Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


Barcelona dilueix el projecte de la Casa de les Lletres. L’ICUB posposa per al següent mandat l'inici de les obres
acec25/2/2019



(Foto:)
 
En teoria, la Casa de les Lletres havia d'entrar en funcionament a principis d'aquest any. En la pràctica, les xarxes continuen penjant de la façana de l'edifici que l'havia d’acollir al carrer de Roc Boronat —el que va ser abans la seu de Barcelona Activa i més enrere oficines de TMB— i no hi ha ni un sol rètol que doni pistes sobre les obres. Els únics que hi ha són els dels pisos que s'estan construint a l'interior de l’illa de cases.


En teoria, aquest nou equipament es convertiria en alguna cosa semblant a la columna vertebral del sector del llibre de Barcelona i estava cridat a aglutinar el gremi d'editors i associacions d'escriptors. En la pràctica, aquestes oficines acolliran el personal del Consorci de Biblioteques de Barcelona—unes 31 persones— i el de l'àrea de Normalització Lingüística, a més d'altres espais polivalents i un auditori. En teoria, la transformació d'aquest edifici s’havia de fer amb un concurs previ. En la pràctica, la societat municipal BIMSA està fent el projecte executiu per adaptar els 500 metres quadrats per cadascuna de les quatre plantes d'un edifici amb nivell de protecció C, la qual cosa obliga a mantenir les façanes. En teoria, el pressupost del projecte era de 3,7 milions d'euros. En la pràctica, s'està calculant.


La diferència entre el que estava previst i la realitat respon a un replantejament —a la baixa —de l’Ajuntament de Barcelona d'aquest equipament. Jaume Collboni, en la seva etapa de regidor de Cultura en aquest mandat, va impulsar el projecte de la Casa de les Lletres com un element fonamental de centralitat del sector del llibre. I així ho va presentar l'abril del 2017 amb data d'inici: primers mesos del 2019.


La projectada Casa de les Lletres estava cridada, també, a ser la seu de l'oficina de la Ciutat Literària de la Unesco. “Tot és una mica relatiu i depèn de les necessitats. De moment, l'oficina funciona en un espai amb dues taules a la seu de la Virreina”, apuntaven fonts de l’ICUB que, no obstant això, apuntaven que l'emplaçament podria canviar si s'hagués d'ampliar.

I un altre equipament que també es va rehabilitar en profunditat per ser una peça important del sector del llibre i de la literatura, la Vil·la Joana —enmig de la naturalesa a Vallvidrera que va acollir en els seus últims dies Jacint Verdaguer— també pot ampliar les seves activitats, segons els plans municipals. La casa, que es va reobrir com a museu l'abril del 2017 i també acull activitats educatives i jornades, podria tenir un ús més: residència d'escriptors.

Collboni va deixar el govern d’Ada Colau el novembre del 2017 després que l'alcaldessa decidís trencar l'aliança amb els socialistes en ple tsunami del procés i com a reacció al fet que el PSOE donés suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Així que el projecte de la Casa de les Lletres va quedar en estat d'hibernació.

Quan Joan Subirats va assumir les regnes de l'àrea de Cultura va optar per replantejar el tema “després de mantenir reunions i contactes amb diferents agents del sector i veure que les necessitats no eren exactament les mateixes” explicava un portaveu de l’ICUB. Per exemple, perquè ja no hi havia pressa per buscar un emplaçament per a tres associacions d'escriptors— l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el PEN català— , situades totes a la seu de l’Ateneu barceloní i a les quals no els venia gaire de gust canviar la seva localització en ple centre si es resolia la renovació del lloguer dels espais que ocupen. I perquè al gremi d'editors tampoc li seduïa la idea de deixar les seves oficines de l’Eixample per traslladar-se al 22@. “En qualsevol cas, seguirà sent un centre que giri entorn del llibre i en el qual es podran fer presentacions i debats”, insisteix el consistori.

“Nosaltres estem convençuts que Barcelona necessita un espai que reflecteixi el que és, capital editorial. Tindria tot el sentit del món perquè, a més a més, som Ciutat de la Literatura de la Unesco —així va ser reconeguda el 2015— i seria lògic disposar d'un lloc de centralitat que, en la nostra opinió, hauria de ser la Biblioteca provincial—la ubicació de la qual, al costat de l'estació de França, no arriba a passar de la fase de projecte— ”, apunta Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya. De pas, Tixis deixa clar que el gremi està molt bé a les oficines que ocupa, a l’Eixample barceloní.

“La veritat és que el projecte de la Casa de les Lletres no es va acabar de definir i nosaltres pensem que no es tracta que funcioni com un hotel d'entitats del sector del llibre. Apostem per un centre més gran, en una biblioteca del segle XXI. En el qual es puguin celebrar congressos d'escriptors, que aculli un centre d'investigació i que pugui mostrar la història de la trajectòria del sector del llibre de Barcelona. Al meu entendre, això no té cabuda ni sentit a l'edifici del 22@, sinó més aviat en la futura Biblioteca provincial que, a més a més, estarà en una ubicació excel·lent”.

 

Blanca Cia
El País



   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2