Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


Un Sant Jordi d'estiu
acec16/7/2020



(Foto:)
 



El 23 de juliol representa, tant per al món del llibre com per als floristes, l'oportunitat de recuperar una part de les pèrdues derivades de l'absència de la celebració anual de Sant Jordi, ajornada a causa de la pandèmia de coronavirus. Tres mesos després del previst, el Dia del Llibre i de la Rosa ha de ser "una festa descentralitzada" i "sense aglomeracions", que s'acosta amb més dubtes dels previstos quan es va començar a planificar, tenint en compte els brots recents –i en augment– de covid-19 i la cancel·lació de la celebració als carrers del Segrià i en ciutats com Reus, a més del rebuig recent de llibreries de localitats com Figueres perquè la festa "no és viable, ètica ni segura".


"Des de la Cambra del Llibre i des del Gremi de Floristes hem volgut que aquesta fos una festa segura. Aquest dia, però, no serà un Sant Jordi, encara que s'hi assembli perquè hi haurà parades de llibres i roses al carrer i també autors signant", ha explicat Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya. "La incertesa fa que a cada moment hàgim de ser flexibles i estar pendents de la situació –ha continuat–. Ara per ara la festa és segura per als autors, venedors i lectors".


Els llibreters de tot Catalunya podran posar parada al davant del seu establiment. I, depenent de cada localitat, hi haurà un lloc on es podrà celebrar el Dia del Llibre i de la Rosa de manera generalitzada. "A Barcelona hi haurà les parades al tram central del passeig de Gràcia, un espai tancat i perimetrat, amb control d'accés, que anirà des de plaça Catalunya fins al carrer València", ha afegit Tixis. En aquest espai s'autoritzarien unes 200 parades. A Barcelona, en el Sant Jordi de l'any passat es van desplegar 1.060 parades.


"DEVEM LA FESTA ALS NOSTRES CLIENTS"

"Si és necessari, la festa es farà amb cita prèvia –ha dit Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters–. És una oportunitat única, no podem deixar-la passar. Devem la festa als nostres clients, que la volen i ens la demanen i ens han donat molt de suport tant durant el confinament com quan vam poder tornar a sortir de casa. Estem sent molt estrictes amb els protocols. A Barcelona la signatura de llibres serà amb cita prèvia. En ciutats més petites hi haurà una cua amb distància entre cada lector. Hi ha hagut llocs que m'han dit que ens estem passant i tot". Les signatures es faran sempre en llocs separats dels punts de venda. Cada hora, els autors es mouran per alguns dels escenaris on se celebri Sant Jordi, per evitar aglomeracions en llocs concrets. La llista d'autors i llocs on signaran, però, encara no s'ha fet pública.

El president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, ha apel·lat a "la consciència i la seguretat" i a la "professionalitat" dels venedors el dia 23 de juliol, i ha defensat "el comerç de proximitat, un valor que Catalunya no pot perdre". A més de continuar donant protagonisme a la rosa vermella –símbol de la diada–, els floristes han pensat sumar-hi la rosa blanca: "És el dol que no hem tingut, l'esperança, el color de la roba dels sanitaris i les ganes de futur", ha dit Guillén. Tant la venda de llibres com de roses es farà només des dels sectors professionals i agremiats, a diferència dels altres anys.



ELS ESCENARIS PREVISTOS

Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, ha recordat que es treballa amb "tres escenaris" de celebració del Dia del Llibre i de la Rosa. Hi ha un escenari "de màxims, molt semblant al de la represa després de l'última fase del confinament, amb mascareta, distància i higiene", fins a un d'intermedi i un últim de "més restringit", semblant a la situació actual a l'Hospitalet del Llobregat i el Segrià. "Sigui més gran o petita, la festa es farà –ha dit Patrici Tixis–. Cada municipi pot decidir com la celebra". Si a Barcelona no hi pogués haver "parades al passeig de Gràcia, queden les llibreries", ha afegit el president de la Cambra del Llibre. El 23 de juliol s'aplicarà un 10% de descompte al preu dels llibres, com si fos un Sant Jordi normal.


En tots els casos hi haurà uns quants detalls afegits: els espais acordats per a la celebració estaran delimitats amb punts d'accés i de sortida per evitar aglomeracions, hi haurà carrils de sentit contrari per a la circulació dels assistents i personal format de control d'accessos, sortides, fluxos, aforaments i distància de seguretat. 


"Per a una ciutat com Barcelona, en què el món del llibre i de la cultura és tan important, una festa com aquesta és imprescindible, i des de les institucions públiques hem de facilitar-la tant com ens sigui possible", ha explicat el tinent d'alcaldia Joan Subirats, en nom de l'Ajuntament, abans de recordar les mesures excepcionals de suport a la cultura per part del consistori, que sumen "dos milions d'euros".


Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura, ha explicat que des del departament s'han fet "catorze plans de desconfinament per al sector cultural". Un d'ells es correspon amb la festa del 23 de juliol. "La voluntat de represa de la Generalitat és evident, però la pandèmia no s'ha acabat: ens trobem en plena gestió de la incertesa que representa ara mateix la nostra vida quotidiana", ha afegit. Pel que fa a l'aportació econòmica de les administracions per al Sant Jordi d'estiu, Vilallonga assegura que la Generalitat hi destinarà 290.000 euros.


"No és bona idea apinyar la gent al carrer"

Divendres passat, les llibreries La Bookman, L'Auca i La Ploma, totes elles de Figueres, van anunciar que rebutjaven formar part de la festa del 23 de juliol i auguraven que s'hi sumarien més veus. De moment, a banda de la situació d'excepcionalitat del Segrià, només l'ajuntament de Reus ha renunciat a muntar parades a la plaça del Mercadal, tot i que les llibreries i floristeries podran instal·lar-ne al davant de les seves botigues si ho demanen abans del 17 de juliol. Ahir a la tarda, des de llibreries emblemàtiques de la ciutat com la Galatea asseguraven desconèixer l'última hora de l'ajuntament. 


Des de Barcelona llibreries com la Taifa i La Calders s'han sumat al qüestionament de la festa. "Som una llibreria de proximitat i n'hem tingut prou amb els mesos que hem hagut de passar tancats com per ara haver-nos de jugar l'estiu en un sol dia de venda pel boc gros", han comentat des de LaCalders a Twitter. La llibreria Taifa ha penjat un comunicat on recorden que "no és bona idea apinyar la gent al carrer" durant un possible repunt de la pandèmia i "en un dels dies més calorosos de l'any". "Em posa molt neguitós arribar a la llibreria el dia 23 i trobar-me 15 persones esperant al carrer", comenta Roberto García, de Taifa. "La raó per no posar parada és sanitària, però no només això: es una data desafortunada -diu-. La meitat del personal és de vacances i no el farem tornar per un dia".   


Jordi Nopca
ARA



   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2