Divendres, 22 de novembre de 2024



Castellano  


El Nobel dels abusos sexuals
acec7/5/2018



(Foto:)
 

L’Acadèmia Sueca no ha pogut quedar més desprestigiada després de l’anunci ahir que el premi Nobel de literatura no es concedirà com a conseqüència d’uns suposats casos d’abusos sexuals, que han col·locat el guardó en una crisi fins ara inèdita. L’Acadèmia ha comunicat que una resolució d’aquesta índole no es produïa des de fa set dècades per motiu de la Segona Guerra Mundial. En un dels seus confusos comunicats han manifestat que no es concediria el Nobel de literatura “per la pèrdua de confiança del món exterior a la institució i pel propi debilitament després de la sortida de vuit dels divuit que prenen la transcendent decisió anual”.


El motiu és una extravagant trama d’abusos sexuals protagonitzada pel fotògraf i dramaturg marsellès Jean Claude Arnault, molt vinculat a l’Acadèmia Sueca a través del seu club literari i perquè és el marit de l’acadèmica i poeta Katarina Frostenson. L’escàndol va esclatar fa alguns mesos, quan el rotatiu Dagens Nyheter Públic va publicar la denúncia anònima de divuit dones per abusos i vexacions sexuals contra Arnault, que els mitjans anomenen “el Harvey Weinstein dels Nobel”. El fulletó és digne de televisió sud-americana, o de la política espanyola, perquè el fotògraf francès havia fundat el 1989 amb la seva dona un club literari, on alguns afirmen que es cuinaven els premis. Amb l’agreujant que el club estava subvencionat per l’Acadèmia Sueca i era la dona d’Arnault, l’acadèmica Katarina Frostenson, qui decidia els ajuts. Aquí no acaba la cosa, perquè els suecs havien fet tanta confiança al marsellès que li havien cedit un luxós apartament a París, on, presumptament, es van cometre els abusos i, fins i tot, violacions. Es diu que el primer cas va ser el 1997 sense que l’avís servís per a res. També s’ha recordat que, en una cerimònia pública, Arnault havia arribat a tocar el cul a Victòria, princesa hereva de la corona sueca, primogènita del rei Gustau. El personatge en qüestió, a més, havia estat acusat de revelar a la premsa la concessió del Nobel de literatura als escriptors Elfriede Jelinek, Harold Pinter i als seus compatriotes Patrick Modiano i Jean-Marie Gustave Le Clézio, que molts vam considerar una cantada més de l’Acadèmia Sueca.


El sainet poc galdós ha provocat la renúncia de vuit acadèmics, que no poden dimitir perquè són jurats fins a la mort o la incapacitat intel·lectual. Els deu membres en actiu van prendre la decisió de congelar la decisió perquè “és necessari que l’acadèmia tingui temps per recuperar la seva força plena, involucrar el màxim nombre de membres actius i restaurar la confiança abans de triar un nou guardonat”, que serà l’any que ve, on coincidiran dos guanyadors. Després del duplicat dels papes de Roma, tot és possible.


Entre els jurats absents hi ha Sara Danius, encarregada l’any passat de perseguir el fonedís Bob Dylan, que no responia al telèfon i que va costar Déu i ajuda que es manifestés a favor o en contra, fet que va provocar un deliri d’equívocs i declaracions. Per exemple, el també Nobel Mario Vargas Llosa va reconèixer els mèrits com a músic i compositor de Dylan, però considerant que no era un escriptor, i que a aquest ritme li acabarien atorgant a un futbolista. Messi o Cristiano Ronaldo?


David Castillo
Article publicat al diari Avui



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2