Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


Barcelona Novel·la Històrica se celebrarà en format virtual i donarà el premi Barcino a Eduardo Mendoza
acec10/11/2020



(Foto:)
 
La història en format de futur -  Barcelona Novel·la Històrica se celebrarà en format virtual del 9 al 14 de novembre

En el pas­sat més remot de la comu­ni­cació humana, tot era oral; després, també per escrit. El futur serà telemàtic, o aquesta sen­sació ens ofe­reix la pandèmia, amb les res­tric­ci­ons de con­tacte físic que imposa. La 8a edició del fes­ti­val Bar­ce­lona Novel·la Històrica, que se cele­brarà entre el 9 i el 14 de novem­bre, serà ínte­gra­ment en for­mat vir­tual.


Un dels actes cul­mi­nants serà el lliu­ra­ment del premi Bar­cino, en reco­nei­xe­ment a la tra­jectòria literària, que rebrà, demà, Edu­ardo Men­doza, a les 18 h al Born CCM, de mans de l’alcal­dessa Ada Colau. Hi par­ti­ci­parà el catedràtic Javier Apa­ri­cio May­deu, autor de la glossa al pre­miat, i el mem­bre del jurat del premi Sergi Dòria, que farà la lec­tura del vere­dicte. Poste­ri­or­ment, Edu­ardo Men­doza man­tindrà una con­versa amb la peri­o­dista Lídia Here­dia. L’acte es podrà seguir a través del web: www.​barcelona.​cat/​bar​celo​nacu​ltur​a/​ca .

Aquest premi ja l’han rebut Lind­sey Davis, San­ti­ago Poste­gui­llo, Simon Scar­row, Chris­tian Jacq, Arturo Pérez-Reverte, Leo­nardo Padura i Isa­bel Allende. Des del jurat, afir­men: “Diem Bar­ce­lona i diem Men­doza. El vam des­co­brir amb el cas Savolta i ens vam endin­sar en la cripta embrui­xada guiats pel detec­tiu de les pepsi­co­les. El detec­tiu, l’extra­ter­res­tre Gurb, el romà Pom­po­nio, Hora­cio Dos, el Car­los Prullàs d’Una come­dia ligera, Mau­ri­cio en les elec­ci­ons primàries, el trepa Bou­vila i el plu­mi­lla Rufo Bata­lla. Tots són Men­doza o Men­doza és en tots.” “Tot el que dic i explico soc jo. Tot és fons d’armari”, reco­neix l’escrip­tor bar­ce­loní, que ja ha rebut els pre­mis més impor­tants de la lite­ra­tura cas­te­llana.


El pro­grama d’aquesta edició de Bar­ce­lona Novel·la Històrica, comis­sa­ri­ada per l’edi­tor Fèlix Riera, se cen­trarà en la ciu­tat de Bar­ce­lona i la capa­ci­tat dels seus escrip­tors per recrear-la.


La cita tindrà vuit xer­ra­des amb repro­ducció en línia, una ruta literària en for­mat pod­cast i iti­ne­ra­ris per la ciu­tat amb l’apli­cació Lite­ra­po­lis. Fèlix Riera va des­ta­car l’espe­ci­fi­ci­tat de “Bar­ce­lona com a capi­tal con­tem­porània que ha fet un esforç per auto­ob­ser­var-se i des­co­brir les ciu­tats invi­si­bles que té”.


Riera afirma que es vol com­pren­dre la història “d’una Bar­ce­lona que ha estat capaç de con­ver­tir-se en símbol de moder­ni­tat, cre­a­ti­vi­tat i hos­pi­ta­li­tat, mal­grat que els vents con­tra­ris que a tota ciu­tat li toca viure”.


“Veu­rem com en la història de Bar­ce­lona pesen el mateix les parau­les i les pedres, ana­lit­za­rem com una ciu­tat està cons­truïda a través dels arqui­tec­tes que l’han feta pos­si­ble i com, amb la paraula, s’ha con­so­li­dat el pro­jecte de ciu­tat”, va con­cre­tar el comis­sari del fes­ti­val.


L’edició recor­rerà la ciu­tat cons­truïda, l’hos­pi­talària, l’oculta, les ciu­tats que va ser en els segles X, XVIII i XX, la que grans novel·lis­tes han immor­ta­lit­zat. Tot a través de les parau­les de noms com ara Borja de Riquer, Casilda Güell, Enric Cal­pena, Coia Valls, Elena Hevia, Alfred Bosch, Judit Car­rera, Jordi Garcés, Rosa Navarro, Adolfo Sotelo, Care San­tos, Jaume Cabré, Vicenç Villa­toro, Ser­gio Vila-Sanjuán, Andreu Claret, Lluís Per­ma­nyer, Emma Rive­rola, Juan Pablo Villa­lo­bos, Pola Oloi­xa­rac, San­ti­ago Ron­ca­gli­olo, Rodrigo Fresán, Aure­lio Major...


Un any més, la clo­enda anirà a càrrec del filòleg Màrius Serra, que con­vi­darà a par­ti­ci­par en el Cronòstic, un joc que posa a prova els conei­xe­ments històrics dels par­ti­ci­pants, amb noms com ara Maria Carme Roca, Sebastià Alza­mora, Toni Soler, Núria Espo­nellà, Jordi Amat, Pilar Rahola, Albert Pijuan, Núria Pra­das, Enric Cal­pena, Albert Villaró, Pablo Martín Sánchez...




   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2