La 37a edició de La Setmana del Llibre en Català trencarà alguns rècords i fregarà els màxims a què pot arribar, per exemple en editorials que hi participen. L’espai tampoc es fàcil que pugui créixer, si no els deixen colonitzar altres zones properes a la catedral, on ja hi són.
En la roda de premsa de presentació de la Setmana, Montse Ayats, presidenta d’Editors.cat, va explicar la seva experiència de quan fa uns vuit anys van prendre les regnes un nou equip. “Ens vam adonar del potencial que tenia la Setmana i hem aconseguit assolir els reptes que ens vam proposar.” A Editors.cat ja són 96 associats que, tot i ser competència els uns dels altres, uneixen esforços pel bé comú. “Cooperem per competir”, perquè l’objectiu és “aconseguir augmentar les xifres de lectura en català”.
Tot i que quan faltin pocs dies per a l’inici de la Setmana oferirem en aquestes pàgines una informació més extensa i detallada de les variades activitats que hi tindran lloc, al voltant de 270, el resum en xifres d’aquesta edició és: 219 expositors repartits en 62 mòduls; 260 novetats editorials, desenes de milers de títols de fons i 500 capçaleres de revistes; 12 itineraris literaris, i 250 signatures d’autors. Sobre aquest últim aspecte, Joan Sala va voler deixar clar que no es volen “convertir en un nou Sant Jordi”: “Les signatures són molt diferents. No es fan cues llargues i hi ha una proximitat entre el lector i els autors i editors.”
Hi haurà una nova manera de presentar els llibres, en format de fals programa de ràdio, “per fer-ho més àgil”, va declarar Sala, que va aprofitar la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, per demanar-li un ajut al còmic en català, perquè “molts lectors habituals de còmic en català, quan fan els 14 anys, s’han de passar al castellà perquè no tenen altre remei”. La consellera Vilallonga va prendre’n nota i hi va afegir que “la Setmana del Llibre en Català és una fórmula d’èxit que uneix tota la cadena del llibre, però també totes les institucions”.
El pressupost és d’uns 500.000 euros, tot i que és una xifra moderadament elàstica. “La Setmana té dues vessant clares: la fira de llibres, que mirem que es financi amb les vendes i els patrocinadors privats, i el festival literari, que intentem que es pagui amb els diners públics que rebem”, va detallar Sala.
Sobre aquest tema, Sala va comentar que l’organització ha posat una demanda judicial contra Hisenda perquè continuen sense retornar l’import de l’IVA que pertoca de les Setmanes del 2015 i el 2016, una xifra global que passa de 150.000 euros.
Durant la Setmana es lliurarà el premi Trajectòria, concedit a Margrit Lömker i Oriol Serrano, de la distribuïdora Les Punxes. Hi haurà un premi extra per a la revista Cavall Fort. I el convidat especial serà el suec David Lagercrantz, continuador de la nissaga Millennium, que presentarà l’obra que tanca la sèrie.
Lluís Llort
Avui