La ciutat acull aquest cap de setmana la novena edició de l’esdeveniment cultural, que oferirà a la ciutadania actes, tallers, presentacions i activitats per a tots els públics, i comptarà amb un total 2.000 títols a l’abast.
La ciutat acull aquest cap de setmana la novena edició de l’esdeveniment cultural, que oferirà a la ciutadania actes, tallers, presentacions i activitats per a tots els públics, i comptarà amb un total 2.000 títols a l’abast. Aquest matí s’ha presentat a la seu de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert la novena edició de la Plaça del Llibre. Se celebrarà aquest cap de setmana a la plaça Sèneca d’Alacant, al centre de la ciutat, i oferirà diverses activitats literàries per a tots els públics exclusivament en valencià.
La novena edició, com totes les anteriors, és fruit de l’esforç constant de les entitats implicades a fer d’aquest esdeveniment una cita consolidada a la ciutat que a cada any millora xifres. Rafael Domínguez, en nom de la Fundació FULL, organitzadora de la Plaça del Llibre, valorava molt positivament aquesta nova edició després d’un final d’any «dramàtic» degut a les conseqüències de la dana per al sector. En canvi, «el suport i la convicció que cal reconèixer la nostra llengua i que cal defensar la nostra cultura i la lectura han fet possible una nova edició», ha celebrat.
Hèctor Sempere, Lliris Picó i Rafael Domínguez a la presentació de la Plaça del Llibre d'Alacant
També han intervingut en la roda de premsa Lliris Picó, que ha parlat en nom de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; i Hèctor Càmara, representant de la Universitat d’Alacant (UA). En el primer cas, Picó ha valorat «la presència d’autors i autores al carrer en un context de suposada llibertat amb la qual s’arracona la nostra llengua i en el qual cal fer-la més visible que mai», ha proposat. Pel que fa a Càmara, que també és director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant, ha afirmat que «el compromís per la llengua i per la cultura es manté en una situació cada vegada més complicada», i ha destacat la participació de la UA en aquesta nova edició de la Plaça del Llibre.
Programació
La Plaça del Llibre es desenvoluparà des d’aquest divendres, 21 de febrer, fins diumenge al migdia. Les primeres activitats tindran lloc divendres al matí i estaran adreçades al públic infantil i juvenil.
Divendres, destacarà, ja de vesprada, la presentació del llibre Una dona forta, dedicat a Maria Beneyto, declarada escriptora de l’any per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. A les 19.30 h es farà la inauguració institucional d’aquesta edició i divendres també se celebrarà un recital poètic dedicat a Vicent Andrés Estellés.
L'endemà hi haurà també activitats infantils i diverses presentacions, com les que protagonitzaran Irene Mira, Lliris Picó, Alexandra Usó o Ester Vizcarra. Els actes s’allargaran des de les 11 del matí fins ben entrada la vesprada. La jornada clourà amb la taula rodona titulada «Leila Khaled i la lluita del poble palestí», a càrrec de Fayed Badawí, Estela Vidal i Víctor Domínguez, i moderada per Cristina Torres.
Per acabar, diumenge hi haurà activitats al matí tant per al públic infantil com per als adults. Aquest dia destaca la presentació del llibre La cuina del bolet, del qual parlaran els seus autors, Antolí Belda i Sergi Gallego; i el concert de Marcel el Marcià, organitzat per la Fundació Full i per Escola Valenciana. Tot i que l'activitat més emotiva serà la de la Fira Camacuc, organitzada per Acció Cultural, que consistirà en jocs infantils per als més menuts al voltant d'aquesta publicació greument perjudicada per la dana i també, anteriorment, per la censura política que va intentar aplicar Vox.
Aquestes activitats i moltes altres que es poden consultar en el programa tindran lloc aquest cap de setmana a Alacant.