Divendres, 22 de novembre de 2024



Castellano  


Els fantàstics setanta de Josep Piera
acec27/7/2021



(Foto:)
 

Recent­ment la Ins­ti­tució Alfons el Magnànim ha publi­cat Els fantàstics setanta (1969-1974), de Josep Piera, una escrip­tura memo­rial que mira enrere per retro­bar el jove revol­tat que va ser a les aca­ba­lles de la dic­ta­dura fran­quista, quan la lite­ra­tura va viure un esclat fona­men­tal per a la seva reno­vació en la que Altaió i Gui­lla­mon varen ano­me­nar “la dècada pro­di­gi­osa”.


“La moti­vació d’aquest die­tari de records és fer una revisió alhora per­so­nal i trans­fe­ri­ble d’aquells temps joves: uns anys on la vida canvià inte­ri­or­ment i exte­ri­or­ment, per a mi, com també per a molts. Els fantàstics setanta. Fantàstics? Així els reveig i revisc ara, sí, de lluny i de vell. Com una fan­ta­sia de joven­tut.” Així ho deixa escrit l’autor en el volum, i és amb aquests mots que es copsa el sen­tit d’unes pàgines que con­fi­gu­ren un autèntic collage men­tal que narra els fets pas­sats des de la mirada del vell que recorda, un vell cons­ci­ent de la decre­pi­tud cor­po­ral, i com va refle­xi­o­nant sobre els meca­nis­mes de la memòria i el caràcter impla­ca­ble del temps en ins­tants con­vul­sos, con­vul­sos perquè en aques­tes pàgines, a més de records, hi ha refle­xi­ons sobre pro­ble­mes recents: temes de salut física, morts ines­pe­ra­des, el procés català o els atemp­tats a Cata­lu­nya del 2017 vists i patits des de La Drova.


Els fantàstics setanta (1969-1974) es comença a redac­tar el dia en què Josep Piera cele­bra setanta anys de vida. Els records no tri­guen gaire i es pre­sen­ten amb tot el seu pes gai­rebé impla­ca­ble. El pri­mer de tots és quan va conèixer la que aca­ba­ria essent la dona de la seva vida: Marifé. A par­tir d’aquí assis­tim a les peripècies d’un lec­tor empe­dreït, un escrip­tor de ver­sos ena­mo­rat del tea­tre que esta­bleix con­tacte amb els capi­tos­tos i els joves de les lle­tres en llen­gua cas­te­llana i després amb una sèrie de valen­ci­a­nis­tes.


Els pri­mers poe­mes de Josep Piera varen néixer en la llen­gua de Cer­van­tes, que no era pas la materna però sí la que s’havia impo­sat en les esco­les i en l’admi­nis­tració, així com en les qüesti­ons ofi­ci­als durant la dic­ta­dura fran­quista. La intenció de les auto­ri­tats d’ales­ho­res era dis­cri­mi­nar la llen­gua del ter­ri­tori perquè es res­tringís a l’àmbit fami­liar, domèstic, ami­cal. De nis­saga repu­bli­cana i tre­ba­lla­dora, Piera sem­pre va tenir clara la seva fili­ació per­so­nal i lingüística del dia a dia, però va començar escri­vint en cas­tellà i aquest fet sem­pre li va gene­rar dub­tes, uns dub­tes que el per­se­guien ine­xo­ra­ble­ment. Al final escriure con­ti­nu­ant la tra­dició d’Ausiàs March es va impo­sar quan es va ado­nar que si volia arri­bar a l’essència de les coses sols ho podia fer amb els seus mots, aquells amb els quals arri­bava a l’emoció de cada ele­ment del seu vol­tant: era, en efecte, la paraula fonoll i no pas hinojo la que el feia tor­nar a la infan­tesa com si els mots que li sor­tien de la boca fos­sin mag­da­le­nes de Proust, pivots acti­va­dors de viat­ges en el temps.


