Jueves, 21 de noviembre de  2024



Català  


El Biblioteca Breve per a Rosario Villajos
acec7/2/2023



(Foto:)
 
L’escrip­tora cor­do­vesa Rosa­rio Villa­jos va obte­nir ahir la 65 edició del premi Bibli­o­teca Breve de l’edi­to­rial Seix Bar­ral amb la novel·la La edu­cación física, ambi­en­tada en els anys noranta i amb el rere­fons dels mal­trac­tes a les dones, tot i que ella va des­car­tar tota mena d’opor­tu­nisme decla­rant que feia anys que escri­via el lli­bre i que les polèmiques actu­als no tenen res a veure. De fet va anar més enllà afir­mant que sobre la llei del “només sí és sí”, és un tema del que es par­lar des de fa anys.


Ambi­en­tada a prin­ci­pis dels anys noranta, La edu­cación física, que s’ha impo­sat per una­ni­mi­tat del jurat entre els 702 manus­crits pre­sen­tats al guardó, dibuixa el retrat d’una ado­les­cent mar­cada per una relació com­pli­cada amb el seu propi cos i per la rancúnia cap a un món obs­ti­nat a con­ver­tir-la en cul­pa­ble pel fet de ser dona. La pro­ta­go­nista forja la seva rebel·lió per­so­nal con­tra el món a través de la lluita per no renun­ciar a la pròpia lli­ber­tat, a la lli­ber­tat de movi­ment, a la lli­ber­tat de ser i a mos­trar-se com és, encara que això suposi assu­mir ris­cos. Tots els jurats van coin­ci­dir en què es tracta d’una novel·la sobre el des­co­bri­ment del propi cos, sobre l’edu­cació que here­tem, però també sobre la qual no rebem: “L’edu­cació de Cata­lina, com la de tan­tes dones de dife­rents gene­ra­ci­ons, està cons­truïda en gran manera a cop de res­tric­ci­ons, de pro­hi­bi­ci­ons per la seva bé, i que porta apa­re­llada l’accep­tació d’una violència que no es qüesti­ona i uns ris­cos inhe­rents a ser dona dels quals no es pot esca­par.


L’edu­cació física -d’ine­vi­ta­ble referència flau­ber­ti­ana– plan­teja així mateix un recor­re­gut pels anys noranta, en un país mar­cat per l’opti­misme econòmic i també el pànic social, un període que van anar uns anys fron­tissa entre l’actual onada de femi­nisme i un pas­sat mar­cat pel mas­clisme. En una volta de rosca evi­dent a L’edu­cació sen­ti­men­tal de Flau­bert, cen­trada en els pen­sa­ments i obses­si­ons d’un jove i retrat gene­ra­ci­o­nal en el París vuit­cen­tista, La edu­cación física, segons el jurat, es val d’una estruc­tura ori­gi­nal per trans­me­tre un efecte sem­blant: L’acció es desen­vo­lupa en qua­tre hores, durant les quals Cata­lina ha de fer un tra­jecte en auto­es­top d’amb prou fei­nes vint minuts, si bé li per­met anar enda­vant i enrere en el temps, revi­vint diver­sos epi­so­dis de la seva vida.


Villa­josva asse­gu­rar que no pot tenir la gosa­dia de picar-li l’ullet a Flau­bert i en cap moment va pen­sar en el con­tin­gut de la seva novel·la, però “sí en el títol i en l’eti­queta sen­ti­men­tal i emo­ci­o­nal que se’ns ha col·locat cul­tu­ral­ment a les dones. Es parla molt de la poca edu­cació emo­ci­o­nal que tenen els homes i veiem que estan inten­tant almenys posar remei a això, però amb prou fei­nes es parla de l’edu­cació cor­po­ral de les dones i volia saber d’on pro­ce­dia tot aquest pudor i tota aquesta ignorància”.


També va remar­car que “l’escrip­tura és un ajust de comp­tes amb el pas­sat, una forma de desen­gan­xar-me del que em fa mal, en aquest cas, del ran­cor acu­mu­lat no sola­ment cap als homes, als quals con­si­de­rava alhora un obs­ta­cle i l’objec­tiu del meu benes­tar, sinó també cap a mi mateixa per haver-los posat en el cen­tre”.


Amb una dotació de trenta mil eruos, el lli­bre, que Seix Bar­ral publi­carà el pro­per 8 de març, lluirà en la seva por­tada la foto­gra­fia d’una faixa feme­nina: “És una faixa que encara es ven i usa, en aquesta obsessió de seguir estant prima, com en el cas de la mare de Cata­lina, i de pro­te­gir la seva filla amb una peça tan difícil de por­tar”.




David Castillo - El Punt AVUI


   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2