Pels avatars del destí, i segurament pel prolix 1922 en naixement de poetes fonamentals, la 25a edició del festival Barcelona Poesia ha combinat la paraula dels vius amb la dels morts: la tradició i la poesia que es mou encara al carrer. El programa està força atapeït i en els crèdits hi trobem nombroses entitats col·laboradores: Sala Beckett, Fundació Tàpies, Fundació Felícia Fuster, Fundació Brossa, Museu d’Història, Festival de Sant Cugat, MNAC, Ateneu Barcelonès, Escola d’Escriptura, CCCB i, fins i tot, El Molino.
De fet, els comissaris Callís i Pedrals expliquen: “Recuperem l’esperit cabareter d’El Molino per fer-hi un espectacle poeticoteatral sobre Serafí Pitarra, i en aquest sentit també cal subratllar l’obra de teatre El club de res de res, produïda en col·laboració amb el CCCB, la Fundació Els Tres Turons i L’Altre Festival, que tindrà com a actors i actrius persones amb problemes de salut mental. El festival també tindrà espais per a la lectura aprofundida i calmada de poesia i per al record i l’homenatge a personalitats literàries rellevants (Gabriel Ferrater, Joan Fuster, Guillem Viladot). Finalment, inclourà actes de caire musical i lúdic, perquè “la poesia s’allunya de la poesia quan s’allunya de la música” (Ezra Pound) i perquè ens convé, més que mai, celebrar la possibilitat de trobar-nos, de dir-nos, de ser-hi.” Els comissaris Josep Pedrals –últim any en el càrrec– i Maria Callís –debutant– van compartir presentació amb el regidor plenipotenciari Jordi Martí Grau, que acumula més anys a l’Ajuntament que Porcioles tot i no tenir, com el d’Amer, la Gran Creu del Mèrit Naval amb distintiu blanc ni la Gran Creu de l’Orde d’Isabel la Catòlica. Per començar, Maria Callís va recordar la no presència dels periodistes del programa Àrtic, un dels que habitualment cobrien els actes culturals, destruïts per l’Ajuntament amb un grapat de periodistes acomiadats de Betevé. Martí feia cara de sentir ploure.
Pedrals va recordar que un dels mèrits del Barcelona Poesia és que tothom li digui com vulgui, especialment Setmana de Poesia. Una de les coses que destaquen del programa d’enguany són els homenatges, tant els dedicats als tres poetes dels quals se celebra el centenari (Fuster, Viladot i Ferrater) com d’altres de menys coneguts com el manacorí Miquel Àngel Riera, Jordi Pope –de qui Guim Valls acaba de fer una obra completa–, l’argentí Osías Stutman –que hi participarà acompanyat del xilè Bruno Montané– o Pau Riba, que hauria d’haver fet el pregó inaugural. La poeta Núria Martínez-Vernis i el grup De Mortimers faran una cercavila des del Palau de la Virreina fins a la Casa de la Misericòrdia l’11 de maig. Sobre el poeta discursiu i visual Guillem Viladot, s’ha preparat l’acció poètica Com veuràs hi ha coses molt bones com és natural venint de mi, inspirat en els materials recollits a Lo Pardal, denominació que el poeta va posar a la casa d’Agramunt on va viure. L’espectacle, proposat per les artistes multidisciplinàries Irena Visa i Anna Dot –Pedrals va fer la broma “Visa-dot”–, consistirà en un escenari en el qual es poliran còdols entre les persones assistents mentre es recuperen fragments del llibre Temps d’estrena, en què l’escriptor narra records de la seva infància a Agramunt. Dintre del cicle d’homenatges Comadirada es recordaran els 80 anys del gironí Narcís Comadira. Serà comandat per Esteve Miralles, amb la participació del mateix Narcís, amb les veus de Guillem Benejam, Carles Morell, Àngels Moreno i Cecília Navarro. També el centenari de Pier Paolo Pasolini tindrà un espai dins la setmana, o la transformació de Dolors Miquel, Lola Miquel.
Poesia sonora
La música hi tindrà un paper fonamental. El festival proposa diversos formats que barregen poesia, música i espectacle, des del més tradicional fins al més innovador, amb les sonoritats poètiques més actuals i amb estrelles del panorama internacional com Tomomi Adachi, Hannah Silva Danielle de Picciotto o Pamela Z, que fan servir la poesia fonètica, música experimental i la imatge, a través de la tecnologia.
El prestigiós músic Adriano Galante ha creat un espectacle poètic, musical i escènic en el qual canta els seus versos, com un concert intimista i oníric. El grup Saüc en Flor, amb Genís Poch, Carles Camps i Gerard Avellaneda, arriba al Barcelona Poesia amb una proposta que relaciona natura i cultura, al ritme de la música folk, combinant els sons acústics i els electrònics inspirats en els californians Grateful Dead, Carner, Umpah-Pah o Foix. Rock i màgia, folklore i música electrònica, poesia salvatge i psicodèlica, són els ingredients amb què treballa el grup emergent Remei de Ca la Fresca. Arriben de la mà del segell musical independent The Indian Runners, que promou l’activisme musical, els principis de l’autogestió i la igualtat de gènere en l’escena. Un altre grup que neix de l’autogestió i aposta per la cultura des de l’economia social i solidària és Rodrigo Laviña y su Combo, una proposta amb vinils, caixes de ritmes, i amb textures com la psicodèlia. Toti Soler i Carles M. Sanuy oferiran el seu concert De veure un negre tornar-se tan blanc, un recorregut per l’univers de Sanuy amb la guitarra de Soler.
Barcelona Poesia inclourà el lliurament dels Jocs Florals a Glòria Coll i el XXXVII Festival Internacional, amb figures com la britànica Alice Oswald i Jordi Pàmies.