Sebastià Bennasar (Palma, 1976) ha guanyat el premi Aurora Díaz-Plaja
Noticia anterior
Noticia siguiente
Sebastià Bennasar (Palma, 1976) ha guanyat el premi Aurora Díaz-Plaja
12/11/2024
S
ebastià Bennasar (Palma, 1976) ha guanyat el premi Aurora Díaz-Plaja per la sèrie d’articles publicats a VilaWeb sobre vuit clàssics contemporanis publicada l’estiu del 2023. El premi ha estat concedit ex aequo juntament amb Josep Camps i Arbós, per un article sobre el teatre de Josep M. Benet i Jornet publicat a la revista Estudis Romànics.
Bennasar va escriure aquests articles premiats com a propostes de lectures d’estiu: La casa sota la sorra, de Joaquim Carbó; Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo; L’illa de les tres taronges, de Jaume Fuster; 17 anys, primer viatge a Itàlia, d’Oriol Vergés; Les muntanyes de foc, de Miquel Rayó; El violí d’Auschwitz, de Maria Àngels Anglada; En les mars perdudes, de Raquel Ricart, i L’alè del drac, de Maite Carranza.
El periodista i escriptor guardonat va escriure aquesta sèrie amb la intenció de divulgar i reconèixer els escriptors sèniors de la literatura catalana, que considera que són molt maltractats: “Aquests autors no els hem d’oblidar. Hi ha tota una generació, que tenen més de seixanta anys, que tenen moltes coses a dir. Molts han optat per editorials petites perquè les grans cerquen una altra gent. La sèrie també tenia la voluntat de reivindicar els autors de tots els Països Catalans. De la literatura juvenil, se’n parla poc, quan tradicionalment és un dels gèneres més difícils. És aquella edat en què els joves deixen de llegir.” Bennasar també agraeix el premi per la seva capacitat de reconèixer els periodistes culturals que fugen de la immediatesa: “És d’agrair que reivindiquin i reconeguin aquesta feina que va més enllà de la novetat i que donin valor divulgatiu a articles de profunditat acadèmica com el de Josep Camps.”
Bennasar ressalta que sovint els mitjans parlem molt de fenòmens forans que estan molt bé, però que, en canvi, parlem poc dels escriptors locals que han protagonitzat fenòmens extraordinaris de gran transcendència, com ara Pedrolo amb el Mecanoscrit del primer origen, amb més d’un milió d’exemplars venuts i que ha influenciat més de quatre generacions, i La casa sota la sorra, de Joaquim Carbó.
El jurat també ha destacat la ressenya de Bennasar del llibre Mitologia dels Països Catalans, de Daniel Rangil i Laia Baldevey, titulada “La Mitologia dels Països Catalans, la gran eina per a descobrir la nostra cultura més ancestral”.
També ha estat guardonat Josep Camps i Arbós (Calella, 1963) per l’article “Aproximació al teatre infantil i juvenil de Josep M. Benet i Jornet”, aparegut a Estudis Romànics, la revista anual de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (volum 45, 2023, p. 7-26), que es pot llegir en línia. El text estudia amb profunditat les obres juvenils de Benet i Jornet i les integra en el corpus literari de l’autor, molt reconegut en el teatre d’adults i poc estudiat fins ara en l’infantil i juvenil.
El jurat del premi, format per Anna Herráez, Pere Martí, Maria Carme Roca i Miquel Rayó, ha volgut subratllar que eren articles molt diferents i amb implicacions distintes que, a més, havien estat publicats o difosos en mitjans i àmbits diferents, però que tenien en comú, a més del rigor, la reivindicació de la literatura infantil i juvenil.
El premi Aurora Díaz-Plaja selecciona els millors articles d’anàlisi, estudis o investigacions publicats en qualsevol llengua en un mitjà de difusió general o especialitzat, tant en suport paper com digital, que tractin aspectes de la literatura infantil i juvenil catalana.
El lliurament del premi es farà dimecres que ve, dia 13, durant el II Seminari de Literatura Infantil i Juvenil que organitza l’AELC a Barcelona, a la Biblioteca Montserrat Abelló, a les 17.15. Assumpció Maresma Matas - Vilaweb
Artículos relacionados :
No hay artículos relacionados
Noticia anterior
Noticia siguiente
Carrer de Canuda, 6. 5ª Planta
08002 Barcelona
Telf: 93 318 87 48 | Email info@acec.cat