Divendres, 22 de novembre de 2024



Castellano  


Els reptes del present digital, per Ada Castells
29/7/2010



Ada Castells (Foto:Carme Esteve)
 
Del 5 al 9 de juliol vaig tenir l'oportunitat d'assistir al curs “El texto digital ante la encrucijada del libro electrónico y del hipertexto”, organitzat a El Escorial pel professor José Manuel Lucía Megías de la Complutense de Madrid. El més interessant va ser veure com els diversos sectors del món del llibre estan assumint i, en alguns casos encara ignorant, els canvis que la tecnologia digital ens imposa.

Rogelio Blanco Martínez, director general del llibre del Ministeri de Cultura, va aportar xifres que donen una idea del valor que té l'edició en l'economia espanyola. Va avisar que degut al pirateig es van perdre 15.000 llocs de treball en el sector de la música i que en el món del llibre ens n'estem jugant 100.000. Per aquest motiu va explicar que s'estava fent una llei per ser més dràstics en contra dels pirates i poder tancar pàgines web, però no hi ha cap data per a la seva elaboració i va recordar que a les Corts no hi ha aliances.

Un altre dels aspectes preocupants és l'IVA que s'aplica als llibres electrònics. Segons va explicar Blanco, la llei europea va fixar un confús 18% quan l'e-book és per subscripció i un 4% si és aïllat. Sobre el preu fixe també mana Europa i “és una veritable bogeria”.

També va voler recordar que, per contra del que es creu, el llibre és un sector poc subvencionat: “Es donen 125 milions d'euros per a l'exportació del vi i dóna feina a 23.000 persones; en canvi, un sector que cobreix 100.000 llocs de treball en rep molt menys”.

En el debat posterior, Julio Larrañaga, professor de Ciències de la Informació de la Complutense, va aportar xifres que indiquen clarament que estem en els inicis d'aquest procés de transformació, ja que només una cinquena part dels lectors s'ha decantat pels nous dispositius de lectura. Ho han fet més els homes que les dones, ja per si més lectores, i en les ciutats entre 10.000 i 50.000 habitants hi ha més lectors d'e-books. El pirateig és tres cops superior al consum legal i la major part dels llibres piratejats són manuals universitaris perquè són cars. En aquest sentit, el professor va reclamar que la clau és abaixar els preus: “Fer-los un 30% més barats és la idea dominant”.

L'endemà es tractava de donar veu als nous protagonistes de l'edició, si és que els editors els ho permeten, naturalment. Va ser molt polèmica la intervenció de Luis Collado, de Google Libros, que va comparar la indústria editorial amb els antics fabricants de gel. Collado es va preguntar qui estava fomentant realment la pirateria i va respondre que eren “els qui no estan fent una oferta legal, agradable i senzilla d'utilitzar”. Per als de Google la clau és buscar la màxima visibilitat i que l'usuari “no hagi de fer 28 clics per buscar el que busca”. I de què viu Google Books? “De la publicitat. Com més continguts, més negoci”. En termes d'oportunitat, Collado es va mostrar optimista i va dir que els autors tindríem l'oportunitat d'arribar a més lectors amb la idea del “tots amb accés a tot”.

En la sessió de dimecres, Francisco Cuadrado, del Grup Santillana, va venir a parlar de Libranda, la nova plataforma digital dels grans grups editorials. Va començar aportant les previsions del sector que indiquen que el 2015 els llibres digitals, com a mínim, representaran el 15% del sector o, a tot estirar, el 50%. Va explicar que davant d'això els editors s'han mogut i han creat Libranda, que és “un repositori de continguts que facilita la feina a les llibreries i que ofereix més seguretat en contra del pirateig”. Segons Cuadrado, en aquesta panoràmica, els autors continuarem guanyant el mateix. I a la pregunta de com és això si s'ha reduït despeses de producció, va respondre que els editors han hagut de fer grans inversions per afrontar el nou panorama. Per ara han optat per oferir els llibres un 30% més barats i no considera que se'n vendrien més si es reduís el preu, tot i que va acceptar que Amazon els venia molt barats perquè els interessava vendre els dispositius.

A la taula rodona, Ángel María Herrera, de Bubook, va explicar les noves pràctiques de relació editorial. A Bubook l'autor posa el preu que vulgui al seu llibre i s'endú el 80%. Ja han publicat 26.000 títols. Cobren els extres que, poden ser, fins i tot, que t'escriguin el llibre. Va aportar la xifra que el 2009, als Estats Units, les plataformes de publicació van treure més llibres que les editorials. Herrera té clar que ja que no es pot lluitar en contra de la pirateria hi cal dedicar esforços a donar valor afegit al llibre.

I d'alguna cosa així van anar les dues sessions finals del curs: Laura Borràs, creadora d'Hermeneia, va donar a conèxier creacions de textos digitals que circulen per la xarxa i va enlluernar els assistents amb el seu desplegament de possibilitats creatives; el professor de la Universitat de Roma, Domenico Fiormonte, va explicar quins eren els nous sistemes per digitalitzar els textos, sobretot històrics, de manera correcta. Ells ja parlaven del futur en present que ens serà inevitable.

Ada Castells
Vocal de l'ACEC




   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2