L’escriptor, periodista i guionista barceloní va ser un dels novel·listes més destacats de la Generació del 50. Deixa obres com ‘Últimas tardes con Teresa’, ‘Si te dicen que caí’ o ‘El embrujo de Shanghai’, entre altres
Juan Marsé ha mort aquest dissabte a la nit als 87 anys a l'Hospital Sant Pau. Marsé, nascut a Barcelona el 8 de gener de 1933, va ser un dels grans autors de la generació dels 50, autor de novel·les com Encerrados con un solo juguete, Últimas tardes con Teresa i Si te dicen que caí. Va guanyar el premio Planeta per La muchacha de la bragas de oro.
Nascut el 1933 a la capital catalana –amb el nom de Juan Faneca Roca-, Marcé va ser un dels novel·listes més destacats de la Barcelona de la postguerra i exponent de l’anomenada Generació del 50. Company de generació de Manuel Vázquez Montalbán, Jaime Gil de Biedma, Juan Goytisolo, Terenci Moix i Eduardo Mendoza, Marsé va crear personatges tan memorables com el Pijoaparte de la novel·la Últimas tardes con Teresa. "Carlos Barral i Josep Maria Castellet esperaven de mi la gran novel·la obrera, i amb Últimas tardes con Teresa els vaig sorprendre amb un xarnego que no vol fer la revolució sinó ascendir socialment", explica Marsé. Aquesta és una de les claus de la seva literatura, explica els conflictes de classe a peu de carrer i no des d'una tribuna acadèmica.
Els barris barcelonins de la Salut, el Guinardó i el Carmel constitueixen el paisatge fundacional de la literatura de Juan Marsé, i a partir d'aquella realitat viscuda i sobretot observada comença a explicar el funcionament de la societat dels anys 60. La seva mirada, personal com poques, retrata tant la burgesia com la classe treballadora, i les relacions entre uns i altres.
Entre d'altres premis va rebre: Premio Biblioteca Breve Seix Barral 1965), Si te dicen que caí (Premio Internacional de Novela en Mèxic 1973), La muchacha de las bragas de oro (Premio Planeta, 1978), Ronda del Guinardó (Premi Ciutat de Barcelona, 1985) o El embrujo de Shanghai (Premio de la Crítica 1994 i portada al cine per Fernando Trueba). L’any 2008 va rebre el Premi Cervantes.