www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 21  /  25 de juliol de 2008

 

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>

'El Quinzenal' tornarà el proper 5 de setembre

Els editors catalans volen tornar a ser un referent en la indústria editorial

El Gremi d’Editors de Catalunya crea el Fòrum Atlàntida per a recuperar la seva imatge

 
Edició anterior del Saló del LLibre
F:Icat FM

El Fòrum Atlàntida, que impulsa el Gremi d’Editors de Catalunya, consistirà en un conjunt de seminaris i conferències amb reconegudes figures del sector del llibre, la primera edició del qual està prevista per a principis de novembre a Barcelona, en el marc de la Nit de l’Edició. El Gremi d’Editors de Catalunya busca, amb aquesta iniciativa, “recuperar la imatge de l’editor i la seva funció a la societat”, però també tornar a fer de Barcelona i del conjunt de Catalunya “el referent de la indústria editorial d’Espanya”, segons explica el president de l’entitat, Antoni Comas. I és que els editors catalans creuen que no se’ls ha cuidat prou i denuncien que la Generalitat de Catalunya “ha deixat de banda l’edició en castellà”, una llengua que, segons Comas, “és el nostre anglès, ja que dóna internacionalitat a l’edició catalana” i fa de pont al mercat llatinoamericà.

El Gremi posa com a exemple d’aquest abandonament la Fira de Frankfurt, “on se’ns va tractar com si no existíssim i mostrant només una part del que som”, es lamenta Comas, que, alhora, celebra que es potenciï l’edició en llengua catalana, però “sense menystenir la castellana”. De fet, a Catalunya es van publicar el 2006 (segons les últimes xifres donades a conèixer pel Gremi d’Editors de Catalunya) 31.131 títols en castellà i 8.882 en llengua catalana; i el darrer baròmetre d’Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya mostra que el 70% de la població catalana llegeix llibres en castellà.

L’objectiu del Fòrum, doncs, és recuperar una imatge que els editors catalans creuen que han perdut i posicionar de nou Barcelona com a capital espanyola de l’edició i com a referent internacional d’aquesta indústria. “Una qüestió d’imatge i no pas de xifres”, matisa Comas, perquè Catalunya, juntament amb Madrid, continua liderant la indústria editorial espanyola: l’any 2006 es van publicar a Catalunya 162 milions d’exemplars i el total facturat a Espanya per editorials catalanes va ser de 1.603,22 milions d’euros.

El comitè organitzador del Fòrum Atlántida està format pels editors Josep Maria Boixareu, Daniel Fernández, Jorge Herralde, Claudio López Lamadrid, Carlos Revés i Jaume Vallcorba.

Dades bàsiques sobre el sector editorial a Catalunya (2006)

• 278 empreses editorials agremiades a Catalunya, un terç del total d’editorials espanyoles

• 31.131 títols publicats, 1,4% més que l’any anterior, de les quals 8.882 en català (28% del total)

• 162 milions d’exemplars publicats, dels quals 24,6 milions en català

• Tiratge mitjà per al total publicat: 4.967 exemplars per títol. Tiratge mitjà en català: 2.855 exemplars

• Total facturat a Espanya per editorials catalanes: 1.603,2 milions d’euros. Facturació derivada de l’exportació: 167,5 milions d’euros

• Les vendes de les editorials catalanes representen un 53,5% de la facturació espanyola en el mercat interior, i un 49,9% de la facturació exterior

• Per matèries, la literatura concentra la major quota de mercat (30,8%), seguida pels textos no universitaris (12,3%)

• Les exportacions catalanes a Amèrica Llatina representen més de la meitat (59,2%) del total de les exportacions de llibres espanyols a aquesta zona

Informe de l’Institut Català de les Indústries Culturals sobre el sector editorial a Catalunya

AGENDA D'ACTIVITATS

Encontres 080. Poesia existencial >

Amb la participació de Concha García i Esther Zarraluki. Modera: Albert Tugues. Dijous, 18 de setembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'Maniobras diversas' >

Presentació del llibre d'Andrés González Castro, Premi Miguel Hernández per a menors de 35 anys, a càrrec de José Ángel Cilleruelo i Andrés González. Dilluns, 22 de setembre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'Poesia completa de Joan Salvat-Papasseit' >

Presentació del llibre editat i traduït per Jordi Virallonga, a càrrec de Jordi Llavina, José Ramón Ortega, Jaume Subirana i Jordi Virallonga. Dilluns, 29 de setembre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

 

consulti properes activitats

al sumari
   
   

Antoni Comas: “Ens sembla perfecte que es potenciï l'edició en català, però sense deixar de banda la castellana ”

El Quinzenal de l’ACEC ha conversat amb el president del Gremi d’Editors de Catalunya sobre la creació del Fòrum Atlàntida, que impulsa aquest organisme amb la idea de recuperar el prestigi de Barcelona com a capital del món editorial.

Llegiu l'entrevista

 
al sumari
   
   

L’imaginari col·lectiu i la música: els dos temes centrals de les VIII Jornades Poètiques

L’ACEC tanca la programació de les Jornades, que se celebraran entre el 6 i el 9 d’octubre

VIII Jornades Poètiques de l’ACEC. Programa

Sessió 1. Dilluns, 6 d’octubre. 19 h.
-Inauguració: Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC
-Conferència inaugural: Francisco Brines
-Lectura de poemes: Francisco Brines, David Castillo, Cèlia Sánchez-Mústich i Osías Stutman
         Presentacions: José María Micó

Sessió 2. Dimarts, 7 d’octubre. 18.30 h.
-Presentació de les edicions poètiques de Pre-Textos: Manuel Borràs
-Poesia i música. Ponències: Ramón Andrés, Suso de Toro, Ferran Sáez
-Lectura de poemes: Edgardo Dobry, Vinyet Panyella, Raimon i Felipe Sérvulo
         Moderació i presentacions: Miquel de Palol

