Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


Homenatges en vers. El festival Barcelona Poesia, entre l’11 i el 18 de maig
acec10/5/2022



(Foto:)
 
Pels ava­tars del destí, i segu­ra­ment pel pro­lix 1922 en nai­xe­ment de poe­tes fona­men­tals, la 25a edició del fes­ti­val Bar­ce­lona Poe­sia ha com­bi­nat la paraula dels vius amb la dels morts: la tra­dició i la poe­sia que es mou encara al car­rer. El pro­grama està força atapeït i en els crèdits hi tro­bem nom­bro­ses enti­tats col·labo­ra­do­res: Sala Beckett, Fun­dació Tàpies, Fun­dació Felícia Fus­ter, Fun­dació Brossa, Museu d’Història, Fes­ti­val de Sant Cugat, MNAC, Ate­neu Bar­ce­lonès, Escola d’Escrip­tura, CCCB i, fins i tot, El Molino.


De fet, els comis­sa­ris Callís i Pedrals expli­quen: “Recu­pe­rem l’espe­rit caba­re­ter d’El Molino per fer-hi un espec­ta­cle poe­ti­co­te­a­tral sobre Serafí Pitarra, i en aquest sen­tit també cal subrat­llar l’obra de tea­tre El club de res de res, produïda en col·labo­ració amb el CCCB, la Fun­dació Els Tres Turons i L’Altre Fes­ti­val, que tindrà com a actors i actrius per­so­nes amb pro­ble­mes de salut men­tal. El fes­ti­val també tindrà espais per a la lec­tura apro­fun­dida i cal­mada de poe­sia i per al record i l’home­natge a per­so­na­li­tats literàries relle­vants (Gabriel Fer­ra­ter, Joan Fus­ter, Gui­llem Vila­dot). Final­ment, inclourà actes de caire musi­cal i lúdic, perquè “la poe­sia s’allu­nya de la poe­sia quan s’allu­nya de la música” (Ezra Pound) i perquè ens convé, més que mai, cele­brar la pos­si­bi­li­tat de tro­bar-nos, de dir-nos, de ser-hi.” Els comis­sa­ris Josep Pedrals –últim any en el càrrec– i Maria Callís –debu­tant– van com­par­tir pre­sen­tació amb el regi­dor ple­ni­po­ten­ci­ari Jordi Martí Grau, que acu­mula més anys a l’Ajun­ta­ment que Por­ci­o­les tot i no tenir, com el d’Amer, la Gran Creu del Mèrit Naval amb dis­tin­tiu blanc ni la Gran Creu de l’Orde d’Isa­bel la Catòlica. Per començar, Maria Callís va recor­dar la no presència dels peri­o­dis­tes del pro­grama Àrtic, un dels que habi­tu­al­ment cobrien els actes cul­tu­rals, des­truïts per l’Ajun­ta­ment amb un gra­pat de peri­o­dis­tes aco­mi­a­dats de Betevé. Martí feia cara de sen­tir ploure.


Pedrals va recor­dar que un dels mèrits del Bar­ce­lona Poe­sia és que tot­hom li digui com vul­gui, espe­ci­al­ment Set­mana de Poe­sia. Una de les coses que des­ta­quen del pro­grama d’enguany són els home­nat­ges, tant els dedi­cats als tres poe­tes dels quals se cele­bra el cen­te­nari (Fus­ter, Vila­dot i Fer­ra­ter) com d’altres de menys cone­guts com el mana­corí Miquel Àngel Riera, Jordi Pope –de qui Guim Valls acaba de fer una obra com­pleta–, l’argentí Osías Stut­man –que hi par­ti­ci­parà acom­pa­nyat del xilè Bruno Mon­tané– o Pau Riba, que hau­ria d’haver fet el pregó inau­gu­ral. La poeta Núria Martínez-Ver­nis i el grup De Mor­ti­mers faran una cer­ca­vila des del Palau de la Vir­reina fins a la Casa de la Mise­ricòrdia l’11 de maig. Sobre el poeta dis­cur­siu i visual Gui­llem Vila­dot, s’ha pre­pa­rat l’acció poètica Com veuràs hi ha coses molt bones com és natu­ral venint de mi, ins­pi­rat en els mate­ri­als reco­llits a Lo Par­dal, deno­mi­nació que el poeta va posar a la casa d’Agra­munt on va viure. L’espec­ta­cle, pro­po­sat per les artis­tes mul­ti­dis­ci­plinàries Irena Visa i Anna Dot –Pedrals va fer la broma “Visa-dot”–, con­sis­tirà en un esce­nari en el qual es poli­ran còdols entre les per­so­nes assis­tents men­tre es recu­pe­ren frag­ments del lli­bre Temps d’estrena, en què l’escrip­tor narra records de la seva infància a Agra­munt. Din­tre del cicle d’home­nat­ges Coma­di­rada es recor­da­ran els 80 anys del gironí Narcís Coma­dira. Serà coman­dat per Esteve Mira­lles, amb la par­ti­ci­pació del mateix Narcís, amb les veus de Gui­llem Bene­jam, Car­les Morell, Àngels Moreno i Cecília Navarro. També el cen­te­nari de Pier Paolo Paso­lini tindrà un espai dins la set­mana, o la trans­for­mació de Dolors Miquel, Lola Miquel.


Poe­sia sonora

La música hi tindrà un paper fona­men­tal. El fes­ti­val pro­posa diver­sos for­mats que bar­re­gen poe­sia, música i espec­ta­cle, des del més tra­di­ci­o­nal fins al més inno­va­dor, amb les sono­ri­tats poètiques més actu­als i amb estre­lles del pano­rama inter­na­ci­o­nal com Tomomi Adachi, Han­nah Silva Dani­e­lle de Pic­ci­otto o Pamela Z, que fan ser­vir la poe­sia fonètica, música expe­ri­men­tal i la imatge, a través de la tec­no­lo­gia.


El pres­tigiós músic Adri­ano Galante ha creat un espec­ta­cle poètic, musi­cal i escènic en el qual canta els seus ver­sos, com un con­cert inti­mista i oníric. El grup Saüc en Flor, amb Genís Poch, Car­les Camps i Gerard Ave­lla­neda, arriba al Bar­ce­lona Poe­sia amb una pro­posta que rela­ci­ona natura i cul­tura, al ritme de la música folk, com­bi­nant els sons acústics i els electrònics ins­pi­rats en els cali­for­ni­ans Gra­te­ful Dead, Car­ner, Umpah-Pah o Foix. Rock i màgia, folk­lore i música electrònica, poe­sia sal­vatge i psi­codèlica, són els ingre­di­ents amb què tre­ba­lla el grup emer­gent Remei de Ca la Fresca. Arri­ben de la mà del segell musi­cal inde­pen­dent The Indian Run­ners, que pro­mou l’acti­visme musi­cal, els prin­ci­pis de l’auto­gestió i la igual­tat de gènere en l’escena. Un altre grup que neix de l’auto­gestió i aposta per la cul­tura des de l’eco­no­mia social i solidària és Rodrigo Laviña y su Combo, una pro­posta amb vinils, cai­xes de rit­mes, i amb tex­tu­res com la psi­codèlia. Toti Soler i Car­les M. Sanuy ofe­ri­ran el seu con­cert De veure un negre tor­nar-se tan blanc, un recor­re­gut per l’uni­vers de Sanuy amb la gui­tarra de Soler.


Bar­ce­lona Poe­sia inclourà el lliu­ra­ment dels Jocs Flo­rals a Glòria Coll i el XXX­VII Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal, amb figu­res com la britànica Alice Oswald i Jordi Pàmies.

    




   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2