Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


10 recitals únics del festival Barcelona Poesia
acec13/5/2022



(Foto:)
 
El festival Barcelona Poesia 2022 "posa el focus en el caràcter efímer de la paraula" i potenciarà "la creació poètica en directe", expliquen els seus directors, Maria Callís i Josep Pedrals . Potser per això l'edició d'enguany se singularitza per programar recitals, concerts i espectacles que no es tornaran a repetir. En triem una desena d'entre les 54 activitats previstes en 21 espais de la ciutat. Hi participaran més de 130 poetes.


Pregó i homenatge a Pau Riba

Seguint la iniciativa de l'any passat, Pedrals va demanar a Pau Riba que s'ocupés del pregó del festival. La mort recent del músic i escriptor ha fet que aquell acte s'hagi hagut de convertir en un homenatge. La poeta Núria Martínez-Vernis serà l'encarregada d'inaugurar el Barcelona Poesia 2022 adreçant un discurs des del balcó del Palau de la Virreina (11 de maig, 18 h). "També hi participaran De Mortimers, el grup que va acompanyar Riba durant els últims anys: faran una cercavila per la Rambla fins al Pati de la Misericòrdia", comenten els directors.


Jordi Pope, icona de la contracultura

Que jo em guardi de dir amén (Documents Documenta, 2022) reuneix l'obra completa de Jordi Pope. Nascut a Barcelona el 1953 i mort als 55 anys, Pope va ser un dels exponents de la poesia contracultural underground de la ciutat durant la dècada dels 70. El reivindicaran, en un recital, un dels seus companys de generació i amic, Enric Casasses , i el jove poeta Guim Valls, que s'ha encarregat de l'edició del llibre (Verger del Museu Frederic Marès, 16 de maig, 21 h).


Un espectacle dedicat a Gabriel Ferrater

Aprofitant el centenari del naixement de Gabriel Ferrater , el festival estrena un espectacle teatral dedicat al poeta, amb dramatúrgia d'Andreu Gomila. El dirigeix Pau Carrió, i Pol López interpreta l'autor de Les dones i els dies. "L'obra està feta a partir de les entrevistes a Ferrater i de les seves lliçons sobre literatura catalana –comenta Maria Callís–. Un dels al·licients és que es farà en una de les aules de la Universitat de Barcelona on va impartir classe" (Aula Joan Maragall, 16 de maig, 17 h i 19 h).


Eva Baltasar i Albert Roig

Tot i que ha aconseguit bona part de la seva popularitat gràcies a novel·les com Permagel, Boulder i Mamut, Eva Baltasar és autora d'onze poemaris. L'últim, Nus Schiele, el va publicar Club Editor fa uns mesos i està inspirat en els retrats mòrbids i sensuals del pintor austríac Egon Schiele. Baltasar compartirà escenari amb Albert Roig, que a Els ulls de la gossa (Edicions 62, 2021) fa balanç de quatre dècades de creació poètica (Jardins de la Casa de Misericòrdia, 14 de maig, 13 h).


Rosa Font i Susanna Rafart rellegeixen Tàpies

Entre els múltiples objectius d'aquesta edició del festival hi ha el de "posar en relació amb la poesia algunes de les exposicions d'art que es poden veure a Barcelona", comenta Josep Pedrals. Una d'aquestes és Tàpies. Melancolia. "Rosa Font i Susanna Rafart passejaran el públic per la mostra a través d'una lectura que ajudarà a interpretar aspectes de l'obra de Tàpies com la mort, la vellesa i el pas del temps", afegeix (Fundació Antoni Tàpies, 18 de maig, 18 h).


Una 'performance' dedicada a Guillem Viladot

Són diverses les commemoracions que el Barcelona Poesia celebrarà. Hi haurà, entre d'altres, el record del centenari de Pier Paolo Pasolini –arran de la nova traducció catalana de Poema en forma de rosa en una marató de lectura de 12 hores–, la celebració dels 80 anys de Narcís Comadira, una lectura dedicada a Joan Fuster i una performance sobre Guillem Viladot. L'escriptor i poeta visual, nascut el 1922 a Agramunt, serà homenatjat per les artistes multidisciplinàries Irena Visa i Anna Dot a Com veuràs hi ha coses molt bones com és natural venint de mi. A l'escenari s'hi poliran còdols mentre es recuperen fragments del llibre Temps d'estrena, en què l'autor recorda la seva infantesa (Fabra i Coats, 17 de maig, 18.30 h).


Slam de traducció de poesia

En l'apartat de creació de poesia en directe hi haurà sessions de slam amb la participació, entre d'altres, de Joan Vigó, Laia Noguera, Gonzalo Escarpa i Erika Rubio, i també es reivindicarà la glosa mallorquina amb la presència de quatre dels seus representants més destacats, Cati Eva Canyelles, Maribel Servera, Mateu Xurí i Miquel Servera. Així i tot, l'acte més singular serà una slam de traducció poètica. "Dos poetes traduiran un mateix poema al davant dels seus autors i del públic, i posaran en comú les solucions per les quals han optat", comenta Maria Callís. En una de les sessions, Xènia Dyakonova i Arnau Barios traduiran Vera Pavlova i Miquel Àngel Llauger i Dolors Udina faran el mateix amb Alibhe Darcy (Ateneu Barcelonès, 13 de maig, 17 h).


La salut mental al món rural, segons Anne-Goaitske Breteler

Nascuda el 1996, Anne-Goaitske Breteler és una de les veus més joves de la literatura escrita en frisó: actualment, només unes 400.000 persones al nord dels Països Baixos, el nord-oest d'Alemanya i el sud-oest de Dinamarca parlen aquesta llengua. Breteler abordarà la caça de balenes als anys 50 del segle XX –que va motivar el seu primer llibre– i també la salut mental en el món rural del seu entorn en una conversa amb l'escriptor i traductor Yannick Garcia (Ateneu Barcelonès, 14 de maig, 19 h).


La vigència i joventut de l'obra de Pitarra

La Ludwig Band presentarà l'adaptació musical que han fet dels versos de Frederic Soler Pitarra a l'espectacle Serafins. "Han escollit algunes de les gatades, una de les obres més xarones dels inicis de Pitarra, que va acabar sent un dels autors catalans més populars de la segona meitat del segle XIX –explica Pedrals–. Hem trobat l'escenari idoni per a la presentació, El Molino" (11 i 13 de maig, 21 h).


L'última transformació de Dolors Miquel

Una dècada després d'estrenar Pallarina, poeta i puta, Dolors Miquel ha tornat a escriure una peça teatral. Mata'm psicosi és una anàlisi dramàtica i poètica de la bogeria, la incomunicació, la pobresa i els canvis de l'ésser. Interpretat per Catalina Florit, dirigit per Albert Roig i amb escenografia de Marcel·lí Antúnez, l'espectacle s'estrenarà a la Sala Beckett (14 de maig, 19.30 h).






   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2