Jueves, 21 de noviembre de  2024



Català  


Gerard Quintana guanya el premi Ramon Llull de novel·la amb ‘L’home que va viure dues vegades’, un text de factura poètica i amb alguns elements fantàstics
acec31/1/2021



(Foto:)
 
Sona a con­demna, però espe­rem que no ho sigui. “He estat molts anys escri­vint-la dins del meu cap i pre­nent notes en infi­ni­tat de lli­bre­tes; un cop vaig tenir el temps i l’estruc­tura vaig començar a escriure.”. Ho va fer al llarg de nou mesos, període que també va inver­tir en la seva pri­mera novel·la, Entre el cel i la terra, publi­cada per Columna el 2019.


“Nou mesos molt inten­sos, per­dent la salut, sen­tint-me segres­tat pel lli­bre... Amb les con­seqüències que pateix el meu entorn fami­liar... Tinc mis­sat­ges de What­sapp pen­dents de res­pon­dre de fa deu mesos. Demano dis­cul­pes, no soc tan antipàtic”, va deta­llar Quin­tana. Pot­ser sí que ha tin­gut alguna cosa de con­demna la redacció d’aquesta obra...


“L’home que va viure dues vega­des és una novel·la vital, amb força capes, però que espe­ci­al­ment parla de sego­nes opor­tu­ni­tats, fins i tot més enllà de la vida, i de som­nis”, va sin­te­tit­zar l’autor.


La novel·la té tres parts i l’ober­tura, l’inici, és el final, en ordre cro­nològic. A Eivissa, el 1999, la Maria i els seus fills, l’Àngel i l’Alba, de cinc i set anys, arri­ben a una platja després de saber que el vol del seu pare, Sal­va­dor Martí, ha estat can­cel·lat i tor­narà en un de poste­rior. “El que pas­sarà en aque­lla cala ho can­viarà tot i el Sal­va­dor haurà de llui­tar con­tra el destí quan rep l’herència enve­ri­nada del seu pare”, una herència de to fantàstic o de “rea­lisme màgic”, com el va defi­nir Gemma Lie­nas, mem­bre del jurat.


“Aquesta herència és que, a la família del Sal­va­dor, tots els homes moren dues vega­des, un mite que he creat, tot i que beu de molts altres”, va con­cre­tar Quin­tana.


“L’obra és un cant a la vida que des­di­buixa les fron­te­res entre la rea­li­tat i la ima­gi­nació, entre les obses­si­ons i els som­nis, entre el bé i el mal, entre Déu i el dia­ble; el Sal­va­dor veurà com s’esbor­ren els límits entre la vida i la mort, com dues cares d’una mateixa moneda”, hi va afe­gir. Sal­va­dor Martí és un per­so­natge que “no és feliç, però és bona gent”.


Gerard Quin­tana (Girona, 1964) és famós com a can­tant del grup Sopa de Cabra des del 1986. Va estu­diar peri­o­disme i arts dramàtiques a l’Ins­ti­tut del Tea­tre de Bar­ce­lona. Els dar­rers vint anys ha col·labo­rat amb molts mit­jans de premsa, ràdio i tele­visió. A banda de les lle­tres de les cançons i els arti­cles de premsa, com a escrip­tor va debu­tar el 2012 amb Més enllà de les estre­lles, posant tex­tos a les foto­gra­fies de David Julià dels tres con­certs que Sopa de Cabra va fer els dies 9, 10 i 11 de setem­bre del 2011 al Palau Sant Jordi de Bar­ce­lona per com­me­mo­rar els 25 anys del grup de rock.


“Visc aquest premi amb sen­sació d’alte­ri­tat, encara l’he d’assu­mir. Quan estàs embran­cat en un lli­bre i et sents en la pell del pro­ta­go­nista, et creus ell i has de fer un esforç per tor­nar a la rea­li­tat”, va con­fes­sar Quin­tana, que enra­ona de manera pau­sada, pen­sant el que dirà, per això no li sobren gai­res parau­les.


I té capa­ci­tat per impro­vi­sar un dis­curs cohe­rent i ben argu­men­tat, com ara quan li van dema­nar pels sen­ti­ments en rebre el premi en el moment que vivim. “Emoció i ale­gria, però també sento empa­tia amb els com­panys músics, escrip­tors, actors... que fa mesos que no poden ingres­sar res perquè les sales de con­certs, els cine­mes, els tea­tres i les lli­bre­ries estan tan­ca­des, com si un lli­bre fos un objecte perillós. La cul­tura és més que una paraula, és ésser”, va asse­gu­rar el gua­nya­dor del Llull.


El tema del tan­ca­ment de les lli­bre­ries l’afecta de manera espe­cial perquè, d’alguna manera, Gerard Quin­tana dedica i el lli­bre al seu oncle, Pere Rodeja Pon­satí, “que tenia la lli­bre­ria Geli a Girona i que em va fer apas­si­o­nar pels lli­bres”, molts dels quals estan en el fons de l’obra que ha escrit.


“Conei­xem el Sal­va­dor amb poc més de vint anys i ja té alguna ferida de la vida al damunt; se sent incòmode al món i busca refugi en els lli­bres i el seu reflex en les parau­les de les dones i els homes que, abans que ell, van saber escriure amb bellesa i veri­tat. El Sal­va­dor està lli­gat a la poe­sia, a la bellesa.”


Isona Pas­sola va comen­tar que, per a ella, L’home que va viure dues vega­des “no és rea­lisme màgic, és fan­ta­sia i poe­sia pura que pot agra­dar a molt públics, tant si cre­uen en temes esotèrics com si no”. I mirant als ulls del pre­miat, li va dir: “Ets un gran poeta, ja ho havies demos­trat amb les lle­tres de les cançons.”


Després d’agrair les llo­an­ces, Quin­tana va expli­car que quan va deci­dir pre­sen­tar-se al premi “ja havia escrit mig lli­bre”. “Vaig pen­sar que seria difícil gua­nyar-lo pel patró dels dar­rers anys, amb obres gua­nya­do­res pròximes a la novel·la històrica”, va afir­mar l’escrip­tor.


Quin­tana s’ha sen­tit més lliure, en aquesta segona obra de ficció. “Si en la pri­mera novel·la vaig voler ser abso­lu­ta­ment ver­sem­blant, fins i tot bus­cant quin temps real havia fet el dia con­cret en què pas­sava una escena, en aquesta m’he des­lliu­rat d’aquesta autoim­po­sició.” I ha pogut recórrer sense recança, com s’ha dit, a la ima­gi­nació, la fan­ta­sia i els jocs de miralls, pre­sen­tats amb poe­sia i refe­rents lite­ra­ris rics i diver­sos.


El Ramon Llull està dotat de 60.000 euros i la publi­cació a Columna, aquest any el 3 de març. Més enda­vant, Pla­neta la publi­carà en cas­tellà i por­tuguès. El jurat del premi ha man­tin­gut la majo­ria de noms dels dar­rers anys: Car­les Casa­ju­ana, Pere Gim­fer­rer, Gemma Lie­nas, Isona Pas­sola, Núria Pra­das, Carme Riera i Emili Rosa­les.

 

Lluís  Llort

Punt/AVUI


   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2