Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


Mestretitisme i futbol
20/12/2024



(Foto:)
 

Podríem començar pre­gun­tant quins valors trans­met el fut­bol. Veient els resul­tats, diria que, en pri­mer lloc, l’odi a l’altre, la domi­nació per la violència. És massa fàcil infe­rir que si una certa gestió pública s’entesta a posar el fut­bol a pri­mera línia de les pri­o­ri­tats mediàtiques, és perquè a dins la clepsa no els cap gaire cosa més –en algun cas sem­bla pos­si­ble–; fa més aviat la pinta que tro­ben que les mas­ses entre­tin­gu­des en un Barça-Madrid tenen menys temps per pen­sar en qüesti­ons més inqui­e­tants, més incòmodes i pro­blemàtiques. Pro­moure el pen­sa­ment no ajuda que et votin.


No val la pena fur­gar en el fan­gar dels ins­tints pri­ma­ris; prou que els exalta la premsa sense escrúpols, dedi­cada a llançar car­nassa a les feres. Els sen­ti­ments de col·lec­ti­vi­tat són efímers i pri­ma­ris, i en qual­se­vol moment els esclafa la mala llet, la bru­ta­li­tat, la violència irra­ci­o­nal i sense guany. Hoo­li­gans, tifosi, o com se’n vul­gui dir, són ramats de bèsties assil­ves­tra­des.


Pot­ser serà més cons­truc­tiu pre­gun­tar-se per què el fut­bol no edi­fica una comu­ni­tat. La res­posta no és gaire més com­plexa: perquè els veïns tenen exac­ta­ment el mateix. Perquè les diferències carac­te­rit­za­do­res només són un nom i els colors de les samar­re­tes, i aquests són uns ele­ments dis­tin­tius per a cri­a­tu­res de cinc anys, perquè això no edi­fica cap sis­tema iden­ti­tari ni cons­tru­eix cap con­junt de valors col·lec­tius, que són els ele­ments bàsics iden­ti­fi­ca­dors d’una con­gre­gació.


I què ho fa, tot això? Si fem un cop d’ull a la Història –amb majúscula, que vol dir en gene­ral, que vol dir la ins­ti­tució intel·lec­tual que ens explica d’on venim i, per tant, qui som–, tro­bem un ampli reper­tori no tant de les coses que arti­cu­len una soci­e­tat, sinó de mane­res d’expli­car-ho i de valors des­ta­cats. Què té l’actu­a­li­tat de dife­rent d’altres èpoques? Entre altres coses, la gene­ra­lit­zació de la cai­guda de les màsca­res, que en altres temps era anecdòtica i ara s’està este­nent. Els dis­cur­sos il·lusi­o­nats sobre el futur ja només els prac­ti­quen els vene­dors i els polítics sense escrúpols, i només se’ls cre­uen els qui han deci­dit pas­sar pel món com una maleta, o ni tan sols se’ls ha acu­dit el con­trari.


Què s’hi pot fer, a més de situar la droga del fut­bol en un lloc on almenys siguem cons­ci­ents d’on és i on més ens porta? Aquest cro­nista no té una bola de vidre, ni es con­si­dera auto­rit­zat per donar lliçons a ningú. Rere les millors lliçons mora­lit­zants sem­pre amenaça la tara més o menys dis­si­mu­lada de voler-se posar damunt dels altres. Què pot dir un pobre poeta en el camí de la senec­tut? Quina visió del món té dret a mos­trar? L’altre dia sor­tien a la tele els dis­cur­sos dels gua­nya­dors de la Nit de Santa Llúcia, i sen­tint el de Blanca Llum Vidal, gua­nya­dora d’un segur que molt meres­cut premi Car­les Riba, no vaig poder evi­tar ima­gi­nar-me l’efecte que hau­ria fet tan sols vint anys enrere. Li hau­rien pre­gun­tat si es tro­bava bé, o qui sap què. Els assis­tents la van aplau­dir sense sig­nes d’estra­nyesa.


On són les neus del temps en què els poe­tes eren els ora­cles de la comu­ni­tat? No ho dic per mi, en abso­lut; arri­bat el cas, se m’esca­pa­ria el riure força aviat. Què poden fer els pobres des­cen­dents d’Homer, Llull i Shakes­pe­are, a més d’escriure bé? En les lle­tres locals, fer bona lle­tra sem­bla que s’ha enquis­tat com a pri­mer i prin­ci­pal cri­teri de valor. No som capaços de superar-ho?


A això que els mes­tre­ti­tes en diuen “escriure bé”, no hi veig més sen­tit que per edu­car les cri­a­tu­res o per alfa­be­tit­zar. Per als músics, saber música; per als pin­tors, saber dibui­xar; per als poe­tes, saber-se expres­sar com­pren­si­ble­ment amb fra­ses. I aquí s’acaba aquesta part del viatge. És clar que es pot com­pon­dre música com els Strauss dels val­sos, fer pai­sat­ges com l’Urgell o escriure com la Rodo­reda –autors molt dig­nes, d’altra banda–, però si no es tracta de sofis­ti­cadíssi­mes revi­si­ons cri­ti­co­satíriques, l’aposta no té cap interès.


He començat posant en dubte les vir­tuts cohe­si­o­na­do­res del fut­bol, i ara veig que acabo posant en entre­dit les dels poe­tes. Una soci­e­tat que menys­prea el seu humus cul­tu­ral no té cap futur en un món d’ofer­tes tan múlti­ples, i amb una falta de cri­te­ris que fa que acabi que­dant a sobre el qui crida més. Escriure bé és la base. Si en fem l’objec­tiu i el cri­teri de valor, no arri­ba­rem mai enlloc. És a dir: no avançarem ni un pam més enllà d’on som.






   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2