Aques­tes pàgines es trans­for­men en màqui­nes del temps que aju­den a retro­ce­dir unes dècades per dei­xar tes­ti­moni dels ini­cis tea­trals de Josep Piera a través de pro­jec­tes ama­teurs que nai­xien per remoure les consciències gri­ses de l’època. També es dona a enten­dre que fer peri­ples per lli­bre­ries, tot com­prant o robant tota casta de papers, era un acte de resistència i, també, una manera d’apren­dre: la uni­ver­si­tat a peu de car­rer. A més a més, el lli­bre té interès per com es des­cri­uen encon­tres amb per­so­nat­ges impor­tants del moment (Joan Fus­ter, Terenci Moix, Vicente Alei­xan­dre, Fran­cisco Bri­nes, Jaime Siles…) i per com es fixa literària­ment la història de quan Piera va fer una res­se­nya nega­tiva del Lli­bre de mera­ve­lles, de Vicent Andrés Estellés, a la revista Gorg, sota el pseudònim de Fer­ran Ros.


Els fantàstics setanta (1969-1974) té gràcia per la manera com l’autor comenta els pri­mers Pre­mis Octu­bre, que varen ser un revul­siu d’ener­gia durant aquells anys de revolta, de res­sor­gi­ment i de nai­xe­ment de noves veus. S’expli­ci­ten les vicis­si­tuds de com es va for­jar el recull Carn crua, d’Ama­deu Fabre­gat, una anto­lo­gia que amb els anys ha esde­vin­gut una publi­cació emblemàtica i que fa poc l’edi­to­rial Perifèric va ree­di­tar, com ara ha ree­di­tat la novel·la de Fabre­gat Assaig d’apro­xi­mació a Falles Folles Fetes Foc, pre­ci­sa­ment la novel·la que va acon­se­guir el pri­mer Premi Octu­bre Andròmina de nar­ra­tiva, ara mateix una obra de culte. Com comenta Piera, “en aquells anys ho vivíem tot amb apas­si­o­na­ment”, i d’apas­si­o­na­ment n’hi ha en aques­tes pàgines, que són la con­ti­nu­ació de la ves­sant memo­rialística del cone­gut i prolífic i poli­facètic escrip­tor, que fins ara havia trac­tat la seva infan­tesa en títols com El temps feliç i Puta post­guerra.


El lli­bre de Piera es lle­geix, per tant, com una mena de Bil­dungs­ro­man d’un poeta jove que es va bus­cant a les bece­ro­les i que avança entre ava­tars, inde­ci­si­ons, mes­trat­ges, amis­tats, pri­me­res pica­ba­ra­lles i tri­omfs gua­nyats amb sang, suor i molts esforços en un pai­satge mutant, un esce­nari que mos­tra com el País Valencià fugia de la gri­sor de la post­guerra i de la dic­ta­dura i s’obria al nou món a través d’aires de lenta revo­lució: “València era una ciu­tat under­ground, una fan­ta­sia sub­terrània, sub­mer­gida, clan­des­tina, més fosca que no mera­ve­llosa. A les fos­ques, però, els som­nis bri­llen més, encara que duren poc.” En resum, el que volia el jovençà de Piera “era con­ver­tir en reals les fan­ta­sies secre­tes, trans­for­mar les ignoràncies en sabers, fer dels desit­jos pla­ers, i amb aquest bagatge escriure alguns poe­mes sublims”. Ho va acon­se­guir. Amb les dècades es va aca­bar eri­gint en un dels noms més impor­tants, més pre­mi­ats, més pres­ti­gi­o­sos i més con­si­de­rats no només del País Valencià sinó de tot el pano­rama de la lite­ra­tura i cul­tura cata­la­nes, i així ha bas­tit fins ara un ample cor­pus bibli­ogràfic amb títols de poe­sia, nar­ra­tiva, assaig o tra­ducció. Però això no s’esmenta en aquest lli­bre, Els fantàstics setanta (1969-1974), sols s’insi­nua. En tot cas hau­rem d’espe­rar que arri­bin nous lliu­ra­ments memo­rialístics com aquest perquè repas­sin la tra­jectòria de l’autor després d’uns pri­mers anys energètics, anys en què es mar­quen les pri­me­res pas­ses d’una odis­sea per­so­nal exci­tant i vibrant.











   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2