Divendres, 22 de novembre de 2024



Castellano  


Poesia i anarquisme. Avui
Ma. Cinta Montagut18/5/2016



(Foto:acec)
 

El dijous 5 de maig coincidint amb els actes de la Setmana de Poesia de Barcelona es va celebrar una lectura de poemes sota el títol "Poesia i anarquisme" en la qual van participar els poetes David Castillo, Ferrán Aisa, Teresa Domingo, Marina Oroza i David Caño.

De tots són coneguts els tòpics del pensament anarquista com el desig de construir una societat ideal basada en la llibertat de l'home que pacta amb els seus semblants l'organització d'una societat sense classes ni interessos privats. El jardí de l'Acracia. Treball harmònic. Consum equitatiu dels béns de la terra. Considerar com a enemics del poble el capital, la religió i l'exèrcit. Es pretén una presa de consciència de la necessitat de la justícia i la felicitat entre totes les persones. Bakunin, Prudhom, Kropotkin són els seus principals ideòlegs.

L'anarquisme considera que la Literatura és un mitjà de lluita, un reflex de la revolució del proletariat. S'escriu per exposar la lluita i per protestar per totes aquelles accions, lleis o principis contraris a aquesta necessitat de justícia i llibertat.

L'anarquisme es difon no només a través de les obres literàries, principalment novel·les, també van ser molt importants els periòdics i revistes. En 1845 es funda "El porvenir" primer diari anarquista fundat a Santiago de Compostel·la per Ramón de la Sagra que va col·laborar amb Prudhom en Paris i l'ajuda a fundar la "Banca del poble" i Antolín Faraldo. "La revista social" fundada per Serrano Oteyza. "La revista blanca" fundada pel novel·lista Federico Urales i Soledad Gustavo.

L'anarquisme va fundar ateneus populars, societats obreres, Centres de foment de les arts. En aquest context cal citar a Ferrer i Guàrdia fundador de l'Escola moderna condemnat a mort i executat.

Per al desenvolupament i difusió de la Literatura anarquista van ser fonamentals les impremtes. Cal esmentar entre moltes altres l'Acadèmia d'Evaristo Ullastres a Barcelona. Els tallers gràfics Costa a la mateixa ciutat. La impremta i Litografia de Juan Comas Faura a Sabadell. A Madrid la impremta El Condenado. A La Corunya El Progreso. La tipografia de Madolell Hermanos a Sevilla. La tipografia i les impremtes van ser fonamentals, el mateix Pablo Iglesias fundador del socialisme espanyol va ser tipógraf. És doncs l'anarquisme una ideologia que s'estén per tota Espanya on la justícia social durant el segle XIX i principis del XX brilla per la seva absència.

En la presentació de la lectura es va parlat breument de Lucia Sánchez Saornil poeta avantguardista precursora del ultraismo, fundadora de Mujeres Libres. En el seu Romancero de Mujeres Libres diu:

Tal un vendaval impetuoso
borremos todos los caminos,
arruinemos todos los puentes,
desarraiguemos todos los rosales
sea todo liso como una  laguna
para trazar después
la ciudad nueva.

Castillo ens va llegir poemes de la seva joventut que ha recollit en un llibre de propera publicació titulat El túnel del tiempo, primeros poemas adolescentes y primeros antecedentes penales. Teresa Domingo va llegir poemes de Hablando con la lluvia de clar contingut eròtic. David Caño va llegir poemes d'un llibre inèdit que es titularà Nochera, títol pres de José María Nunes. Marina Oroza va fer una brillant lectura d'uns poemes inèdits i finalment Ferran Ainsa, historiador de l'anarquisme, novel·lista i poeta, va llegir poemes del seu llibre publicat bilingüe Balada dels temps difícils en el qual recorda esdeveniments dels anys setanta com l'execució de Puig Antich.

La lectura es va tancar amb un col·loqui en el qual es va parlar de la poesia de la consciència crítica entre altres temes relacionats amb la lectura.




Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2