Català - Castellano
¡Asóciate!
Andreu Martín guanya el premi Trajectòria i David Guzmán el premi Difusió. La Setmana torna a l' Arc de Triomf
Noticia anterior
Noticia siguiente
Andreu Martín guanya el premi Trajectòria i David Guzmán el premi Difusió. La Setmana torna a l' Arc de Triomf
  17/7/2025



E nguany, La Setmana del Llibre en Català repetirà com a espai el passeig Lluís Companys i tindrà lloc del 19 al 28 de setembre. La Setmana pretén ser una festa del llibre en català, així com un punt de confluència que pugui incloure tota la diversitat de dins del sector. A més, té una responsabilitat amb la llengua i busca generar un lloc de normalització lingüística que defensi el dret de pensar, llegir, escriure i viure en català. 

Andreu Martín
La Setmana creix; aquest any tindrà noranta-tres casetes, set més que l’any passat. Hi haurà més de 300 activitats. Oferirà espais experiencials de conversa, lectura, tallers, contacontes, família i interacció. Hi haurà la novetat d’una carpa de la llengua. Es repetirà un cop més el matí de biblioteques, el matí d’Òmnium Cultural i la col·laboració amb una escola amb alumnes en situació de vulnerabilitat. De la mà del CCCB vindrà un autor internacional, encara per desvelar. També hi haurà col·laboracions amb la Fundació Joan Brossa i la Fundació Joan Miró. A més, la programació de la segona part de la setmana, en coincidir amb les festes de La Mercè, s’adequarà a aquesta festivitat. 

Premi Trajectòria per a Andreu Martín
El 29è Premi Trajectòria és per l’escriptor Andreu Martín (1949). Des del 1997, l’organització de La Setmana del Llibre en Català lliura aquest guardó a un professional vinculat al món editorial en reconeixement per la feina. El jurat del premi està format per les associacions del sector del llibre i per periodistes culturals. 

Martín ha remuntat la seva llarga trajectòria com a escriptor i guionista a abans dels seus 10 anys, quan jugava a explicar «aventis» als seus companys de classe a l’hora de l’esbarjo. A l’arribar a casa després de l’escola no tenia ningú que l’escoltés i va «descobrir una manera de continuar explicant aventis; escrivint-les i il·lustrant-les». 

Martín no partia d’una casa on regnés la cultura i el seu pare li deia que no «podia ser escriptor perquè no tenia padrins». Però ell tenia clar que el que volia era escriure novel·les. Quan va haver enllestit la seva primera obra, una novel·la negra, en lloc d’enviar-la a una editorial, la va portar directament a Manuel de Pedrolo, que era el director de la col·lecció La cua de palla d’Edicions 62. Pedrolo va quedar estupefacte. Més tard va tenir la sort, un «dia gloriós», de trobar els padrins de què parlava el seu pare; l’esperaven per conèixer-lo en Manuel Vázquez Montalbán, en Jaume Perich i en Juan Marsé. Van dir-li que havia de publicar aquell primer llibre que havia escrit. I aleshores el pare de Martín va canviar d’opinió i va dir-li: «si has de ser escriptor, sigues periodista, que els periodistes entren gratuïtament al futbol». 

L’autor s’ha esforçat sempre a fer productes diferents i fugir dels personatges fixos. Una trajectòria plena de títols, perquè «quan no s’aconsegueix escriure un best-seller d’aquells que donen per viure la resta de la teva vida, s’ha d’escriure molt». Martín ha escrit molt, però per ell no és un esforç «sinó que continua sent el joc més divertit, enriquidor i satisfactori que he pogut trobar a la meva vida. Moltes vegades he dit que no escriuria més, i al cap de vint minuts, inevitablement, ja em trobava altra vegada escrivint amb l’estilogràfica i una llibreta». 

El periodista David Guzman, 5è Premi de Difusió Data de publicació- dimarts 15 de juliol del 2025, 12-18 Localització- Barcelona Autor- Guillem Roset (1)David Guzmán, Premi Difusió 2025 | Foto Guillem Roset ACN

Premi Difusió per a David Guzmán
El periodista cultural David Guzmán ha guanyat el 5è Premi Difusió pels seus programes radiofònics, Ciutat Maragda a Catalunya Ràdio i L’irradiador a iCat. Aquest últim ha acabat el seu periple aquesta temporada perquè la direcció de la CCMA ha decidit no renovar-lo. Fa 25 anys d’ençà que es va endinsar professionalment en el món de la cultura i la literatura, i ha aprofitat aquest reconeixement no només per agrair, sinó també per reivindicar el periodisme literari. Ha convidat a mirar enrere en el temps, i veure en quin punt estava l’ofici periodístic quan ell va començar i com s’ha transformat fins al que és avui dia.

S’ha centrat en la manera que les xarxes socials han pres el focus que abans tenien els mitjans de comunicació per mediar entre escriptors i lectors. En un sector en què cada dia hi ha més segells editorials, lectors, influencers i bookstagrammers, van desapareixent els espais dedicats a la literatura en els mitjans de comunicació. La immediatesa fomenta la producció de continguts tan plurals com breus i, tal com diu David Guzmán, la literatura i la lectura requereixen un ritme més pausat. «Hem de reconquerir el temps i l’espai», ha afirmat. En última instància, ha llançat un missatge directe als membres de l’organització de La Setmana i als periodistes: «Us convido com a junta a continuar amb aquest premi, i als mitjans a continuar aquesta reivindicació».




Vega Puyuelo i Joana Torruella - nuvol




Artículos relacionados :

    No hay artículos relacionados
Noticia anterior
Noticia siguiente


Carrer de Canuda, 6. 5ª Planta
08002 Barcelona
Telf: 93 318 87 48 | Email info@acec.cat