Lunes, 28 de octubre de  2024



Català  


Les biblioteques no obriran portes fins a superar fases.Les dates sobre l’aixecament efectiu de les limitacions de l’estat d’alarma es determinaran a través dels instruments jurídics
acec12/5/2020



(Foto:)
 
Les biblioteques no obriran portes fins a superar fases.
 Les dates sobre l’aixecament efectiu de les limitacions de l’estat d’alarma es determinaran a través dels instruments jurídics
 Els organismes ofereixen activitats culturals eclèctiques


De moment les bibli­o­te­ques hau­ran d’espe­rar. El desit­jat pla de des­con­fi­na­ment del govern arri­barà quan totes les con­di­ci­ons sanitàries siguin les ade­qua­des sense forçar. Hi van coin­ci­dir dife­rents res­pon­sa­bles de les dipu­ta­ci­ons, Gene­ra­li­tat i muni­ci­pals, perquè en gran part del ter­ri­tori no estan encara auto­rit­zats a apli­car la fase 1. A més, cada bibli­o­teca depèn del seu ajun­ta­ment i les dates per a les reo­ber­tu­res s’espe­cula que seran cap a prin­ci­pis de juny. Men­tres­tant, les ofer­tes que orga­nit­zen els ser­veis de bibli­o­te­ques, com hem infor­mat periòdica­ment, con­ti­nuen sent ben suco­ses.


En un comu­ni­cat emès pel Grup de Lec­tura i Bibli­o­te­ques de la Man­co­mu­ni­tat Cul­tu­ral en relació amb la reo­ber­tura pro­gres­siva de les bibli­o­te­ques públi­ques, se’ns diu que “tot i que s’ha fixat el pròxim dia 11 de maig com a data en la qual es podria ini­ciar la fase 1, el mateix docu­ment espe­ci­fica que aques­tes dates són ori­en­ta­ti­ves i que «les deci­si­ons i dates con­cre­tes sobre l’aixe­ca­ment efec­tiu de qual­se­vol limi­tació esta­blerta durant l’estat d’alarma es deter­mi­narà a través dels cor­res­po­nents ins­tru­ments jurídics». En aquests moments no exis­teix cap infor­mació des dels minis­te­ris de Sani­tat o Cul­tura que per­meti conèixer les con­di­ci­ons tècni­ques amb les quals s’hau­ran de dur a terme els ser­veis en la fase. En el cas d’altres equi­pa­ments simi­lars com els arxius aques­tes con­di­ci­ons tècni­ques s’han cone­gut amb un marge infe­rior a les 24 hores a l’inici de la data d’ober­tura.”


Tal i com es pre­veia, i que es va con­fir­mar ofi­ci­al­ment ahir, el pas a la fase 1 no es farà a Cata­lu­nya de manera glo­bal sinó per regi­ons sanitàries. “Les bibli­o­te­ques públi­ques són equi­pa­ments de titu­la­ri­tat muni­ci­pal ges­ti­o­na­des en col·labo­ració amb les dipu­ta­ci­ons i amb el suport del Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat. Paral·lela­ment, les bibli­o­te­ques públi­ques de titu­la­ri­tat esta­tal a Cata­lu­nya són ges­ti­o­na­des pel Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat. Són aques­tes ins­ti­tu­ci­ons, doncs, les que han de dur a terme els pro­ces­sos neces­sa­ris per garan­tir la pres­tació del ser­vei en con­di­ci­ons de segu­re­tat i en són també les res­pon­sa­bles.”


El Grup de Lec­tura informa que les bibli­o­te­ques públi­ques són equi­pa­ments cul­tu­rals de gestió com­plexa atès l’alt ús que en fan els més de 24 mili­ons de per­so­nes a l’any que visi­ten alguns dels 423 equi­pa­ments que for­men el Sis­tema de Lec­tura Pública de Cata­lu­nya entre ser­veis fixos i bibli­o­bu­sos, la qual cosa els situa entre els equi­pa­ments cul­tu­rals de pro­xi­mi­tat més visi­tats. Aques­tes bibli­o­te­ques van faci­li­tar en préstec el 2018 un total de 13,5 mili­ons de docu­ments i van orga­nit­zar més de 70.000 acti­vi­tats cul­tu­rals.


Con­clo­uen que “l’ober­tura de les bibli­o­te­ques està con­di­ci­o­nada a poder acon­se­guir els equips de pro­tecció per­so­nal neces­sa­ris, dis­po­sar dels recur­sos humans sufi­ci­ents i habi­li­tar els pro­ces­sos i eines tec­nològiques neces­sa­ris per garan­tir la pres­tació dels ser­veis. En aquests moments encara hi ha difi­cul­tats per garan­tir el proveïment d’equips de segu­re­tat i tam­poc es conei­xen els detalls de com caldrà fer la pres­tació dels ser­veis, cosa que difi­culta la presa de deci­si­ons pel que res­pecta a l’orga­nit­zació de les plan­ti­lles, adap­tació dels hora­ris de les bibli­o­te­ques i con­cre­ci­ons dels pro­ces­sos per donar suport a les noves neces­si­tats”.


Calen­dari
El calen­dari deter­mina que en la fase 1 es pro­duirà el ser­vei de préstec de docu­ments amb reserva prèvia per part de l’usu­ari a través de mit­jans telemàtics o telefònics i també la devo­lució dels docu­ments en préstec per part dels usu­a­ris en els espais espe­ci­al­ment habi­li­tats. En la fase 2 tin­drem un accés limi­tat als espais de les bibli­o­te­ques; en la fase 3 hi haurà de nou pro­gra­mació d’acti­vi­tats cul­tu­rals, ses­si­ons de for­mació, i en la fase 4 la recu­pe­ració total dels ser­veis serà efec­tiva.


Per la seva part, Bibli­o­te­ques de Bar­ce­lona orga­nitza con­ver­ses amb escrip­tors, lec­tu­res de poe­sia i con­tes i, fins i tot, cur­sos sobre vide­o­tru­ca­des, segu­re­tat en la nave­gació, Goo­gle en línia, Ins­ta­gram i trucs per afron­tar el tele­tre­ball.

David Castillo
Punt/Avui


   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2