Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


Sant Jordi, aquest any, serà finalment el 23 de juliol
acec17/4/2020



(Foto:)
 
Després d’unes set­ma­nes de dub­tes, espe­res, reu­ni­ons, ner­vis, dis­cus­si­ons, més dub­tes, dits encre­uats i mol­tes xifres catas­tro­fis­tes damunt de totes les tau­les del sec­tor del lli­bre –amb l’afe­git pun­tual del sec­tor dels flo­ris­tes–, ja hi ha una data acor­dada per a la cele­bració de la diada de Sant Jordi II: dijous 23 de juliol.



La Cam­bra del Lli­bre, for­mada pels gre­mis i les asso­ci­a­ci­ons d’edi­tors, lli­bre­ters, dis­tribuïdors i arts gràfiques de Cata­lu­nya, jun­ta­ment amb el Gremi de Flo­ris­tes i el sec­tor de la flor de Cata­lu­nya, van acor­dar ahir cele­brar el 23 de juliol l’ano­me­nat Dia del Lli­bre i de la Rosa, fórmula amb què s’evita refe­rir-se a la festa popu­lar com a Sant Jordi, que només pot tenir lloc el 23 d’abril, lògica­ment.



“Cons­ci­ents que el dia 23 de juliol encara s’hau­ran de man­te­nir mesu­res per pro­te­gir la salut de tot­hom, els gre­mis ens posem a dis­po­sició de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i de les auto­ri­tats sanitàries per tro­bar les fórmu­les i esce­na­ris més ade­quats per cele­brar-ho amb les màximes garan­ties”, comu­nica la Cam­bra.



La con­creció dels molts ser­rells que pen­gen de la cele­bració d’un esde­ve­ni­ment mul­ti­tu­di­nari com aquest dependrà de com evo­lu­ci­oni la pandèmia en els tres mesos i mig que fal­ten per a la data. Tant de bo resulti més sen­zill de ges­ti­o­nar del que ara sem­bla, tenint en compte pre­vi­si­ons que no veuen fac­ti­ble abans de la tar­dor la cele­bració de par­tits de fut­bol (i altres esports) i con­certs de gran for­mat. Tant de bo per als sec­tors impli­cats, però espe­ci­al­ment per a la soci­e­tat, perquè voldrà dir que s’ha superat la fase més greu d’aquesta onada de la Covid-19.



La data arriba en un moment en què les ini­ci­a­ti­ves per part d’edi­tors i lli­bre­ters es mul­ti­pli­quen i s’enca­val­quen. Ja es veurà si acon­se­gueix unir, divi­dir més o dei­xar les coses com estan. Com de vega­des passa en el món polític, en comp­tes d’unir esforços cap a un sol objec­tiu, edi­to­ri­als i lli­bre­ters llan­cen mis­sat­ges encre­uats sobre com es pot suplir Sant Jordi, o com es poden ven­dre lli­bres abans del 23 de juliol. Fins ara ja hi havia ini­ci­a­ti­ves com ara la de Lli­bre­ries Ober­tes, la més mati­nera, per ven­dre lli­bres avui i reco­llir-los física­ment un cop passi el con­fi­na­ment.



Se n’hi han afe­git d’altres, com ara la impul­sada per un grup de 37 edi­to­ri­als inde­pen­dents, amb la crida #Des­con­fi­ne­mels­lli­bres, per dema­nar la com­pra de lli­bres pel mitjà que cada lec­tor con­si­deri oportú. “Si voleu que en el món exte­rior els lli­bres sobre­vis­quin, aquest Sant Jordi us neces­si­tem més que mai”, afir­men. La majo­ria d’aques­tes edi­to­ri­als es van fun­dar al vol­tant de la crisi del 2008. D’altres de més anti­gues havien fun­ci­o­nat sem­pre en règim espartà. “L’epidèmia ha inter­rom­put la nos­tra acti­vi­tat en l’època de la gran collita. [...] La catàstrofe anun­ci­ada no té cap altre talla­foc que vosal­tres, lle­gi­dors.” No dema­nen, ni des­car­ten, que es vul­guin els lli­bres a casa a través de mis­sat­ger. En canvi, 37 (també) lli­bre­ries, amb el hash­tag #Sant­jor­di­etstu, sig­nen un mani­fest en què dema­nen la com­pra avançada de lli­bres (webs, pla­ta­for­mes, xec regal...), però insis­tint que s’esperi al final del con­fi­na­ment per tenir-los física­ment, com a con­ducta res­pon­sa­ble.



I les deu edi­to­ri­als que for­men l’asso­ci­ació Lle­gir en Català (i que també for­men part d’altres ini­ci­a­ti­ves) han posat en marxa la cam­pa­nya infor­ma­tiva #Obrim­fi­nes­tres, en què edi­tors i autors reco­ma­na­ran lli­bres.



Lluís Llort
El Punt-Avui


   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2