Kosmopolis vol ser per a tots els públics, amb un programa eclèctic i interdisciplinari. El K19 reprèn el tema dels feminismes per reflexionar sobre l’apoderament femení arreu
Més variada i atapeïda que mai, la biennal Kosmopolis convoca la setmana que ve, del 20 al 24 de març, una programació rica en vitamina, amb la participació de nombroses figures internacionals i alguns dels escriptors i pensadors més destacats del país. Perquè se’n facin una idea, la inauguració la farà el prestigiós sociòleg nord-americà Richard Sennett, que conversarà amb Carles Muro sobre les “transicions del capitalisme”. Ahir es va fer la roda de premsa al CCCB, amb la participació de la directora del centre, Judit Carrera, i el director de Kosmopolis, Juan Insúa.
Carrera va saludar la desena edició del festival, amb els diàlegs, propostes, recitals, lectures dramatitzades, conferències i temàtiques que es desenvoluparan la setmana que ve: “El festival no és un bolet, sinó que s’insereix en un sistema cultural local molt actiu. Barcelona és una capital literària internacional de primer ordre i volem posar èmfasi en aquesta capitalitat. Alhora, Barcelona i Catalunya són terra d’escriptors, de poetes, traductors i lingüistes. Kosmopolis aspira a representar aquest esperit i a visibilitzar una mica més aquest potencial. Poetes, cineastes, actors, científics i pensadors s’uneixen en les taules amb les editorials grans i petites, les xarxes de biblioteques, els instituts i els col·lectius de poetry slam. El festival és, per tant, un mirall, un espai que reflecteix una realitat, al qual agraïm la seva complicitat.”
Amb un pressupost de 170.000 euros, amb la projecció del concepte i el contingut per a tots els públics i el progressiu increment del públic jove, Kosmopolis farà carburar el projecte a partir del lema Els relats que mouen el món. Presenta un programa que reunirà més de 130 autors consagrats i noves veus per tractar alguns dels principals desafiaments de la cultura i la literatura en la seva concepció més oberta. El festival gira a l’entorn dels relats del segle XXI que intenten donar sentit al món que hem creat. No hi faltarà un clàssic del festival, els Diàlegs K, en què Julian Barnes, Dave Eggers, Han Kang, Enrique Vila-Matas, Gonçalo M. Tavares i Susan Orlean abordaran temes clau de la literatura i del nostre temps. Per parlar sobre física quàntica, hi haurà la científica i escriptora Lisa Randall i els científics José Ignacio Latorre i Philip Ball. La secció K19 reprèn el tema dels feminismes per reflexionar sobre l’apoderament femení en tots els àmbits. Ja hi han confirmat assistència les escriptores Laura Bates, Mona Eltahawy, Najat el Hachmi, Paula Bonet, Eva Baltasar i Natza Farré.
Richard Sennett, Éric Sadin, Marina Garcés, Paul Mason, Helen Hester, Nick Srnicek i Agustín Fernández Mallo analitzaran les transicions del capitalisme. I per explorar l’evolució de la narrativa i els seus suports, s’hi ha convidat l’artista Libby Heaney i l’storyteller Manuel Bartual, entre d’altres.
Accions, concerts, recitals, poetry slams, lectures dramatitzades i estrenes cinematogràfiques integren l’escena plural del K19, en el qual participaran, entre altres personalitats, Jocelyn Pook, Blixa Bargeld, J.A. Bayona i María José Llergo.
Insúa, el principal ideòleg de la trobada, va condensar els eixos principals a partir del relat quàntic i com pot afectar la societat actual, un feminisme que ha arribat per quedar-se i les relectures del capitalisme, la seva evolució i les trampes que es fa a si mateix. També va accentuar el final de la destacada exposició dedicada a Stanley Kubrick, amb la participació, entre d’altres, de la compositora Jocelyn Pook, autora de la banda sonora d’Eyes wide shut (1999), últim film de Kubrick, a banda d’haver treballat també per a Martin Scorsese i Julio Medem.
Insúa també va voler destacar la taula rodona Primeres novel·les d’èxit, dins l’apartat La revolució feminista, amb intervencions d’Eva Baltasar, Marta Orriols, Tina Vallès, Laura Pinyol i Laura Huerga.
David Castillo
Diari Avui