Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


L’escriptor i pintor Narcís Comadira i l’editora Maria Carme Dalmau, Premis Nacionals de Cultura de Catalunya
acec28/5/2021



(Foto:)
 
La nova directora del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Vinyet Panyella, ha anunciat, durant la presentació de les línies de treball de l'organisme fins al 2024, que els Premis Nacionals de Cultura es reduïen a la meitat, passant de deu a només cinc. Res a veure amb la covid, sinó que aquesta entitat del Departament de Cultura volia poder concentrar-se en els guardonats i així poder promocionar la seva obra al llarg de tot un any. Aquest dijous ha anunciat guardonats del 2021, que comencen el seu regnat de 365 dies. Són: l'escriptor i pintor Narcís Comadira, la fotògrafa documental Maria Contreras Coll, la pionera en l'edició en català Maria Carme Dalmau, el festival de cultura del Pirineu Dansàneu, i l'artista electrònica Mónica Rikić. Els ha anunciat la ateixa Panyella en un acte conduït per l'actriu i escriptora Estel Solé, que s'ha celebrat a la sala Pau Gil del Recinte Modernista de Sant Pau sense públic, en el qual només han participat els membres del plenari del CoNCA i els guardonats, però no hi ha assistit la nova consellera, Natàlia Garriga, en el que podria haver estat el seu primer acte oficial després de la seva arribada al Departament. Sí que els rebrà a tots acompanyada del president Pere Aragonès en una recepció oficial l'1 de juny al Palau de la Generalitat. En l'acte d'aquest dijous els premiats han rebut un diploma acreditatiu, el guardó format per dos C enllaçades, de Cultura i de Catalunya, i 15.000 euros cadascun, la dotació del premi.


“En tots els guardonats coincideixen la transmissió de coneixement, el poder transformador de la cultura, el compromís territorial i una bona mostra del paper de la cultura com a bé essencial per al desenvolupament personal i col·lectiu”, ha destacat el CoNCA dels cinc premiats.


Narcís Comadira (Girona, 1942) ha rebut el Premi Nacional pel conjunt de la seva obra artística, “que interpel·la el lector des del gaudi estètic, les experiències viscudes i la riquesa verbal”. Sobretot poeta, amb els seus 20 llibres sobre el gènere, ha conreat altres gèneres literaris com l'assaig, la critica i el teatre, amb obres com La vida perdurable o L’hora dels adeus. Com a pintor les seves obres beuen també de la natura i de les formes de l'arquitectura. El creador ha recordat la seva llarga vida relacionada amb els diferents gèneres i les tres exposicions antològiques que han protagonitzat les seves obres fins ara.


La barcelonina Maria Carme Dalmau i Dalmau (Barcelona, 1930) també porta a l'ADN la literatura, però des del punt de vista de l'edició, des que el 1959 va cofundar l'empresa Rafael Dalmau Editor, segell de referència del món acadèmic i la cultura. Durant el franquisme va consolidar la col·lecció Episodis de la Història, amb 350 títols i obres enciclopèdiques com Els Castells catalans. “Gràcies al jurat per aquest guardó. I gràcies a totes les persones que treballen per la cultura catalana, especialment als editors i llibreters, perquè la seva feina és molt difícil”, ha dit emocionada Dalmau.


La fotògrafa Maria Contreras Coll (Barcelona, 1991) ha focalitzat la seva mirada en temes com els del gènere i els drets de les dones. Primera guanyadora de la beca de fotoperiodisme Joana Biarnés, en l'actualitat treballa a The New York Times i a National Geographic. Ha treballat denunciant el tema dels refugiats a tot Europa i al Nepal, però també a la seva Barcelona natal durant la pandèmia, a la parròquia de Santa Anna, mostrant la tasca a favor de les persones vulnerables durant la covid.


Per la seva banda, l'artista Mónica Rikić (Barcelona, 1986) ha rebut el premi per l'excel·lència i la innovació dels seus treballs de tecnoart en els quals investiga l'impacte social de la tecnologia i la convivència entre l'home i la màquina mitjançant l'ús de jocs experimentals com a eina educativa. Va participar en l'exposició Gameplay, que es va poder veure al CCCB. Rikić va agrair el premi en nom de totes les dones que durant anys han treballat en la intersecció entre ciència, la tecnologia i art.

El cinquè premiat aquest any és el festival de cultures del Pirineu Dansàneu, impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu i creat per l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, en el qual es relaciona la dansa, la música, el territori i la tradició i el contemporani que aquest any farà 30 anys.


Al llarg de les 46 edicions, els Premis Nacionals de Cultura han reconegut el treball de més de 380 creadors, professionals i entitats del sector cultura català. Des del 2020 i fins al 2024 el plenari actual, reconeix cinc persones o entitats “equilibrant criteris de gènere, disciplina, trajectòria i territori”, explica el CoNCA. El plenari actual està integrat per la seva presidenta Vinyet Panyella, escriptora, gestora cultura i comissària d'exposicions; i per Margarida Troguet, gestora cultural; Jordi Font, especialista en polítiques culturals i educatives de les arts; Salvador Casals, gestor cultural; Edmon Colomer, músic i director d'orquestra, i Núria Iceta, gestora cultural en l'àmbit de l'edició. Panyella ha recordat, al final del breu acte de lliurament, el compromís de tots els guardonats amb la cultura a les seves diferents àrees. “Celebrem el lliurament dels premis encarats cap a la normalitat, però no des de la precarietat”, ha reivindicat la presidenta, citant totes les mancances de la cultura catalana, encara més amb la pandèmia.







Foto: Europa Press


   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2