Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


L’inesperat retorn de Gabo a Barcelona
acec8/5/2022



(Foto:)
 
Qualsevol acostament a la figura de Gabriel García Márquez ha de preveure la possibilitat que irrompi un factor inesperat: el realisme màgic, indissociable de l’obra del Nobel colombià. La biblioteca municipal Gabriel García Márquez, que s’inaugurarà el 28 de maig a la Verneda, no en serà una excepció.


No ho havia previst ningú: ni els autors d’aquest lluminós edifici amb atmosfera nòrdica (l’estudi Suma Arquitectura) ni els responsables de l’Ajuntament de Barcelona, una administració amb criteris estètics molt rigorosos a l’hora d’admetre la instal·lació d’obres d’art a l’espai públic.


Però el fet és que la flamant biblioteca tindrà un bust figuratiu de Gabo, de 50 quilos, que aquesta setmana ha anat des de Colòmbia fins a la ciutat on el Nobel va viure entre el 1967 i el 1975. De fet, el seu periple encara no s’ha acabat. Després d’aterrar a l’aeroport del Prat, una sèrie de tràmits burocràtics han endarrerit l’arribada de l’obra a la biblioteca, que s’espera que sigui demà dilluns. La directora, Neus Castellano, feia broma dijous suggerint que “Gabo ha volgut donar una última volta per la seva estimada Barcelona abans d’arribar a la seva casa defi-nitiva”.


El contrast d’estils està assegurat, però l’obra de l’escultor Óscar Noriegaocuparà un lloc digne a la biblioteca. La iniciativa del bust ha sorgit de la mateixa ciutat de Cartagena de Indias i d’altres localitats pròximes que constitueixen l’univers literari de Gabo. Una comitiva formada per divuit personalitats desplaçades des del Carib colombià assistiran a la inauguració del dia 28.


Sens dubte és un gest que conferirà una dimensió literària afegida a aquest equipament cultural. I serà l’evidència que l’estrena d’aquesta biblioteca obre un escenari propici a estrènyer la relació entre Barcelona i les ciutats literàries de Colòmbia.


Aquesta funció de pont la començarà a exercir la biblioteca des del primer minut. I no només perquè el gruix dels seus llibres siguin d’autors llatinoamericans (dimarts, en una visita organitzada, es va poder comprovar com els volums de Gabo ja eren a les prestat-geries, mentre que d’una caixa a mig obrir en sortia El hambre, de Martín Caparrós).


Serà el festival de literatura llatinoamericana Km América, organitzat per Casa Amèrica Catalunya i Biblioteques de Barcelona, el que començarà a definir la projecció llatinoamericana de la biblioteca de la Verneda. Dirigit per l’escriptor Eduardo Ruiz Sosa, es desenvoluparà entre el 16 i el 19 de juny. Aquest festival s’afegeix al que organitza amb el mateix tema la llibreria del Raval Lata Peinada.


També els veïns comencen a ser conscients que l’edifici vidrat que ha brotat al seu barri, al costat de la megacomissaria del Cos Nacional de Policia, és un espai a conquerir. El personal de l’equipament explica divertit que hi ha persones que es colen entre les tanques d’obra i entren a l’edifici per demanar que els facin el carnet d’usuari de seguida. L’èxit ciutadà sembla assegurat.


El gran dubte és saber quant tardarà la resta de Barcelona a descobrir que la biblioteca Gabriel García Márquez no només és un nou centre cultural de barri, sinó un equipament de ciutat. És a dir, fins a quin punt serà possible fer enderrocar el mur psicològic que confereix a aquesta zona del districte barceloní de Sant Martí l’absurda condició d’extraradi.


La biblioteca García Márquez és a només 20 minuts de la plaça de Catalunya si s’agafa la línia 2 de metro. És una mica menys del que es tarda a desplaçar-se des de Times Square, un dels centres simbòlics de Manhattan, fins al Metropolitan Museum, ubicat a Central Park. A algú li passaria pel cap pensar que anar fins al Met suposa desplaçar-se fins al raval de la gran ciutat?





   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2