Divendres, 22 de novembre de 2024



Castellano  


7 xifres que analitzen la producció editorial registrada en l'ISBN
CEDRO4/2/2016



(Foto:dlr)
 

L'Agència de l'ISBN presentava fa uns dies el nombre de títols registrats l'any 2015. Els resultats oferts indiquen una millora mínima (de l'1 per cent) pel que fa a 2014.

Des de la FGEE reclamen un suport institucional major per al sector que permeti seguir avançat en aquesta línia. Recorden que la indústria editorial mou anualment prop de 3.000 milions d'euros i dóna ocupació (directe i indirecte) a més de 30.000 persones. A més, segons les xifres que maneja la FGEE, en 2014 les exportacions de llibres van suposar una facturació de 541 milions d'euros.

Resumim, a continuació, les dades que ha ofert l'Agència sobre la producció editorial en 2015:

-73.144 títols registrats

Aquesta és la xifra de producció editorial (paper, digital i uns altres) que, segons l'Agència de l'ISBN, es va registrar el passat any. Suposa un increment de l'1 per cent pel que fa a 2014, però cal tenir en compte que no s'han inclòs les xifres d'autoedició.

-19.376 títols digitals

Dels 19.077 títols digitals registrats en 2014 es va passar a 19.376 en 2015. Aquesta xifra suposa que el 26 per cent dels llibres editats a Espanya el passat any van ser en format electrònic, un 1,6 per cent més que en l'exercici anterior.

-65 per cent de la producció es concentra a Madrid i Catalunya

La Comunitat de Madrid i Catalunya segueixen concentrant més de la meitat de la producció editorial nacional (65 per cent). La primera va aportar el 38,79 per cent dels títols (28.388), mentre que la segona va registrar el 26,21 per cent (19.185). Per darrere es va situar la Comunitat Valenciana, amb 5.224 títols. A la cua, per darrere de Ceuta i Melilla, es van col·locar La Rioja i Cantàbria.

-A Canàries es duplica el nombre de llibres electrònics

Crida l'atenció la dada de títols digitals que es van registrar en les Illes Canàries. Segons l'Agència de l'ISBN, dels 82 de l'any 2014 es va passar a 147 en 2015, la qual cosa significa un increment de gairebé el 80 per cent.

-5 Comunitats registren caigudes en els dos formats

La major part de les comunitats autònomes van millorar les xifres en algun dels dos formats. No obstant això, cinc d'elles van registrar pitjors resultats en tots dos. És el cas de Galícia (413 títols menys), País Basc (361), Aragó (325), Castella i Lleó (222) i Astúries (103).

-L'adaptació a la LOMCE determina la producció per temàtiques

Si analitzem les dades per temàtiques, els llibres infantils, juvenils i didàctics van suposar el 24 per cent dels catalogats. Es manté la tendència a l'alça de l'any anterior, a causa de, segons expliquen des de la FGEE, «l'edició de nous llibres de text i materials didàctics per adaptar els seus continguts als nous currículums de la LOMCE».

Per darrere es van situar els llibres de ficció i temàtiques afins (15,8 per cent) i Societat i Ciències Socials (8 per cent). En la part baixa del rànquing apareixen les temàtiques de Consulta, Informació i Matèries interdisciplinàries (0,7 per cent) i Ensenyament de la Llengua anglesa (0,3 per cent).

-2 peticions a l'Administració: foment de la lectura i defensa de la propietat intel·lectual

A pesar que les xifres de producció de llibres segueixen millorant, des de la Federació d'Editors no volen que es abaixi la guàrdia i insisteixen en la necessitat que les Administracions Públiques «facin una aposta decidida pel desenvolupament de plans de foment de la lectura amb un increment substàncial de consignacions pressupostàries per a l'adquisició de llibres».

D'altra banda, l'organització que agrupa als editors espanyols reitera la importància de «promoure polítiques de protecció de la propietat intel·lectual i de lluita contra la pirateria». Asseguren que una legislació adequada en aquest sentit «contribuiria, sense cap dubte, a ampliar el nombre de llibres editats en tots els formats, especialment l'àmbit digital».

LOMCE Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa
FGEE Federación de Gremios de Editores de España



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2