Jueves, 21 de noviembre de  2024



Català  


El Forum Edita analitza els reptes de la IA en el sector del llibre
acec2/9/2023



(Foto:)
 
 Més de 500 persones han pogut seguir avui la segona jornada de la trobada internacional, organitzada pel Gremi d’Editors i la UPF, que celebra fins demà a Barcelona la vuitena edició


La vui­tena edició del Forum Edita, orga­nit­zat pel Gremi d’Edi­tors de Cata­lu­nya i la UPF Bar­ce­lona School of Mana­ge­ment Bar­ce­lona, ha cele­brat avui la seva segona jor­nada, que ha estat seguida per més de cinc-cen­tes per­so­nes. Aquesta tro­bada inter­na­ci­o­nal, enguany titu­lada El futur que ve, està abor­dant temes com ara els rep­tes que plan­teja la Intel·ligència Arti­fi­cial (IA) en el sec­tor edi­to­rial, la “revo­lució en marxa” de les lli­bre­ries i les diver­ses estratègies per a la pro­moció del lli­bre i la lec­tura.


“El del lli­bre con­ti­nua sent un sec­tor inno­va­dor i vigorós. És la pri­mera indústria cul­tu­ral a tot Europa”, va dir dilluns en el seu par­la­ment inau­gu­ral Patrici Tixis Padrosa, pre­si­dent del Gremi d’Edi­tors de Cata­lu­nya, i codi­rec­tor del fòrum amb el catedràtic Javier Apa­ri­cio May­deu i el peri­o­dista Ser­gio Vila-Sanjuán. Abans de començar la tro­bada, en diver­sos mis­sat­ges de vídeo, tant l’alcalde de Bar­ce­lona, Jaume Coll­boni, com la con­se­llera de Cul­tura, Natàlia Gar­riga, i el minis­tre de Cul­tura, Miquel Iceta, van voler feli­ci­tar els orga­nit­za­dors i posar en valor el sec­tor del lli­bre com un gran foment de la ima­gi­nació.


Xat GPT i els autors

L’escrip­tor i crític cul­tu­ral Jorge Carrión, autor de la novel·la Mem­brana, creu que “el xat GPT hau­ria de com­par­tir els seus bene­fi­cis amb els autors que ha uti­lit­zat per entre­nar-se”. Tot i que con­si­dera que la Intel·ligència Arti­fi­cial ofe­reix múlti­ples eines per a la cre­ació i ajuda a desen­vo­lu­par la idea de “labo­ra­tori” a l’escrip­tura, també adver­teix de la neces­si­tat d’impul­sar comis­si­ons ètiques per poder regu­lar-la.


En la mateixa línia, l’engi­nyer informàtic Josep Maria Ganyet afe­geix que “és impos­si­ble par­lar de tec­no­lo­gia sense par­lar d’ètica”, i ha recor­dat que els xats són “capaços d’imi­tar el llen­guatge. Però són un pur motor de pre­dicció estadística. No són capaços de saber què no saben”.


Una IA trans­pa­rent

Javier Apa­ri­cio May­deu, res­pon­sa­ble del màster en Edició de la UPF, ha vol­gut subrat­llar també la importància de l’ètica: “No podem clau­di­car davant del retorn de la cen­sura”. “La Intel·ligència Arti­fi­cial ha de ser trans­pa­rent i no dis­cri­mi­natòria”, ha afe­git, en una con­versa gra­vada, Tomasz Frankowski, euro­di­pu­tat i mem­bre de la Comissió de Cul­tura i Edu­cació.


Daniel Fernández, edi­tor i pre­si­dent de la Fede­ració de Gre­mis d’Edi­tors d’Espa­nya, ha con­ver­sat amb l’euro­di­pu­tat Ibán García del Blanco, pre­ci­sa­ment, sobre Intel·ligència Arti­fi­cial i pro­pi­e­tat intel·lec­tual. El polític i jurista ha expli­cat que a Brus­sel·les ja s’està nego­ci­ant una llei que esta­blirà pre­cau­ci­ons i una escala de ris­cos. “Cal refor­mar la direc­tiva de copy­right. La IA ja està posant en perill algu­nes fei­nes i pro­fes­si­ons”, ha afir­mat. També ha par­ti­ci­pat en aquesta edició del Forum Edita el direc­tor gene­ral de CEDRO, Jorge Cor­ra­les, que ha ana­lit­zat eines i con­tin­guts de la Intel·ligència Arti­fi­cial.


Can­vi­ant el negoci

D’altra banda, el con­sul­tor inter­na­ci­o­nal Rüdiger Wisc­hen­bart sosté que “la subs­cripció a pla­ta­for­mes està can­vi­ant el negoci edi­to­rial”, i ha citat webs i xar­xes amb gran audiència com Watt­pad, Story­tel o, fins i tot, Tik­Tok. De la mateixa manera, Igna­cio López, res­pon­sa­ble de Market Inte­lli­gence a GfK, ha radi­o­gra­fiat el mer­cat edi­to­rial a Espa­nya. Un sec­tor, asse­gura, “resi­li­ent”, i que segueix crei­xent mal­grat els grans rep­tes d’un mer­cat can­vi­ant. Durant el pri­mer semes­tre de l’any, el preu mitjà del lli­bre supera els 16 euros, i ha aug­men­tat el 7% dels ingres­sos. Men­tre que hi ha un crei­xe­ment de les ven­des a les lli­bre­ries (gai­rebé del 3 %), hi ha un des­cens dels ingres­sos pro­vi­nents dels hiper­mer­cats (un 7,4 % menys).


Durant la pri­mera jor­nada, el pale­ontòleg Juan Luis Arsu­aga, en con­versa amb Ser­gio Vila-Sanjuán, va dir que se sen­tia atret des de molt jove pel tipus de científic que par­ti­cipa en el debat con­tem­po­rani. Lec­tor de Baroja o Kipling, entre molts d’altres escrip­tors, el codi­rec­tor de l’equip d’inves­ti­gació d’Ata­pu­erca ha afir­mat que “els lli­bres són una extensió de l’hipo­camp”, i con­tri­bu­ei­xen en el desen­vo­lu­pa­ment de l’apre­nen­tatge i la memòria dels éssers humans. “El llen­guatge per­met iden­ti­tats cul­tu­rals que van més enllà del que és mera­ment biològic” i, d’aquesta manera, aug­menta la mida i la força del grup amb valors i símbols com­par­tits.


El Forum Edita 2023 fina­lit­zarà demà dime­cres amb ponents com la filòloga i his­to­ri­a­dora de la llen­gua Lola Pons, l’escrip­tora Joana Marcús, l’edi­tor Paulo Cosín, la bibli­o­tecària Rosa Maria Dos San­tos o la book­tu­ber Anna Par­dos (Mixa), entre molts d’altres.





   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2