Barcelona Poesia torna a les dates habituals en la 24a edició, que té una durada de 12 dies i recupera el Festival Internacional al Palau de la Música. La 24a edició del festival Barcelona Poesia se celebrarà del 7 al 18 de maig. Tal com van destacar en roda de premsa els comissaris Mireia Calafell i Josep Pedrals, l’esdeveniment torna a les dates habituals i s’estén durant 12 dies, que inclouen dos caps de setmana: “El festival manté la seva vocació internacional i multidisciplinària, amb activitats que agermanen la poesia amb la música, la dansa, les arts plàstiques i, com a fil conductor.” Alba Cid (Premi Nacional de Poesia Jove), Enrique Falcón, Arnau Pons, Miren Agur Meabe, Joana Gomila i Fiston Mwanza Mujila són alguns dels participants en l’edició 2021 del festival. Es retrà homenatge als centenaris de Felícia Fuster i Joan Triadú, i als desapareguts Joan Margarit i Josep-Ramon Bach.
Pedrals va insistir en el fet que un dels nusos de la poesia és la reflexió, la manera de pensar poètica, “un dels fonaments”. Tot serà dins d’un bloc dedicat a les poètiques: “Amb la voluntat d’estimular la reflexió, el programa del festival s’ha omplert d’activitats que aborden la relació de la poesia amb conceptes universals”: una conversa recital sobre poesia i amor amb Mireia Sallarès, Begonya Sáez i Pol Guasch; una altra sobre poesia i economia amb Mario Montalbetti, o una exploració dels límits entre poesia i lletres de cançons amb Míriam Cano. Amb la col·laboració del MNAC i en format audiovisual, una selecció de joves poetes diran els seus versos en diàleg amb obres del museu on la guerra hi és representada. Des de l’altre cantó de la creació, David Bestué parlarà de la relació de les seves obres escultòriques amb la poesia. La mexicana Carla Faesler i l’argentí Pedro Mairal conversaran amb la periodista Anna Guitart sobre els camins que creuen més interessants en la poesia americana actual. I Arnau Pons moderarà una taula rodona sobre la vigència de l’Antologia de la poesia social catalana, que Àngel Carmona Ristol va publicar el 1970. A més, al llarg de quatre taules rodones, s’analitzarà el paper històric i actual de les revistes de poesia, una de les formes més clàssiques i pervivents de presentar el poema en societat, amb representants de revistes com ara Rosa cúbica, Kokoro, Paraíso, Quimera, Reduccions, Quadern de Versàlia, Mirall de glaç, Gargots, Turbamulta, Branca, Poetry Spam, SonHoras i La más bella.
Els comissaris van destacar els accents diversos de la convocatòria d’aquest any com “una declaració d’intencions” des de la sessió inaugural de l’spoken word britànica Kae Tempest, una de les veus més poderoses i innovadores de la poesia actual, en un recital pur, en solitari i sense música. La brasilera Angélica Freitas, malson per als seguidors de Bolsonaro, que ataquen els versos que apareixen a les pintades de les ciutats brasileres, viatjarà des de Berlín, on viu actualment, per conversar amb el seu editor barceloní, Aníbal Cristobo, sobre la seva poesia, que dispara directament contra l’heteropatriarcat.