Divendres, 22 de novembre de 2024



Castellano  


La preocupació de Maragall per la pervivència de la seva paraula poètica
7/10/2009

IX Jornades Poètiques


David Castilo, Anna Caballé, Miquel de Palol, Pere Maragall i Montserrat Conill (Foto:Carme Esteve)
 
Pere Maragall, estudiós de la literatura dels segles XIX i XX i, sobretot, especialitzat en la vida i obra del seu avi, Joan Maragall, va oferir, el passat 6 d’octubre, una esplèndida conferència en la segona sessió de les IX Jornades Poètiques de l’ACEC. La sala d’actes del Museu Picasso de Barcelona va acollir també una taula rodona sobre la poesia de la contracultura, amb la participació de Pau Riba, Joan Vinuesa i David Castillo.

“Maragall creu en el valor ontològic del llenguatge. El llenguatge diu les coses, les fa i és fet per elles”. Aquesta va ser una de les reflexions que Pere Maragall va fer durant la seva conferència, que es va centrar en un dels poemes més desconeguts del poeta, Dimecres de cendra, per a explicar la importància de la paraula poètica per a Maragall i el seu “desig de superar el temps amb la seva obra poètica”. “Aquest poema és una andanada contundent a favor de la potència del llenguatge poètic”, reflexionava Pere Maragall. El ponent va basar-se en aquests versos i també en el manifest que Maragall va llegir durant els Jocs Florals de 1905 per a explicar “l’actitud visionària que es manifesta en alguns dels seus textos, que té molt a veure amb el seu desig per a superar el temps”. Pere Maragall va acabar el seu parlament afirmant que “Maragall és el poeta de la inspiració i de la sinceritat; és extremadament lúcid davant la paraula”.

La taula rodona “Els poetes de la contracultura” va completar la jornada d’ahir. Pau Riba, David Castillo i Joan Vinuesa van parlar sobre la seva experiència personal durant l’auge d’aquest moviment cultural. “Érem lliure-pensadors en un tristíssim món que ens va tocar viure”, afirmava Vinuesa en la lectura d’un escrit que descrivia l’esclat de la contracultura, relacionat amb el context històric del moment. “L’objectiu era ser lliures”, va afegir el pintor i poeta, que considera que encara es troba immers en aquest moviment. Per altra banda, Riba va parlar del paper dels poetes de la contracultura en aquell moment, ja que “van ser els cronistes de la realitat, els qui la van descriure i els qui han deixat aquest llegat”. Per a Riba, “les civilitzacions queden definides per alguna droga i el que va passar als anys 60 i que va donar peu a la contracultura va ser l’aparició i la popularització d’una nova droga que va ser l’LSD”. La contracultura va ser una “nova cultura que xocava amb la cultura imperant nefasta”.

Entre els assistents a la sessió d’ahir, cal destacar la presència de l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, i del conseller d’Educació, Ernest Maragall, que no van voler perdre’s unes Jornades dedicades al seu avi, Joan Maragall.



Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2