part en accions socials i pel desenvolupament cultural del país.

Llistat de suports, equips i aparells subjectes al pagament de la compensació per còpia privada i les quantitats aplicables:

 
al sumari
   
   

Els autors es mobilitzen per defensar els seus drets

Davant l'amenaça de suprimir el cànon digital, signen un manifest en defensa de la còpia privada

El Congrés dels Diputats va donar ahir llum verda a l'aplicació del cànon digital que compensa la còpia privada. Així doncs, l'ordre ministerial que estableix el aparells gravats amb aquesta compensació entrarà en vigor el gener i es tornarà a revisar en dos anys. Després d'una setmana d'incertesa davant la possibilitat de suprimir el cànon en el termini d'un any, tal i com va aprovar el Senat el passat dia 11 de desembre, finalment ahir els vots del PSOE, CIU, IU I CHA al Ple del Congrés van fer possible rebutjar aquesta proposta (a la qual s'adherien PP I ICV).

Davant aquesta amenaça als drets dels autors, més de 100 escriptors i editorials, juntament amb nombrosos cantants, compositors, actors i directors de cinema associats a totes les entitats de gestió del país (entre les quals l'ACEC) han elaborat un manifest per a defensar l'existència de la còpia privada i dels drets d'autor. En aquest document, els firmants consideren que la supressió d'aquest reconeixement "representaria una catàstrofe per a la cultura espanyola i la seva indústria de continguts".

En el comunicat, els representants de la cultura del país recorden que "la compensació per còpia privada no és un impost, ni una mesura arcaica ni indiscriminada", sinó el més progressista dels drets de propietat intel·lectual, ja que fa possible als ciutadans la realització i gaudiment, d'una forma legal, de la reproducció de milers d'obres en l'àmbit domèstic.

El mateix ministre de Cultura, César Antonio Molina, ha advertit que si el Govern hagués de suprimir el cànon digital, la possibilitat de que els ciutadans es facin còpies de les obres per al seu ús passaria a estar prohibida i seria sancionable. El ministre afirma també que l'oposició al cànon digital és "irrespectuosa" amb els creadors, la cultura i la indústria cultural.

Per tot això, els signants del manifest demanen a la classe política que no utilitzin de manera electoralista els seus drets.

Manifest en defensa dels legítims drets dels creadors, en defensa de la còpia privada:

Informacions aparegudes en premsa:

El País / La Vanguardia / El Periódico de Catalunya / Avui / El Mundo

/ La Razón / Público / ADN /

 

 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info