L’escriptora, traductora, professora i crítica literària Isabel Núñez (Figueres, 1957 – Barcelona, 2012) va ser homenatjada el passat 20 de novembre amb motiu del primer aniversari de la seva prematura mort. Companys de professió, amics i familiars van omplir l’Ateneu Barcelonès per recordar la polifacètica trajectòria de Núñez, posant l’accent no només en el seu talent humà i literari, sinó també en el seu compromís cívic com a activista ciutadana.
El psiquiatra Manuel Baldiz, els cineastes José Luis Guerín i Elena Vilallonga, el crític literari Fernando Valls, el llibreter Salvador Foraster i l’exregidora de l’Ajuntament de Barcelona Itziar González van ser alguns dels convidats que van glossar la figura de Núñez. Tot i així, el discurs més emotiu va ser el que va pronunciar el seu fill Guillermo Aguirre, un jove antropòleg que va aprofitar la seva intervenció per anunciar la donació de tot el llegat literari de la seva mare a la biblioteca pública de Sant Gervasi, el barri on ella vivia a la capital catalana. La instal·lació, que s’inaugurarà a finals del 2014, acollirà una obra integrada sobretot per narracions, tot i que sense oblidar els seus textos i assaigs de no ficció.
Isabel Núñez, que havia sigut sòcia de l’ACEC, ha traduït obres de Patricia Highsmith, Dorothy Parker, Richard Ford o Jean Giono, a més de ser l’autora de títols com Postales de Barcelona, Si un árbol cae o La plaza del Azufaifo. Paral·lelament, ha exercit una de les seves altres passions –la crítica social– des dels blogs reivindicatius Crucigrama i Polis, molt seguits a la xarxa.