Sessió 3. Dimecres, 8 d’octubre. 18.30 h.
-Poesia a la blogosfera: José Ángel Cilleruelo
-Els poetes i l’imaginari col·lectiu. Ponències: Rodolfo Häsler i Juan Antonio Masoliver Ródenas
-Lectura de poemes: Teresa Colom, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Gabriel Planella i
Gustavo Vega
         Presentacions: David Castillo

Sessió 4. Dijous, 9 d’octubre. 19.30 h.
-Presentació del núm. 30 de Cuadernos de Estudio y Cultura (VII Jornades Poètiques de l’ACEC)
-Recital de clausura: María Victoria Atencia, Antonio Colinas, Joaquim Horta, Chantal Maillard, Manuel Rivas i Pere Rovira
         Presentacions: José Luis Giménez-Frontín

Comissió organitzadora: David Castillo, José Luis Giménez-Frontín, José María Micó, Miquel de Palol i Jordi Virallonga. Organitza: Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya. Patrocina: CEDRO. Amb la col·laboració de: Institució de les Lletres Catalanes, Ateneu Barcelonès i Escola d’Escriptua de l’Ateneu Barcelonès. Dates: 6, 7, 8 i 9 d’octubre. Lloc: Sala Josep Maria de Sagarra. Ateneu Barcelonès.

L’ACEC ja té enllestit el programa definitiu de la vuitena edició de les Jornades Poètiques, l’acte més rellevant que organitza l’entitat cada any i una de les trobades culturals més significatives de Barcelona. Del 6 al 9 d’octubre, la Sala Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès acollirà la lectura de versos i les reflexions d’una destacada representació de poetes, entre els quals el Premi Nacional de les Lletres i Premi Nacional de Literatura Francisco Brines, encarregat de la conferència inaugural; i Manuel Rivas, María Victoria Atencia i Chantal Maillard, que estaran presents al recital de cloenda.

L’edició d’enguany té com a eixos centrals de debat els temes “Poesia i música”, amb les ponències de Ramón de Andrés i Suso de Toro, i “Els poetes i l’imaginari col·lectiu”, amb les intervencions de Rodolfo Häsler i Juan Antonio Masoliver Ródenas. 

La cita inclou també la presentació de les edicions poètiques de Pre-Textos i del número 30 de la publicació de l’ACEC Cuadernos de Estudio y Cultura, que recull les ponències de les Jornades Poètiques de l’any passat.

Les Jornades estan organitzades per l’ACEC, patrocinades per CEDRO, i reben la col·laboració de l’Institut de les Lletres Catalanes, l’Ateneu Barcelonès i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. La comissió organitzadora està formada per David Castillo, José Luis Giménez-Frontín, José María Micó, Miquel de Palol i Jordi Virallonga.

 
al sumari
   
   

‘El Butlletí de l’ACEC’ aprofundeix en el cas de Matilde Horne

 

El Butlletí de l’ACEC número 74 dedica un complert reportatge a Matilde Horne, traductora d’El Senyor dels anells, explicant el perquè va arribar a una situació de desemparament els últims anys de la seva vida i l’actuació de l’ACEC perquè rebés les ajudes assistencials de CEDRO.

El filòsof i escriptor Eugenio Trías, homenatjat el passat 5 de juny per l’ACEC, és un altre dels protagonistes de la publicació, amb una entrevista en la qual mostra la seva sintonia amb els principis constituents i amb les activitats de l'ACEC.

El Butlletí de l’ACEC també aborda el tema de la pirateria editorial i la reprografia il·legal a Iberoamèrica, que ha augmentat considerablement en els últims cinc anys, i les diferents actuacions de les entitats de gestió de drets d’autor en alguns països de la zona. També es fa ressò de l’últim baròmetre d’hàbits de lectura a Catalunya i analitza algunes de les dades més significatives de l’estudi. Per altra banda, anuncia i avança la programació de la vuitena edició de les Jornades Poètiques de l’ACEC, que se celebraran entre el 6 i el 9 d’octubre.

Un article elaborat per José María Micó, vocal de la Junta Directiva de l’ACEC, sobre la seva experiència personal com a traductor literari, obre l’edició d’El Butlletí.

El Butlletí de l'ACEC número 74


 
al sumari
   
   

CEDRO ha concedit aquest any més de 1.200 prestacions socials als autors

Els autors socis de CEDRO s’han beneficiat, aquest primer semestre de l’any, de 1.214 prestacions per a l’adquisició o contractació de materials i tractaments sociosanitaris. Aquestes prestacions extraordinàries provenen de la recaptació de la compensació per còpia privada, tal i com determina la Llei de Propietat Intel·lectual, que estableix que les entitats de gestió han de destinar a activitats de formació, promoció i assistència un 20% d’aquesta recaptació.

Les ajudes, que han cobert, entre d’altres coses, la compra d’ulleres i lents de contacte, cirurgia ocular, material ortopèdic i tractaments dentals, consisteixen en l’abonament a l’autor del 75% de l’import de cada factura, amb un límit màxim anual de 600 euros.

Les xifres del 2007

L’any passat, CEDRO va realitzar 3.149 prestacions per a contribuir al finançament de materials, tractaments i serveis soci-sanitaris; 93 ajudes assistencials individualitzades; 24 ajudes de necessitat urgent; 45 ajudes de baixa per malaltia o maternitat i va ajudar també a 72 autors amb tele-assistència. L’entitat de gestió de drets d’autor també va cobrir la pòlissa d’assegurança col·lectiva de 58 autors i va finançar 196 activitats per a la formació i promoció d’autors i editors.

Més informació


 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info